-

Personalisatie is nog een ontdekkingsreis voor branche die ultieme klantervaring wil bieden

De reisbranche is bij uitstek gericht op persoonlijk en gastvrij ontvangen van reizigers. Reisorganisaties zoeken nog wel naar de manier waarop ze hun klanten het beste persoonlijke aanbiedingen kunnen doen via digitale platforms.

De zakenman die voor zijn in werk in een zes-sterrenhotel in Dubai verblijft, gaat in de zomer het liefst met zijn caravan naar Drenthe. Waar hij in Londen bij Jamie Oliver eet, wil hij met zijn gezin het liefst naar een pannenkoekenhuis. Een en dezelfde reiziger, met totaal uiteenlopende reiswensen. Maak dan maar eens een reisaanbieding op maat.

Toch verwachten consumenten die veel reizen inmiddels vergaande personalisatie. Hoe creëren reisorganisaties die persoonlijke ervaring zonder opdringerig te worden of de plank mis te slaan?

Omdat bezettingsgraad en beschikbaarheid van bestemmingen in de reisbranche bepalend zijn, is massacommunicatie nu nog gebruikelijk om een vliegtuig of hotel snel vol te boeken. Veel aanbieders studeren echter op mogelijkheden om de complexiteit uit hun CRM-systemen te halen en beter en meer te digitaliseren, zodat de marketingkosten omlaag kunnen en de bezettingsgraden stijgen.

Personalisatiekansen in reisbranche

Personalisatie biedt veel kansen in de reisbranche en de gerelateerde horeca. Daar is iedereen het wel over eens sinds Uber en Airbnb de sector hebben opgeschud. De branche wil bovendien meer directe boekingen en minder afhankelijk zijn van boekingsplatforms. KLM is een goed voorbeeld van een bedrijf dat via een verfijnde combinatie van klantdata persoonlijke berichten stuurt waar reizigers echt iets aan hebben. Daarnaast is KLM ook zeer actief op sociale media om direct te reageren op klanten.

Offline blijft belangrijk

Voor sommige gespecialiseerde reisaanbieders die zich richten op het midden- en hoge segment, blijft face-to-facecontact op dit moment belangrijker dan digitale conversie, volgens eigen zeggen. Voor reisorganisaties gericht op grote volumes, blijkt een persoonlijke benadering via e-mail, website en sociale media wel steeds belangrijker. Personalisatie dient dan wel in het belang van de consument te zijn, wil het slagen en oprecht overkomen. In contact staan met de klant (offline) is en blijft een belangrijke factor van langdurige klanttevredenheid en aansluitende personalisatie voor Doets.

Offline en online gedrag koppelen

De reisbranche ziet dat klanten behoefte hebben aan meer personalisatie, maar merkt dat de systemen er nog niet klaar voor zijn. Veel Nederlandse reisorganisaties willen bijvoorbeeld offline en online gedrag van hun klanten koppelen, om hen beter van dienst te kunnen zijn. Traditionele reisorganisaties, die nog steeds een 50/50-verdeling kennen tussen online en face-to-face-boekingen, willen meer interactie met reizigers. Na afloop van een reis willen ze klanten bijvoorbeeld aan zich binden via een online community.

Reizigers nemen voor een reis gemiddeld dertig diensten af en hebben daarvoor circa twee uur direct contact nodig om alles te regelen.Behoefte aan tools voor personalisatie gaat dus hand in hand met vraag naar meer digitale efficiency. De klantdata komt echter via veel verschillende kanalen binnen en is moeilijk te koppelen binnen een eenduidig profiel. CRM die alle kanalen bundelt tot één klantprofiel, met één klantnummer, is de oplossing die vele grote reisorganisaties in Nederland op het verlanglijstje hebben staan

Ook beseffen ze dat klanten hun privacy belangrijk vinden en inzicht willen in hun persoonlijke profiel. Want reizigers vinden het zeer irritant als online personalisatie te ver doorschiet, of juist helemaal verkeerd gaat: De beste personalisatie is immers wanneer een klant daar niets van merkt. De branche wil daarom ook goed inspelen op, bijvoorbeeld, wetgeving die consumenten controle geeft op hun eigen gegevens.

Nauwelijks effect invoering AVG

Nauwkeurige klantprofielen opbouwen en beheren vormt een grote uitdaging, omdat veel reizigers met diverse mailadressen reizen boeken. Toch heeft de invoering van de AVG niet geleid tot een grootschalig uitschrijven van mailadressen. Dat wijst er op dat consumenten groot vertrouwen hebben in reisorganisaties.

Dit betekent bovendien dat de branche beschikt over een grote hoeveelheid data van trouwe klanten, die graag een persoonlijke VIP-behandeling krijgen. Bij Doets Reizen levert dit bijvoorbeeld vaak boekingen op van terugkerende klanten, tot wel zeventig procent. Het bedrijf wil dit gebruiken om een boekingsgeschiedenis op te bouwen die leidt tot nog meer contactmomenten en cross- en upsell-kansen.

In één tool

Roompot Vakanties is twee jaar geleden begonnen met Salesforce Service Cloud en Marketing Cloud, de CRM oplossing van Salesforce. Middels een gepersonaliseerde omnichannelstrategie willen zij alle klantcommunicatie, van social, whatsapp tot e-mail in één tool integreren. Met Salesforce Einstein zijn ze op dit moment de eerste stappen aan het zetten op het gebied van machine learning. In combinatie met dynamische content zorgt dit voor Roompot Vakanties voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale personalisatie.

Weer naar Brussel?

Ook NS International zet in op verdere personalisatie en wil zo relevant mogelijk zijn via alle touch points om nieuwe en bestaande klanten via diverse kanalen beter te begrijpen en van dienst te zijn. Het gebruikt BlueConic bijvoorbeeld voor een gepersonaliseerde homepage of nieuwsbrief, aansluitend bij de fase waarin de klant zich bevindt. Het bedrijf zit, met het hoofdkantoor boven Amsterdam Centraal, letterlijk en figuurlijk bovenop de klant.

NS International droomt van een trainmanager die de reiziger persoonlijk verwelkomt en precies weet welke koffie zij wil drinken. Met meer dan acht jaar data in klantprofielen, kan het steeds beter event based tips geven, zoals het voorspellen van de volgende bestemming op basis van eerder getoond gedrag.  

Klantdata opbouwen

Corendon Hotels kan na de splitsing van hotels en touroperator een systeem van de grond opbouwen om de kamers in de regio Amsterdam, op Curaçao en Ibiza vol te boeken. Het bedrijf lokt niet alleen reizigers, maar ook veel lokale klanten uit de gemeente Haarlemmermeer in de bioscoop en het restaurant bij hotel Schiphol. Corendon wil de conversie en NPS verhogen met personalisatie en A/B-testen om te bekijken wat het beste werkt. Dit meetbaar maken is een uitdaging. Met investeringen in een nieuwe digitale infrastructuur en DMP wil Corendon zo snel mogelijk klantdata opbouwen en inzetten voor personalisatie.

Rendement op conversie meten

Hoe meten reisorganisaties hun rendement op conversie-inspanningen? Tot nu toe levert het geven van kortingscodes en kijken hoeveel kosten dit per extra boeking oplevert de beste resultaten. Voor verdere klantsegmentatie zetten ze kunstmatige intelligentie en machine learning in, omdat de diversiteit in klantgroepen en -wensen zo groot is dat deze voor de gemiddelde medewerker in de branche niet meer te bevatten is. Zoekgedrag van klanten blijkt overigens belangrijker dan CRM-data om de conversie te verhogen.

Marketing automation

Reisbedrijven hebben hoge verwachtingen van marketing automation. Toch blijft menselijke intuïtie belangrijk, naast het geregeld opschonen van klantprofielen. Reizigers verwachten seizoensgebonden aanbiedingen en schakelen regelmatig tussen een zakelijk en een particulier profiel. Reizigers willen bovendien niet voortdurend aanbiedingen krijgen voor al bezochte bestemmingen, maar juist verwijzingen krijgen naar vergelijkbare locaties, zoals Netflix en Spotify nu al uitstekend aanvoelen.

Reisbranche verwacht andere expertise

Er ontstaat een sterke behoefte aan nieuwe expertise in de reisbranche, zoals data-engineering en -analyse. Bedrijven willen de geheimzinnigheid doorbreken die nu hangt nog rond CRM-oplossingen en personalisatie. De algoritmen waarmee IT-bedrijven schermen, vormen een soort black box die de branche graag zelf wil doorgronden. Een opleiding vrijetijdskunde zal daarom niet meer voldoen. De studie econometrie lijkt nu al geschikter voor iemand die een baan bij een reisorganisatie ambieert.

Menselijke intuïtie houdt een belangrijke rol voor de ‘next best sell’. Agile marketing en techniek zijn vooral een middel om het vak leuker te maken en slimmer in te spelen op klantwensen. Een ding is duidelijk: de aanbieder van een geïntegreerde IT-architectuur, die in een keer alle personalisatietechnologie soepel aan elkaar knoopt, zal bij veel reisorganisaties met open armen in de meest luxe suite worden ontvangen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond