-

De toekomst van e-commerce is shoppable video

In retail wordt content belangrijker dan ooit. Het vormt de basis van alle communicatievormen en creëert op talloze manieren de mogelijkheid om met consumenten te engagen. Voor e-commerce en webshops blijft de uitdaging om merkwaarde te creëren, kopers te vinden en omzetten te doen stijgen. Om de koper de portemonnees te laten trekken en de concurrent te verslaan, zal er met content geïnnoveerd moeten worden. Video biedt de beste kans, maar video alleen is niet altijd genoeg.

Video evolueert van marketingtool tot conversiemachine door middel van ‘shoppable video’. Shoppable video maakt gebruik van interactieve (klikbare) elementen om producten sneller koopbaar te maken. Dan gaat het niet alleen over een ‘Bestel nu’ knop. Het is belangrijk ‘shoppable video’ niet te verwarren met ‘interactieve video’, want ‘interactieve video’ biedt simpel gezegd klikbare links aan in de vorm van buttons of URLs.

Shoppable video is niet zomaar het toevoegen van een knopje of een keuzemenu aan je video. Dit zijn zeker mooie features die waarde hebben, maar Shoppable Video gaat veel verder. Met Shoppable Video wordt rekening gehouden met de ervaring van de webshop bezoeker per device en biedt ze de relevante buyer journey Call To Actions. Een ‘Bestel Nu’ button op je video voor een mobiele gebruiker is daarom niet per se de juiste Call to Action.

In het hoofd van de smartphonegebruiker

Wij weten dat een smartphone- of tabletgebruiker een ander soort gedrag vertoont tijdens het online shoppen. De smartphonegebruiker is namelijk vaak onderweg en pakt zijn of haar mobiel voor oriënterende doeleinden. In meer ontspannen situaties, zoals thuis op de bank, hebben we meer tijd en pakken we het liefst onze tablets om (verdere) informatie over potentiële aankopen te zoeken. Een groter scherm maakt het prettiger om bijvoorbeeld videoreviews of productinhoudelijke informatie te bekijken. In deze fase zijn we op zoek naar content die onze aankoopintentie kan bevestigen (vertrouwen). 

Ondanks de groei in mobiel gebruik blijft echter de desktop of laptop onze ‘trusted companion’ als het gaat om het verrichten van medium tot grote betalingen. Volgens ThuisWinkel worden nog verreweg de meeste online aankopen via een laptop of desktop gedaan (74%),

Je verleidt de webwinkelbezoeker het beste tot aankoop door op de juiste manier Shoppable Video in te zetten tijdens het gebruik van zijn smartphone-, tablet- en desktop/laptopreis.

Shoppable Video en de Buyer Journey

Om Shoppable Video effectief te kunnen maken, moeten we een device-afhankelijke buyer journey inzetten. Het is namelijk niet slechts een kwestie van op elk device dezelfde Shoppable button toe te voegen. Als we weten dat de smartphone- of tabletgebruiker niet vaak via mobiel koopt, dan is het belangrijk om de juiste call to action-buttons toe te voegen. Smartphone en tabletgebruikers zijn met bezig met oriënteren.

Een oriënterende gebruiker is op zoek naar informatie, maar vooral naar bevestiging dat de toekomstige aankoop de juiste is. Het is daarom beter een relevante verdiepingsmogelijkheid toe te voegen, zodat de shopper later met vertrouwen tot aankoop kan overgaan op desktop.

In de praktijk

Neem een modewebwinkel: Wanneer de buyer journey bij de smartphone begint, is de bezoeker in de ‘Awarenessfase’. Zoals eerder gemeld, is de bezoeker op zoek naar oriënterende informatie. Wanneer we video shoppable willen maken, kunnen we kiezen om een campagnevideo toe te voegen op de webshop. Idealiter is de homepage responsive en speelt de video automatisch verticaal af voor smartphone en breedbeeld voor tablet of desktopgebruikers.

We helpen de smartphonebezoeker niet door direct een ‘Bestel Nu’ knop te laten verschijnen, maar wél door in eerste instantie de mogelijkheid te geven om meer over het product te weten te komen. Het onderstaande voorbeeld illustreert de juiste volgorde:

 

 
Onthou: De bezoeker is nog in een oriënterende fase. Zoals je ziet zijn de video’s anders en hetzelfde geldt voor de shoppable elementen.De video leidt de kijker naar een relevante volgende stap, wat de bezoeker als prettig ervaart. De bezoeker wil ook niet direct gepusht worden om te kopen. Ze wil eerst geholpen worden en dit doe je met goede shoppable video content die aansluit bij de behoeftes van de bezoeker. Een oriënterende smartphone bezoeker wil het liefst nog een niveau dieper gaan. Een ideale vervolgpagina is dan de productpagina. Hier hoort zeker video bij en dat zal ook de verwachting van de bezoeker matchen.Met video geef je de bezoeker een betere indruk van het product, in dit geval, een kledingstuk. Productvideo’s zijn erg belangrijk voor webwinkels die met mode bezig zijn en de statistieken liegen er niet om. Het is geen hype: De koopintentie gaat met 49% omhoog nadat een bezoeker een productvideo heeft gezien.

De luxe van keuze

Het kledingstuk én de webwinkel moeten vertrouwen blijven winnen. De bezoeker is dichterbij een aankoop nu er video gebruikt is, maar je bent er nog niet. De bezoeker zal altijd naar een breder assortiment zoeken. Het gevoel van keuzevrijheid is daarom belangrijk. Het biedt meer mogelijkheden en stimuleert de bezoeker tot het doen van meer aankopen.  
Heeft de bezoeker een extra video van hetzelfde product bekeken, dan mag je voorzichtig een ‘In winkelmand-button’ toevoegen of nog beter, haar uitnodigen om dat kledingstuk aan haar ‘wishlist’ toe te voegen.

Dit voorbeeld geeft aan hoe de buyer journey beweegt van mobiel/tablet naar desktop en hoe je de bezoeker beter kan helpen aankopen te doen. Door relevante opties te bieden, help je de bezoeker meer pagina’s te bekijken. Tijdens dit proces win je vertrouwen en bied je tegelijkertijd service. 

Innoveren in shoppable online content

Een belangrijke schakel is de affiliate. Affiliates komen in verschillende formaten: van enkele grote sites met ieder een miljoen bereik naar de longtail van duizenden kleine niche publishers met een gezamenlijk hoog bereik. Alle eCommerceplatforms of webwinkels hebben affiliates nodig. Samenwerkingen met affiliates zijn een van de meest effectieve manieren om (nieuwe) producten in het vizier van je gewenste doelgroep te krijgen. Maar om een goede relatie op te bouwen met affiliates dien je een situatie te creëren waarbij de affiliate op jouw merk kan rekenen.

You scratch my back, I’ll scratch yours

De doelstelling van de affiliate is het produceren van relevante content via hun website of mailinglijst voor hun bezoekers. In retour ontvangt de affiliate, afhankelijk van de samenwerking inkomsten op basis van tenancy, performance, commissie of een flat fee. Merken kunnen daarom profiteren van de samenwerking met een affiliate door relevante producten rechtstreeks bij de doelgroep te verkopen.

De affiliate wordt echter gebombardeerd met aanbiedingen van merken, waardoor het steeds moeilijker wordt om als merk eruit te springen. Het standaardbannerpakket (content) dat affiliate netwerken leveren, begint steeds meer te fungeren als wallpaper.

Daarmee bedoel ik dat een standardbannerpakket vaak gezien wordt als onderdeel van de website en daardoor minder zichtbaar. Verder leveren veel merken via hun affililiate netwerken generieke teksten die gebruikt worden op verschillende sites. Met video is het echter een ander verhaal.

Affiliates hebben baat bij video

Video trekt de aandacht en houdt de bezoeker voor langere tijd op de website en is een rijkere contentvorm. Wanneer de video shoppable gemaakt is, kan er tijdens het kijken van de video conversie elementen toegevoegd worden om de, kijk, klik en verkoop ratio te monitoren. Affiliate trackingcodes kunnen ook toegevoegd worden, zodat aankopen gedaan via de video getraceerd en gecrediteerd aan de affiliate kunnen worden.

Jennifer Kok, Affiliate Manager vertelt:

“Binnen affiliate marketing zie je een groeiende behoefte bij adverteerders om meer content te genereren. Hoewel dit zonder attributie voor bloggers en vloggers lastiger rendabel te krijgen is, helpt het zo shoppable maken van de content zeker. Een mooi voorbeeld zijn de shoppable video’s, waarbij de videomaker zijn ding kan doen (en dat is video’s maken), de adverteerder mooie content ervoor terugkrijgt én de kans groter is dat de videomaker conversies realiseert voor de adverteerder. Juist omdat het beide partijen verder brengt, ben ik voor dit soort ontwikkelingen binnen de affiliate markt.”

Fashion, lifestyle & Video – The perfect match

Steeds meer bloggers kiezen ervoor om geen gebruik te maken van standaard bannerpakketten. In plaats hiervan maken ze gebruik van shoppable videocontent om aankopen bij hun bezoekers te stimuleren

De visuele uitstraling van fashion biedt een geweldige kans om kopers te verleiden en aankopen te stimuleren. Videomarketing voor conversiedoeleinden binnen e-commerce wordt steeds meer ingezet om een rijke ervaring te creëren. Door het produceren van video content voor e-commerceproducten zoals kleding, nodig je bezoekers uit op zowel merksites als externe sites meer over het kleding item te weten te komen. Wanneer een kledingstuk geïntegreerd wordt binnen content, bied je de bezoeker de mogelijkheid om op een natuurlijke manier meer over van het kledingstuk te leren kennen. 

Video werkt het beste van alle contentvormen en converteert het meest. Consumenten zeggen dat video helpt bij hun aankoopbeslissingen. En dat is logisch. Hoe meer productinformatie verteld en vertoond wordt, hoe meer de consument in staat is een gefundeerde aankoopbeslissing te maken. Modemerken die online actief zijn, kunnen profiteren door video in te zetten voor zichzelf en hun website, maar ook voor wat betreft het aanleveren van video content voor affiliates.

In sommige gevallen kunnen merken en retailers selecte affiliates vragen om content voor ze te produceren en in andere gevallen -en zeker wanneer het merk meer controle wil hebben over de video’s zelf-  kunnen ze kiezen om video content te (laten) produceren. 

Hoe zet je shoppable video content het beste in?

De merken die gaan winnen binnen de online shopping space, zijn de merken die bereid zijn met content te innoveren. Video heeft zich bewezen als effectieve tool en met een shoppable element is de ROI meetbaar. 

1 – Start gewoon!
Stel het niet steeds uit. Videocontent produceren neemt tegenwoordig niet veel meer tijd in beslag dan het maken van een foto. 

2 – Creëer multi-purpose videocontent
De content die je produceert, moet je op meerdere manieren kunnen gebruiken, op verschillende platforms. Denk daarom niet alleen aan de content die je wilt inzetten voor je webwinkelpagina’s (homepage, categoriepagina, productpagina, FAQ en sfeer video’s.) maar ook content die je beschikbaar kunt stellen aan je affiliates en voor sociale media.

3 – Gebruik de juiste video aspect ratio afhankelijk van device
Verticale video is zeer geschikt voor modemerken, omdat kledingstukken vaak op modellen vertoond worden. Het is ook handig voor mobiele gebruikers. Voor desktopgebruikers is het juist niet altijd handig. Zorg er daarom voor dat jouw videoplayer ook geschikt is voor mobiel en desktop in één. Doe je dit niet, dan zal je bij een horizontale player zwarte balken zien bij jouw verticale video. Deze zijn lelijk en leiden de bezoeker af.

4 – Maak echt gebruik van shoppable video

Shoppable video is video waarin de buyer journey per device meegenomen is. De Call To Actions zijn afhankelijk van het device van de bezoeker en wanneer je dit goed doet, help je de bezoeker om makkelijker aankopen te maken. Zie het werkende voorbeeld hieronder.

 


5 – Host je video niet op je webwinkelsite
Echt niet doen! Je website wordt traag en je krijgt waarschijnlijk zeer hoge rekeningen voor videodata . Onderzoek welke bedrijven je kunnen helpen met een selfservice oplossing, zodat je snel aan de slag kunt.

6 – Denk aan hoe je affiliates kunt inzetten
Schakel een affiliate manager in als je er nog geen hebt om jou te helpen een outreach strategie te bedenken. Maak het produceren van video content een prioriteit om zo voorrang te krijgen bij bloggers en affiliates.

7 –  Blijf innoveren
Er zijn veel mogelijkheden met video. Denk daarom niet alleen aan productvideo’s, maar ook aan lookbook video’s, inspiratietips zoals een styling video, maar ook uitlegvideo’s waarin je de bezoeker helpt de juiste maat te kiezen aan de hand van haar lichaamstype, bijvoorbeeld.

Hoe meer video je produceert die relevant is, hoe meer jouw merk gedeeld wordt en hoe meer vertrouwen de consument krijgt in jouw merk!

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond