-

‘Binnen 5 jaar is affiliate marketing de grootste traffic driver’

Zo begon Bas Weiler, Head of affiliate Europe bij Adidas, zijn keynote bij de Affiliateblogger Sessions. Om affiliate marketing ook daadwerkelijk die grootste traffic driver te laten worden, moet er wel een hoop veranderen binnen de affiliate wereld. Maar wat?

De sprekers op het evenement waren het in ieder geval met elkaar eens over de noodzakelijke veranderingen:  

  • Affiliate marketing inzetten voor awareness campagnes
  • Influencer marketing als onderdeel van affiliate marketing
  • Een eerlijke verdeling van commissies
  • Nieuwe ondersteunende technieken
Inzet voor awareness

Een groot deel van de adverteerders staart zich nog blind op de hoeveelheid conversies die een publisher realiseert en past hier zijn commissies op aan, maar is dit wel fair? Levert een publisher niet veel meer op dan enkel conversies? Ingmar Bruinsma, oprichter vanTicketspy, is van mening van wel. Voor hem is het duidelijk, publishers zijn er niet alleen maar om extra conversies binnen te halen en dienen voor verschillende doelen te worden ingezet. Affiliate marketing is een uitermate geschikt kanaal om bijvoorbeeld awareness te creëren en een merk te presenteren bij de gewenste doelgroep.

Influencer marketing als onderdeel van affiliate marketing

Een adverteerder weet welke doelgroep bij de affiliate op de website voor de conversies zorgt en weet dus ook wie hij precies wil bereiken. Met het goed scouten van relevante influencers kan je jouw doelgroep effectief bereiken en in veel gevallen ook nog eens performance based belonen. Jelle Oskam, interim global affiliate manager bij Adidas, noemde de komst van attributiemodellen een belangrijke drijfveer voor influencers om weer op performance-basis te gaan én kunnen werken. Dit brengt veel minder risico met zich mee voor een adverteerder dan bijvoorbeeld een beloning op basis van een fixed price.

Voor het inzetten van influencers moet er wel kritisch onderzoek worden gedaan naar het bereik van de influencer. Wat is bijvoorbeeld de engagement rate van een influencer op social media, zijn dit niet enkel ‘ghost followers’ die al tijden niet meer actief zijn. Zijn de bezoekers op de website van kwaliteit? Hoe lang blijven deze bezoekers op de website en wat is het percentage wat uiteindelijk doorklikt? Dit zijn enkele voorbeelden van factoren die kritisch moeten worden beoordeeld. Veel adverteerders hebben hier intern iemand die dit op zich kan nemen, maar vaak kan een marketingbureau dit ook effectief beoordelen.

Een eerlijke verdeling van commissies

Een influencer levert in veel gevallen niet de last click, waar veel huidige commissies op gebaseerd zijn. Een influencer zit veel hoger in de funnel en voor de volgers van deze influencers is het vaak de eerste kennismaking met een merk. Enorm waardevol dus, maar dit wordt in veel gevallen nog niet beloont. Je ziet vaak dat de last click nog steeds wordt beloont met de volledige commissie en dat veel kortingscodewebsites dit opeisen, maar is dit wel eerlijk? Zijn deze kortingscodewebsites net zo waardevol in de customer journey als een publisher die jouw merk heeft geïntroduceerd bij de consument? Dit is in elke branche verschillend en als adverteerder is dit iets wat je je moet afvragen en naar moet handelen.

Gelukkig bieden steeds meer netwerken technologieën aan waarmee je deze commissie kan verdelen over verschillende touchpoints binnen de funnel. Je bepaalt als adverteerder zelf de commissieverdeling onder jouw publishers aan de hand van de toegevoegde waarde in de customer journey. Je kan ervoor kiezen om je first en last click relatief de hoogste commissie te geven en alle touchpoints daartussen een lagere percentage of je zou ervoor kunnen kiezen om iedere touchpoint dezelfde commissie te geven, kortom er zijn allerlei verdelingen mogelijk.

Het bepalen van de commissieverdeling

Wat is een publisher nou waard in euro’s of percentages van de omzet? Dit is iets wat voor veel adverteerders nog lastig te bepalen is. Vaak is er wel een beeld van hoe waardevol een bepaalde  click is, maar om dit echt te onderbouwen is er simpelweg data nodig en een goede analyse van de customer journey. Hierbij zijn ook het aantal vertoningen belangrijk bij het beoordelen van de waarde.

Maar eerst terug naar de kern: de juiste publishers aansluiten

Om een affiliateprogramma te laten slagen is het noodzakelijk om een goede kern van publishers te hebben. Waar veel adverteerders ervoor kiezen om elke publisher te accepteren in het programma onder het mom van ‘elke sale is een sale’ is dit simpelweg niet meer rendabel. Het beheren van een kanaal met een grote hoeveelheid publishers kost nou eenmaal een hoop tijd. Om je affiliateprogramma zo effectief mogelijk in te zetten zal je dus kritisch moeten kijken naar de publishers die je aansluit.

Onderzoek welke publishers scoren op relevante zoektermen

Een manier om relevante publishers te scouten is door te kijken naar de zoekwoorden waar de publisher op scoort binnen de organische zoekresultaten van Google. Deze posities zeggen vaak al een hoop over de focus van een publisher. Komen deze zoekwoorden overeen met de zoekwoorden waar jouw doelgroep op zoekt? Dan is er een grote kans dat jouw doelgroep zich op deze website bevindt. Niet verhoog je hier enkel de kans op een verhoging van de CTR, maar ook bereik je veel gemakkelijker (en in veel gevallen goedkoper) consumenten die nog niet aan jouw merk hebben gedacht dan bij de meeste andere marketingkanalen.

Hoe je de juiste publishers moet scouten is afhankelijk van het doel van je programma. Is het doel conversies behalen? Dan kan een onderzoek naar de best converterende zoekwoorden binnen je Adwords account een goede start zijn. Op welke zoekwoorden (met enige volume) zit de hoogste conversiepercentage en welke publishers scoren goed in de organische zoekresultaten op deze zoekwoorden?

Gebruik de kracht van de publisher

Wanneer je met een kern van kwalitatieve publishers werkt is het goed om deze naar de kracht van de publisher in te zetten. Zo heb je publishers die volledig conversie gericht zijn, maar heb je ook publishers die de consument van inspiratie voorziet met bijvoorbeeld een blog. Benader deze publishers eens om van gedachten te wisselen. De beste ideeën komen immers vaak uit onverwachte hoek en in veel gevallen zijn publishers enorm creatief in het bereiken van de doelgroep. Ander voordeel  is dat de publisher zich veel meer betrokken voelt bij het proces en dus sneller geneigd zal zijn om een stapje harder te lopen voor jouw merk, dan voor een merk die nooit iets van zich laat horen.

Nieuwe tools om de toegevoegde waarde te bepalen

Gelukkig worden er steeds meer tools geïntroduceerd om je te helpen publishers op toegevoegde waarde te kunnen inschatten. Zo is het mogelijk om met de nieuwe technieken de waarde van al je publishers te meten op basis van alle data die beschikbaar is. Belangrijke factoren hierbij zijn het aantal touchpoints van alle betaalde kanalen en deze in kaart te brengen voor een groep met dezelfde soort publishers.  Als de consument na een click bij de ene publisher een langere tijd nodig heeft, via een displaycampagne nog een keer terugkomt en vervolgens ook nog eens via een Adwords advertentie, dan zijn de kosten natuurlijk hoger dan bij een publisher die ervoor zorgt dat er na de click direct wordt afgerekend. Dit zou een reden kunnen zijn om een effectieve publisher te belonen en de samenwerking te intensiveren.

Omarm de diversiteit

Al met al is de uitspraak dat affiliate marketing binnen vijf jaar het grootste marketingkanaal zal zijn nog steeds erg ambitieus en zal de toekomst dit moeten gaan uitwijzen. Het beeld van affiliate marketing als enkel conversiekanaal zal hiervoor moeten verdwijnen en de diversiteit binnen affiliate marketing moet omarmt worden. De huidige ontwikkelingen binnen de affiliate wereld en de steeds groter wordende afkeer tegen de macht van de grote partijen zouden hier weleens een belangrijke rol in kunnen gaan spelen en bepalend kunnen zijn voor de toekomst van affiliate marketing.

 

Deel dit bericht

5 Reacties

Sjoerd

De Head of Paid Search bij Adidas zal vast wat anders beweren 😉 Maar, zolang affiliates er de nodige ‘vreemde’ praktijken op na houden om maar de conversie en dus commissie toegeëigend te krijgen zal dat toekomstbeeld nooit de realiteit worden.

Tom

Wat een onzin. Affiliate Marketing is al jaren aan het afvlakken. Er zitten teveel boefjes tussen die de randen van het toelaatbare opzoeken of er overheen gaan. Er is voor de meeste adverteerders maar een handvol affiliates die de sales genereren. Zeker als je de kortingscode sites ed eruithaalt. Die affiliates zijn waardevol.
De influencers is ook zo’n groep waar veel slechte kwaliteit tussen zit. Als je dieper in de kwaliteit van hun achterban kijkt (gelukkig zijn daar steeds meer tools voor), wordt snel blootgelegd wat de echte influence is.
Helaas blijft Google voorlopig het grootste betaalde kanaal, is mijn verwachting.

Tim

AM is groter dan ooit, alleen dan vooral blackhat. Gezien de logheid en gebrek aan kennis bij veel A-merken en en media agencies zullen ze altijd achter lopen en het vooral via de geijkte paden moeten doen.

Peter - Affiliatebros

Affiliate marketing wordt toch juist steeds volwassener? Dat er cowboys in de markt zitten is iets dat je ook bij andere kanalen ziet.

Ronnie

Wat ik zie, veel adverteerders hebben lak aan de publishers.
Cookietijd wordt teruggeschroefd.
Adverteerders ontdubbelen op zo veel mogelijk kanalen. (Cross-channel ontdubbeling.)
Er is geen enkele transparantie naar de publisher.
Een kwalijke zaak, publishers moeten blindelings vertrouwen op de adverteerder die cross-channel ontdubbeling toepast.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond