-

Tekort IPv4 wordt nu echt merkbaar

We lazen er al veel langer over: het dreigende tekort aan IP-adressen. Inmiddels merken bedrijven het tekort dan ook echt. Microsoft is met zijn clouddiensten voor het eerst in de problemen gekomen. Er zijn geen (traditionele) IP-adressen meer.

De architecten van het internet hadden natuurlijk ook niet kunnen verwachten dat het zo hard zou gaan. Het zogenoemde IPv4 protocol waarmee alle websites van een uniek adres worden voorzien, dateert uit de jaren tachtig toen het internet in zijn kinderschoenen stond en het web nog moest worden uitgevonden.

Binnen IPv4 zijn slechts 4,3 miljard adressen beschikbaar en die zijn inmiddels voor een groot deel al vergeven via providers. Dat wil niet zeggen dat die allemaal in gebruik zijn, maar sommige bedrijven gaan het tekort nu echt merken. Dat komt niet alleen doordat er steeds meer webpagina’s bijkomen, maar ook omdat er steeds meer apparaten aan het internet hangen (Internet of Things).

Microsoft is dit jaar voor het eerst zonder IP-adressen komen te zitten door de enorme groei van cloud- en enterprise producten. Er zijn lapmiddelen ontwikkeld, maar die hebben weer als nadeel dat het internetverkeer wordt vertraagd. Microsoft blijkt intern nog een hoop apparaten te hebben gebaseerd op IPv4 technologie: van vaste telefoons tot beveiligingscamera’s. Ook Facebook kampt met identieke problemen.

Je zou denken dat de overstap naar IPv6 het probleem oplost. In het nieuwe model van IPv6 is een veelvoud van IP-adressen beschikbaar. Een IPv6-adres is 128 bits lang en biedt daarmee een duizelingwekkend grote adresruimte.

Maar IPv6 is nog maar mondjesmaat beschikbaar. In februari meldde de Stichting IPv6 Nederland dat nog maar zo’n zes procent van alle internetters wereldwijd beschikt over IPv6. De verdeling over de verschillende landen is zelfs extreem te noemen. En kleine selectie in Europa: België zit op 30 procent, Nederland haalde een paar maanden geleden bijna de 3 procent, Engeland zit op 0,3 procent en Italië komt nog niet verder dan 0,03 procent.

Aan de kant van de hardware is niet echt een probleem. Smartphones, tablets, laptop en desktop pc’s weten al langer raad met IPv6. Maar bij internetmodems wordt het een ander verhaal.

’s Lands grootste kabelaar Ziggo is pas recentelijk begonnen met de uitrol van IPv6 adressen. Daarvoor bood alleen XS4ALL het aan. En ook bij Ziggo gaat het nog maar om een beperkt aantal klanten. Ziggo-klanten met een Cisco 3925, Cisco 3928, Ubee EVW 320 en een Ubee EVW 321b-router zijn als eerste aan de beurt. Ziggo schakelt automatisch de firewall in voor het IPv6-verkeer omdat alle apparaten op het interne netwerk van de klant ook een publiekelijk IPV6-adres krijgen.

IPv4 adressen inruilen voor IPv6 adressen gaat niet. De twee protocollen werken niet samen. Met een IPv6 apparaat is geen IPv4 website te benaderen, en omgekeerd.

Geen wonder dat veel bedrijven geen zin hebben om hun Ipv4 website om te bouwen naar Ipv6. Het bereik zou dan sterk teruglopen. Maar 14 procent van de duizend grootste websites hebben IPv6. Het gaat heel lang duren voordat IPv4 wordt uitgefaseerd.

Experts verwachten dat het aantal beschikbare IPv4 adressen deze zomer echt op is. De versnelde uitrol van IPv6 wordt dan echt noodzakelijk.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond