Duurzaamheid: ecologisch verantwoord en strategisch voordelig
Duurzaamheid moet bij elke organisatie op de radar staan: vanuit een intrinsieke wil om dingen anders en beter te doen, of anders gewoon vanuit strategische redenen.
Als je immers niet vanuit intrinsieke motivatie een duurzamere bedrijfsvoering wilt, dan vormt de strenger wordende wet- en regelgeving wel een stok achter de deur om ermee aan de slag te gaan. Maar hoe doe je dat?
Denk bijvoorbeeld aan de Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) die door de Europese Unie is uitgevaardigd. Grote bedrijven moeten steeds transparanter zijn als het aankomt op hun impact op het klimaat en de maatschappij.
Dat merk ik zelf ook: als duurzaamheidsmanager krijg ik veel vragen over hoe wij duurzaamheid aanpakken. Maar duurzaamheid is voor iedereen anders en ik raad iedereen dan ook aan om het geval per geval te benaderen.
Duurzaamheid in alle aspecten van je organisatie
Je hoeft niet in één dag de wereld te veranderen. Als we allemaal elke dag één stap zetten, komen we er ook. Vaak ervaren bedrijven weerstand als er gedacht wordt dat alles ineens omgegooid moet worden. Dat weerhoudt hen ervan duurzamer aan de slag te gaan.
Duurzaamheid is een breed begrip. Als je er goed over nadenkt, zit het verweven in elk aspect van je bedrijfsvoering: van inkoop tot verbruik, van materialen tot diensten die je levert. Bespreek daarom samen wat de cultuur en bedrijfsvoering inhoudt, welke stappen wel gezet kunnen worden en wat de langetermijndoelen zijn.
Starten met verduurzamen hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Denk bijvoorbeeld eerst aan laaghangend fruit: koop alleen producten of diensten in (of bied ze aan) die passen bij je duurzaamheidsdoelstellingen. Soms ligt dat voor de hand: voor kleinere bedrijven met kleinere winstmarges is het bijvoorbeeld ook vanuit economisch oogpunt interessant om met refurbished apparaten te werken of diensten af te nemen die zorgen dat apparaten langer meegaan.
Een volgende stap zou kunnen zijn om samen te werken met duurzame leveranciers. Bij inkoopprocessen is de prijskwaliteitsbalans vaak nog de doorslaggevende factor. De focus zou daarbij ook op een duurzame toeleveringsketen moeten komen te liggen.
Hoe selecteer je duurzame leveranciers?
Iedereen interpreteert duurzaamheid anders. Kijk je vanuit IT-perspectief, kies dan samenwerkingspartners die ook duurzaam werken. Er zijn verschillende wereldwijde duurzaamheidserkenningen waaraan je duurzame organisaties herkent. Bijvoorbeeld het Ecovadis-label, een zware erkenning waardoor je zeker weet dat het bedrijf verantwoordelijk omgaat met duurzaamheid binnen hun waardeketen.
Wil je als IT-organisatie serieus aan de slag, dan is duurzaam inkopen alleen niet genoeg. Pas als je de impact van je hele bedrijfsvoering begrijpt, kun je aan de slag met plannen om je impact te verminderen. Concreet betekent dat vaak: maak je product zo duurzaam mogelijk: van verpakking tot vervoer, tot bedenken welke producten en configuraties je echt nodig hebt. Kun je écht niet zonder die zware machine die misschien wat zuiniger is, maar waarbij je met overcapaciteit blijft zitten?
Duurzame ambities
HP zet zich al jaren in om de “most sustainable and just tech company” (het meest duurzame en rechtvaardige techbedrijf) te worden. Een van onze oprichters, David Packard, stelde vanaf het begin de sociale waarde voorop in de bedrijfsvoering. Om deze doelen kracht bij te zetten, brengen we al jaren een Sustainable impact report uit. Daarin toetsten we onze eigen ambities op het gebied van duurzaamheid op drie strategische pijlers: klimaatactie, mensenrechten en digitale gelijkheid.
In 2040 willen we onze milieu-impact teruggebracht hebben naar nul. Niet alleen in de eigen bedrijfsvoering, maar ook bij de producten die we verkopen. De ambitie is om klanten zo te ondersteunen dat ze hun IT-inkoop op de duurzaamste manier inrichten: rond de keuzes van materialen, langdurigheid, weerbaarheid en het vermijden van vervuilers.
In onze producten zit natuurlijk plastic, maar sinds 2017 gebruiken we zogenaamde ocean-bound plastic: plastic dat in de zee dreigt te belanden. Zo verwerken we bijvoorbeeld oude visnetten in de productie van de nieuwste generatie Elitebook 1000-serie en we werken samen met toeleveranciers die afvaloliën omzetten in bruikbaar plastic. Wat de printtak van het bedrijf betreft kiezen we, om ontbossing tegen te gaan, voor verpakkingen en papierproducten van gerecyclede materialen en duurzaam gecertificeerde bronnen.
Mensenrechten en digitale gelijkheid
Duurzaamheid op het vlak van mensenrechten betekent bijvoorbeeld een veilige en gezonde werkomgeving bieden, voor eigen medewerkers en werknemers verderop in de waardeketen. Je kunt daarmee ook flinke sociale impact maken. Hetzelfde geldt voor digitale gelijkheid. Focus bijvoorbeeld op het bieden van gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Zelfs binnen Nederland heeft niet iedereen dezelfde digitale toegang.
Daarvoor kan ieder bedrijf zijn eigen manieren vinden, toegespitst op de eigen branche of bedrijfstak. Wij proberen bijvoorbeeld twee vliegen in één klap slaan door laptops van klanten op te halen, gratis op te knappen en deze te doneren aan goede doelen voor digitale educatie via het HOPE-recyclingprogramma. Je kunt je ook richten op effecten op de lange termijn: samen met KPMG nodigenden we kinderen uit minimagezinnen uit de gemeente Amstelveen uit om tijdens een kamp spelenderwijs over programmeren te leren en hun interesse te wekken voor technologie en – in de toekomst – te werken in de sector.
Nog een slag te slaan
Sommige grotere en kleinere bedrijven hebben al een duidelijke weg ingeslagen. Maar voor veel bedrijven is er nog werk aan de winkel als het gaat om echt duurzaam ondernemen. Mijn advies? Zet concreet in op duurzaamheid door het onderwerp een wegingsfactor in al je bedrijfsbeslissingen te maken. Daar moet je wel strategisch ruimte voor willen maken, maar je kunt vandaag al beginnen met de eerste stap.
Over de auteur: Erik Moltzen is Sustainability Manager Benelux bij HP.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond