-

Een stappenplan om teams op afstand te inspireren #TNW2020

In COVID-tijden is thuiswerken meer of minder het nieuwe normaal geworden. Om teams op afstand aan te sturen, speelt inspiratie een essentiële rol. Allison Holzer en Jen Grace Baron van het bedrijf InspireCorps hebben het publiek op TNW2020 meegenomen en hun insights gedeeld. 

De oorsprong van inspiratie en hoe deze opwekken

Als we kijken naar het fenomeen inspiratie is het goed om zich als eerste af te vragen: waar heeft het woord inspiratie zijn oorsprong? De oorsprong ligt in het Latijn, namelijk het woord ‘inspiratus’ wat letterlijk in het Engels betekent “to breath into”, dus vertaald naar het Nederlands: ‘inademen’. Daarmee begint het dan ook. Een eerste oefening om inspiratie op te wekken: comfortabel in zijn stoel zitten, twee keer diep in- en uitademen, lucht in de longen opnemen en weer uitlaten. Daarbij het mobiel op mute zetten, ver wegleggen en zich afsluiten van externe prikkels. Dan komt langzamerhand het gevoel van geaard en gefocust zijn en het moment waar inspiratie kan opbloeien. 

Belemmeringen rondom werken op afstand 

Wat is het meest uitdagend aan het werken op afstand? Verschillende punten zijn hier te benoemen zoals: zich niet verbonden voelen, persoonlijke aandacht, onderhouden van relaties op afstand, gefocust blijven, connectie maken met mensen, plezier hebben en kletsen, balans tussen werk en privé, koffieapparaat-momenten, technische problemen, verhoogde werkdruk, gesprekken zijn puur functioneel, niet emotioneel. 

We hebben nu meer dan ooit inspiratie nodig. Het jaar 2020 heeft zeer bizarre wendingen met zich meegebracht. Niemand zag echt de pandemie waarin we ons nu bevinden aankomen, met alle gevolgen van dien die er nu spelen zoals financiële onzekerheid en de talloze levensstressoren die zijn bijgekomen door het thuiswerken. 

De blueprint van inspiratie

Juist in deze tijden is goed leiderschap belangrijk. Maar hoe kun je je team als leider inspireren. Het is vooral belangrijk om lichaam, geest en emoties te stroomlijnen. Een manier dat voor zichzelf te oefenen is eens de ogen te sluiten en in zijn eigen hoofd even na te gaan: welke situatie of welk team heeft mij echt geïnspireerd en waardoor kwam dat? Als ik voor mezelf spreek was dat bijvoorbeeld vrijwilligerswerk dat ik jaren geleden had verricht voor TEDxSaxionUniversity. Ik was toen lid van het curating team en medeverantwoordelijk voor o.a. het bedenken van de programma’s voor de events en het werven van de sprekers. Een klus die mij zeer beviel. Waardoor kwam dat? Een antwoord zou daarop kunnen zijn: aansprekende en afgestemde doelen binnen de organisatie, één gedeelde visie, één doel. Wat is daarbinnen nog belangrijk: inclusiviteit bieden, je ware zelf kunnen zijn, deel uitmaken van een team, een veilige en inspirerende ruimte om creatief te zijn, geweldige teamgenoten, gemeenschappelijke uitdaging voor alle teamleden, nieuwe inzichten, transparantie en eerlijkheid. Al deze dingen had ik toen ook ervaren. 

Inspiratie is nu meer dan ooit nodig en gelukkig zijn de manieren om inspiratie op te wekken. Hieronder een 5 stappenplan om teams op afstand te inspireren:

1. Laat je inspireren (be inspired)

Als leider van een team staat zichzelf inspireren centraal. Goed om voor zichzelf de volgende vragen te beantwoorden: wat levert bij mij inspiratie op? Wat is de eigen inspiratie-vingerafdruk? Wanneer ben je op je best? Hoe ziet het uit. Denk daarover na en schrijf het op. 

2. Wees mens (be human)

Je hebt niet alle antwoorden, sowieso niet in tijden van zo’n pandemie. Deel je kwetsbaarheid. Een voorbeeld geeft de Amerikaanse wetenschapper en milieu-expert Gretchen Goldman. Zij werd overspoeld met likes op Twitter nadat ze een authentieke ‘backstagefoto’ deelde na een video-interview vanuit huis op de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Situatie in het echt thuis 

In het echt zit zij half gekleed en het is nogal rommelig in de kamer. Maar dat is nu normaal en onze realiteit. Het laat zien, we zijn gewoon mensen. 

3. Wees echt (be real)

Wees eerlijk en realistisch met jezelf en het team. Wat houd je achter de hand wat je nog zou kunnen delen met het team? Hoe kun je transparanter zijn? Wees ook gegrond in de feiten en wees eerlijk. Wees ook realistisch met de verwachtingen voor jezelf en het team. 

4. Wees geobsedeerd door mensen (be people obsessed)

Wat heeft een team van je nodig om hun sterke punten en hun beste prestatie te tonen? Wat heeft iedere teamlid nodig? Hoe kun je waardering en steun uiten? Laat je team zien dat ze betekenisvol zijn. 

5. Wees inspirerend (be inspiring)

Inspiratie is het belangrijkste voor teams. Het goede nieuws is dat men inspiratie kan trainen zoals een spier, dan is er sprake van ‘sustainable inspiration’. 

Welke drie elementen zijn belangrijk om inspirerend tegenover een team te zijn: 

  1. Algemeen doel communiceren
  2. Duidelijk zijn over de doelen voor het jaar
  3. Het team activeren om naar de doelen toe te werken

Als een team perfect functioneert en gestroomlijnd is er sprake van een ‘Crazy quilt principe’. 

Op zoek naar nog meer inspiratie? In de Google talk ‘Sustain the Fire of Inspiration in Work and in Life’ wordt uitgebreider ingegaan op bovenstaande stappen om inspiratie op te wekken. Alternatief leent zich ook het boek ‘Dare to Inspire: Sustain the Fire of Inspiration in Work and Life’ goed voor een inspiratie-boost op aanbeveling van Allison Holzer en Jen Grace Baron gedurende TNW2020. 

Over de auteur: Alexander Lamprecht is lecturer digital media op de Amsterdam University of Applied Sciences

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond