-

Moeten we stoppen met de ‘Blue Ocean’ strategie?

Het boek ‘Blue Ocean Strategy’ staat al jarenlang in mijn lijst van favoriete boeken. In het boek wordt de blauwe oceaan strategie beschreven, waarmee bedrijven een markt zonder concurrentie kunnen creëren, de ‘blauwe oceaan’.

De vraag is of dat nog wel haalbaar is: in alle markten zie je dat de concurrentie toeneemt. Rik Reva, auteur van het boek “Managers The Day After Tomorrow”, denkt zelfs dat er rond 2030 helemaal geen blauwe oceanen meer zijn.

Hij wijst daarvoor op drie trends die ervoor zorgen we allemaal in een enorm grote rode oceaan terecht komen, waar het wemelt van de concurrenten. En daar moeten we ons op voorbereiden:

1. Massa personalisatie

Producten, diensten en klantervaringen worden steeds persoonlijker. We willen zelf bepalen wanneer we iets kopen, bij wie en hoe we het geleverd krijgen. Massa productie heeft haar langste tijd gehad. Het nieuwe tijdperk heet massa personalisatie. Bekende voorbeelden zijn Amazon, Spotify en Coca-Cola.

2. Online Meets Offline (OMO)

Het verschil tussen online en offline kanalen verdwijnt. Voor klanten maakt het niet meer uit, ze willen alléén de beste ervaring. Of het nu op sociale media is, aan een balie of via een webshop. En de lat ligt hoog. Zakelijke klanten vragen hetzelfde ervaringsniveau als consumenten.

3. Branchevervaging

Deze trend wordt ook wel ‘blurring’ genoemd: supermarkten gaan ook kleding verkopen, een fietsenwinkel wordt ook een espressobar, Kruitvat is tegenwoordig ook kredietverstrekker en energiebedrijven zoeken nieuwe nieuwe verdienmodellen met verzekeringen.

Morgen kan iedereen jouw concurrent zijn

De trend van branchevervaging laat zien dat een bank een concurrent kan worden van een supermarkt, een hotel een concurrent kan worden van een autohandelaar en een technologiebedrijf een concurrent kan worden van een verpakkingsleverancier. In de toekomst is alles mogelijk, ieder bedrijf kan morgen je concurrent zijn.

Alle bedrijven zullen vechten om dezelfde klanten. Alle bedrijven zullen dus dezelfde klantgegevens willen verzamelen. Dat betekent dat de klant pas echt koning wordt. Extreme klantfocus wordt de standaard.

Maar klanten zijn niet alleen koning. Ze zijn ook jouw leverancier, jouw concurrent, of jouw co-creator.

Geen blauwe oceaan strategie in mobiliteit…

Dat een blauwe oceaan strategie overbodig wordt, zien we bijvoorbeeld in de mobiliteitssector. Hier beweegt alles naar Mobility as a Service (MaaS), een concept dat staat voor het idee dat reizigers heel eenvoudig via één of meerdere apps trips met tal van modaliteiten kunnen plannen, boeken en betalen.

De trend richting MaaS betekent dit dat hotels, vervoersbedrijven, tankstations, winkelcentra, luchthavens, startups, parkeergarages en andere partijen zullen samensmelten om te voorzien in de groeiende mobiliteitsbehoefte.

Net als in andere sectoren, hebben bedrijven data nodig om in mobiliteitsdiensten te leveren. En welke bedrijven beschikken over grote hoeveelheden data? Juist: Facebook, Google, Apple, banken, verzekeraars, etc. Waarom zullen deze bedrijven niet in de mobiliteit stappen? Volgens deze marktanalyse mag je daar zeker vanuit gaan.

…en ook niet in de zorg

Onze gezondheid wordt bepaald door eten en beweging. Onze zorgbehoefte gaat dus veel verder dan alleen medicatie. Om gezond te worden of te blijven, willen we gezond voedsel, een personal fitness trainer en misschien wel een stoppen-met-roken programma. Verschillende bedrijven kunnen in deze zorgbehoeften voorzien – al dan niet via werkgevers of andere verbanden.

Dat betekent dat verzekeraars kunnen concurreren met Unilver, of Nestlé met Basic-Fit. Alles wordt één grote rode concurrerende markt. Het is dus zinloos om een nieuwe blauwe oceaan strategie te bedenken.

Hebben we een ‘Red Ocean’ strategie nodig?

Rik stelt dat het weinig zin heeft om een blauwe oceaan te ontwikkelen, omdat alles straks wordt bepaald door data en algoritmen. Bedrijven kunnen zich daarom beter voorbereiden op één grote rode oceaan. Zijn advies:

  • Verzamel klantgegevens en gebruik deze om gepersonaliseerde klantrelaties te bouwen. De winnaars van morgen zijn bedrijven die klantdata strategisch gebruiken.
  • Focus op bekende klantproblemen en investeer in positieve klantervaringen. Ga voor extreme klantfocus en zet de klant centraal.
  • Zorg voor een flexibel en modulair aanbod, zodat klanten altijd kunnen kiezen.
  • Maak klanten onderdeel van je marketing- en verkoopstrategie. Zorg dat ze zich thuis voelen binnen jouw onderneming.
  • Bouw ecosystemen met strategische partners. Binnen een ecosysteem heb je toegang data, kennis en relaties.

De vraag is: krijgt Rik gelijk? De trends zorgen er in ieder geval voor dat bedrijven nog meer moeten vechten om de klant en de data die je daarbij nodig hebt. En ik denk verwacht ook dat we steeds vaker zien dat bedrijven uit totaal verschillende markten in elkaar vaarwater komen.

Tegelijkertijd is zijn advies is tegenstrijdig: het bouwen van een ecosysteem rondom klanten zie ik als het creëren van toegevoegde waarde. Daarnaast zorg je voor een concurrentievrije omgeving. En dat lijkt sterk op het creëren van een blauwe oceaan. Je kunt dus ook zeggen dat het nog belangrijker is om een blauwe oceaan te creëren.

Wat vind jij: moeten we stoppen met de Blue Ocean strategie?

Credits: Photo by Jakob Owens | Unsplash

Deel dit bericht

2 Reacties

M.

“Het is dus zinloos om een nieuwe blauwe oceaan strategie te bedenken.”

Dat lijkt me ook wat overtrokken.
Juist als de omgeving competitiever wordt is het goed om naar nieuwe (al zijn het maar niches) blauwe oceaan te zoeken. Is ook nodig om te blijven innoveren als bedrijf en als gehele markt. Dat bij een succesvol gevonden stuk blauwe oceaan uiteindelijk ook anderen gaan volgen waardoor je weer in een competetieve markt terecht komt is van alle tijden.

Kevin Louwers - onlinetoekomst.nl

Ik heb onlangs het boek Blue Ocean Strategy gelezen en er een samenvatting van geschreven. Erg interessant. Het audioboek hiervan staat ook op Youtube en past perfect bij deze post.

Er zijn een aantal verschillende manieren om markten te differentiëren, maar in de basis wil je op zoek gaan naar het begrip “waarde innovatie”, waarbij je via frameworks werken aan het bieden van meer waarde in combinatie met minder kosten ten opzichte van concurrenten.

Door creatieve veranderingen in strategie en positionering toe te passen kun je vervelende / ongewenste factoren elimineren en vervangen door gewenste, vernieuwde ontwikkelingen die relevant konden zijn voor de massa.

Het mooiste voorbeeld dat genoemd werd kwam uit Londen, waar in de binnenstad een groot overschot was van dure, luxe restaurants. Door een nieuw concept te introduceren wat goedkoper; sneller en TOCH luxer, gezond eten gaf wisten ze een mooie markt te veroveren die uitgerold werd naar de meeste hoofdsteden van de wereld…

Weet jij over welke keten ik het heb?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond