-

Waarom je zelf met open sourcesoftware aan de slag moet

De meeste e-commercesystemen op internet zijn gebaseerd op open source. Denk aan WordPress of Magento. Sterker nog, bijna het gehele internet is afhankelijk van open sourcesoftware, zoals in webservers of programmeertalen. Drie tips om kosten te besparen, zonder dat al teveel technische kennis hoeft te hebben. En wanneer kun je open sourcesoftware het beste níet gebruiken? 

Er zijn vele voordelen aan het gebruik van opensource software, je hebt namelijk de vrijheid om zelf aanpassingen te maken en daarnaast is het gratis. Helaas zit er ook een donkere kant aan het gebruik van open source software. Als je tegen technische problemen aanloopt sta je er meestal alleen voor, of je moet een dure freelancer inhuren die je kan helpen. Open sourcesoftware kan namelijk ingewikkeld zijn voor de gemiddelde internetgebruiker.

Wat is open source software?

Open Sourcesoftware betekent dat de broncode voor iedereen beschikbaar is. Wanneer de broncode van een applicatie openbaar is, kunnen softwareontwikkelaars verbeteringen aanbrengen of nieuwe modules ontwikkelen. Waarschijnlijk gebruik je indirect al open source software in het dagelijks leven. Denk hierbij aan de BTW-plugin voor Magento, Google Android, een webserver, of een game die je speelt.

Waarom is open source gratis?

Open source is niet helemaal gratis, er wordt meestal een clouddienst of supportcontract aangeboden. Een organisatie doet dit meestal om inkomsten te werven uit een open sourceproject. De fundering van open source is echter gebaseerd op openheid van de broncode.

Meestal wordt een open sourceproject als volgt ontwikkeld. Iemand met een goed idee (bijvoorbeeld WordPress) maakt een platform open source om een community te creëren. Als een community wil meewerken aan het project, dan kan de software constant worden verbeterd door getalenteerde developers uit de hele wereld. Deze ontwikkelaars verbeteren de software meestal uit goodwill.

Wanneer moet je open source niet gebruiken

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van open source software. Het is gratis en je kan het aanpassen naar je eigen wensen. Daarnaast worden beveiligings lekken snel gevonden, iedereen heeft namelijk toegang tot de broncode en bugs kunnen snel gevonden worden.

Uiteraard zijn er ook omstandigheden wanneer je beter geen open sourcesoftware kan gebruiken. Ik zal ze hieronder opsommen.

Als je weinig technische kennis hebt

Open sourcesoftware vraagt technische kennis van de gebruiker, kijk bijvoorbeeld naar Magento of WordPress. Om dit werkend te krijgen moet je basiskennis van servers hebben. Daarnaast moet je een beetje feeling hebben met de back-end. Uiteraard zijn er partijen die dit voor je kunnen beheren, maar dat kost geld. Als je te weinig technische kennis hebt, kun je beter een commercieel pakket afnemen.

Als ondersteuning een noodzaak is

Het voordeel van commerciële software is dat je altijd support hebt. Een bedrijf heeft immers de software ontwikkeld en kent alle ins en outs van de applicatie. Bij open sourcesoftware is dit echter niet het geval. Als er een fout in de kern van het programma zit, dan ben je ver van huis. Je moet dan namelijk wachten tot de volgende release van de software. Het is onbekend hoe lang dat kan duren.

Als gebruiksvriendelijkheid belangrijk is

Dit geldt niet voor alle open sourcesoftware, maar open source software is meestal technisch georiënteerd. Als je bijvoorbeeld een plugin voor WordPress download merk je dat het niet altijd makkelijk in gebruik is. Ontwikkelaars over de hele wereld ontwikkelen plugins en hebben een eigen visie hoe een extensie moet werken. Dit kan soms onhandig zijn.

Stabiliteit

Wellicht is dit een bekend probleem. Als je bijvoorbeeld bij WordPress een plugin downloadt, is het mogelijk dat je website langzaam wordt. Soms maken developers fouten in een plugin, of conflicteert de plugin met de kern van de software. Hierdoor kan je website traag of instabiel worden.

3 tips om open source software zelf te troubleshooten

Het komt in praktijk regelmatig voor dat er technische problemen ontstaan bij het gebruik van open sourcesoftware. Als je weinig technische kennis hebt, ontkom je er niet aan om een consultant of freelancer in te huren.  Open sourcesoftware is gebaseerd op de doe-het-zelfmanier,  wat betekent dat je zelf de weg moet vinden binnen een platform.

Tip 1: Maak gebruik van de community

Wanneer je binnen een open sourceproject tegen technische problemen aanloopt, kun je altijd gebruikmaken van de community die meestal verbonden is met een open sourceproject. Hier zitten gebruikers die ervaren zijn met het platform dat je gebruikt. Deze gebruikers zijn niet altijd de business owners van het open sourceproject, maar fanatieke gebruikers die graag andere mensen helpen.

Tip 2: Huur geen dure freelancer, wees zelf de expert.

Open sourcesoftware is zodanig ontwikkeld dat je het zelf kan beheren. Daarom is het beter om zelf de expert te worden van het platform dat je gebruikt. Tegenwoordig wordt uitleg van een systeem in een zogeheten video tutorial uitgelegd. Op deze manier heb je snel kennis hoe een platform werkt. Kijk eens op de volgende site’s en gebruik dan de keyword ”jouw_platform_naam video tutorial”.

Tip 3 Maak gebruik van extensies

Als je een open sourceplatform gebruikt zijn er meestal gratis extensies beschikbaar. Als je een bepaalde module in je website wilt hebben, zoek dan altijd eerst of deze beschikbaar is in de plugin directory, voordat je een developer vraagt dit te ontwikkelen. Dankzij open sourcesoftware kun je zelf een systeem uitbreiden zonder dat je veel geld kwijt bent.

Conclusie

Als bijvoorbeeld stabiliteit belangrijk is, dan moet je goed nadenken of een open source-oplossing handig is.  Het is echter wel mogelijk om stabiliteit te garanderen door een cloud oplossing af te nemen bij een open source project. Meestal krijg je dan een support contract. Wij hebben zelf namelijk ook een opensource datafeed tool ontwikkeld waar we met een support contract werken.  

Uiteindelijk is het motto : Als je kosten wil besparen dan moet je voor een open source oplossing gaan,  wil je stabiliteit, dan zou je een SaaS-platform moeten afnemen of een open sourceplatform met een cloudoplossing.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond