-

EU-duurzaamheidsrapportage: een kans voor jezelf om doelen te stellen en ze te bereiken

De Europese Corporate Sustainability Reporting Directive is sinds anderhalf jaar actief. Zie de rapportage-eisen niet in de eerste plaats als verplichting, maar als manier om structureel duurzaamheidsdoelen voor jezelf te stellen en te bereiken.

Vandaag de dag, nu de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Unie anderhalf jaar actief is, staan duurzaamheid en leiderschap op het gebied van natuur en milieu centraal. De CSRD verplicht alle bedrijven in Europa om informatie te publiceren over de milieu- en sociale gevolgen van hun activiteiten en de zakelijke impact van hun initiatieven op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (Environment, Society and Governance, oftewel ESG). De vraag wordt daarmee: hoe voldoe je aan de CSRD-eisen en hoe biedt dat je een kans voor een holistische transformatie?

Het huidige ESG-scenario

Dit zogenaamde ESG-benchmarking is om twee redenen belangrijk: het biedt een betere kijk op de duurzaamheidsprestaties van een bedrijf en biedt inzicht in de doelstellingen en strategieën van dat bedrijf. Dit benchmarking houdt in dat de milieu-impact, sociale praktijken en bestuursnormen van een bedrijf systematisch worden vergeleken met die van branchegenoten. Op deze manier helpt het om de hiaten of gebreken in duurzaamheid te identificeren en toekomststrategieën te plannen, terwijl transparantie, verantwoording en risicobeheer worden bevorderd.

De uitdaging is echter dat bedrijven vaak hun beste inspanningen en prestaties uit het verleden rapporteren, terwijl ESG-benchmarking vereist dat bedrijven hun voortgang ten opzichte van doelen of doelstellingen beoordelen. Bovendien verschillen de criteria om goede prestaties te beoordelen van sector tot sector.

Van basisrapportage naar proactieve ESG-doelstellingen

Nu de CSRD bedrijven aanspoort om zich te committeren aan actuele meetmethoden en wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen, zouden bedrijven die ESG-gegevens zelf moeten gebruiken voor het stellen van hun eigen doelen en voor het aansturen op deze doelen binnen de organisatie.

Een belangrijke element om dit mogelijk te maken is het real-time verzamelen van gegevens uit transacties om ESG-inzichten te genereren. Als je bijvoorbeeld gegevens van je organisatie verzamelt op het moment dat een lening wordt verstrekt, als een zending vertrekt of als een nieuwe aankoop wordt gedaan, maken die gegevens het mogelijk om handelingen en het naleven van de regels van iets abstracts te vertalen naar iets materieels en concreets, wat op zijn beurt helpt je baseline bloot te leggen. Deze stap beantwoordt namelijk vragen over de prestaties van je organisatie, wat er mankeert, maar ook de benodigde maatregelen, de vereiste investeringen, enzovoort. Net als de financiële gegevens die je gebruikt om prestatieprikkels en budgetten te bespreken, gebruik je deze ESG-gegevens voor een cyclisch model om operationele prestaties en transformatie beter te beheren.

De crux is dat er niet één regelgevend kader is waar iedereen aan voldoet. Verschillende overheden, industrieën en brancheorganisaties hebben verschillende doelen en nalevingsmodellen, maar ze beginnen allemaal met het voeden van dezelfde gegevens.

De CSRD is een voorbeeld van toekomstbestendigheid. Bedrijven moeten overschakelen van basisrapportage naar proactieve ESG-doelstellingen, met behulp van realtime gegevens om prestaties te beheren en te voldoen aan de veranderende eisen van regelgeving zoals de CSRD. Sommige van de best presterende bedrijven hanteren een holistische benadering, waarbij ze verder gaan dan alleen rapporteren om aan de regels te voldoen, maar om juist duurzaamheidsgegevens strategisch inzetten om waarde en veerkracht te creëren.

De drie belangrijkste CSRD-eisen

De CSRD stelt drie belangrijke eisen: een breed scala aan openbaarmakingsinitiatieven, traceerbare gegevens en betere samenwerking met belanghebbenden. In meer detail gaat het dan hierom:

  1. Breed scala aan openbaarmakingsinitiatieven – Wanneer bedrijven rapporteren over duurzaamheid, moeten ze zich richten op materiële onderwerpen die voor hen het belangrijkst zijn en die kunnen variëren afhankelijk van de bedrijfstak waartoe ze behoren en de activiteiten die ze uitvoeren.
  2. Traceerbare gegevens – In de komende jaren zal de regelgeving verder worden verbeterd. In dat scenario zijn traceerbare gegevens over handmatige processen nodig en hebben bedrijven machineleesbare gegevens en een gestandaardiseerd informatiemodel nodig om de nauwkeurigheid te garanderen.
  3. Betere samenwerking met belanghebbenden – Het verzamelen van ESG-gegevens is niet langer alleen de verantwoordelijkheid van het duurzaamheidsteam van een organisaties. Vanwege de hoeveelheid nieuwe regels en de behoefte aan traceerbare gegevens is er een bredere samenwerking nodig tussen belanghebbenden, dus inclusief de tech- en compliance-teams, de financiële en inkoopafdelingen en het duurzaamheidsteam. Het vereist ook dat je, over al deze functies heen, kijkt wie de eigenaar, beheerder en certificeerder van de gegevens zijn.

Tijdens een recente workshop in Amsterdam, Acting for impact: leading with ESG- Data, Technology, and Partnerships, hebben we het belang van een dergelijke visie benadrukt. Manoj Mathew, Global Head of Sustainability Practice, vertelt: “Toen we dit jaar het ESG-rapport bij Cognizant voorbereidden, moesten voor het eerst vier belanghebbenden – de Chief Sustainability Officer, de Chief Financial Officer, het Head of Delivery Excellence en het Head of Sustainability Practice – individueel verschillende delen van het rapport certificeren. Normaal gesproken certificeert alleen de Chief Sustainability Officer het hele verslag”. Dat is al een indicatie van de samenwerkingen tussen alle afdelingen.

Een holistische transformatie met CSRD

De CSRD stelt bedrijven in staat om hun fundamenten te verstevigen door doelen beter te definiëren en om te begrijpen wat belangrijk is. Vervolgens helpt de CSRD om dit ook te prioriteren, om doelen te stellen en een data- en technologiestrategie te creëren die deze doelen kan realiseren en die de voortgang in realtime kan meten.

Interessant is dat je met naleving van de CSRD al een flink eind op weg bent voor de aankomende Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDD) in de Europese Unie en regelgeving van de Securities and Exchange Commission in de Verenigde Staten.

De CSRD maakt het mogelijk om gegevens te gebruiken voor bedrijfsactiviteiten. Door je aan de CSRD te committeren komen als vanzelf vragen op over hoe je als bedrijf op een andere manier kunt inkopen, financiële producten kunt maken en risico’s kunt beheren. Kortom, de CSRD dwingt bedrijven om datamodellen te heroverwegen, prioriteit te geven aan concrete materiële zaken en data breder te gebruiken dan alleen voor rapportages. Dat alles biedt kansen voor holistische transformatie.

Over de auteur: Corwin van Heteren is Practice Head Digital Experience for Europe & Middle East bij Cognizant

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond