-

Amazon gooit Amerikaanse zorg op de schop

Temidden van een ontslagronde op het hoofdkantoor van Amazon in Seattle is de e-commercegigant gestart met een wel heel bijzondere nieuwe tak van sport: het innoveren van de Amerikaanse gezondheidssector. Samen met Berkshire Hathaway (het vierde grootste bedrijf ter wereld met als grootaandeelhouder durfinvesteerder Warren Buffet) en zakenbank JPMorgan Chase.

In eerste instantie hebben alleen de medewerkers van deze drie bedrijven toegang tot exclusieve health deals. Later zal het programma – zo is de verwachting althans – ook toegankelijk worden voor het grote publiek. Om dat te bereiken moeten wel eerst de kosten binnen de gezondheidszorg fors worden gedrukt.

De move van Amazon & co staat haaks op het beleid van Trump die er juist alles aan doet om Obamacare – het plan om zorg aan alle Amerikanen te bieden – de nek om te draaien. In een land waar zorg geen gemeengoed is en ongeveer honderdvijftig miljoen Amerikanen afhankelijk zijn van de door hun werkgever gesponsorde zorgpakketten, die vaak voor de hele familie uitkomst bieden, zal dit initiatief een flinke impact hebben. Nu kost een jaartje zorgpremie er namelijk al gauw zo’n 18.000 dollar. Een duizelingwekkend bedrag, waarvan momenteel ‘slechts’ de helft voor rekening van de medewerker komt…

De alliantie is een goed voorbeeld van een Amerika dat enorm worstelt met een slechtwerkend gezondheidsstelsel, waarvan de kosten in de afgelopen jaren alleen maar zijn gestegen (zo’n 55 procent sinds 2007!). Het nieuwe initiatief is anderzijds een mega-domper voor het web van doktoren, ziekenhuizen en verzekeraars die de markt continue proberen te manipuleren. En dus sloeg het nieuws dat niet de minste CEO’s zich intensief met de gezondheidszorg willen gaan bemoeien in als een bom. Wat de beurskoersen van verzekeraars en farmaceutische bedrijven in no time in een gigantische neerwaartse spiraal bracht.

Geïnspireerd door Apple, dat met zijn Health-app al jaren gezondheidsdata verzamelt, analyseert ook Amazon op de achtergrond ondertussen allerlei mogelijke data om gezondheidsprofielen van zijn gebruikers op te stellen. Want als je geen winstoogmerk hebt, moeten de kosten ergens van betaald worden.

Nu drie grootmachten hun zinnen hebben gezet op een van Amerika’s heilige huisjes lijkt de geest uit de fles. Nu maar hopen dat de 1-0 voorsprong op termijn ook daadwerkelijk kan worden verzilverd, en niet door ene Trump met slechts een pennestreek van tafel wordt geveegd.

* Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#164).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond