-

YouTube-SEO: drie tips om hoger te ranken met je video

Veel (grote) merken zien YouTube vooral als een advertentiekanaal, een steeds belangrijker onderdeel van hun betaalde media-inzet. Maar daarom besteden ze weinig tot geen aandacht aan de organische kant. Dit is een gemiste kans, want YouTube is naast een entertainmentplatform ook de tweede grootste zoekmachine ter wereld.

Alleen al in Nederland zoeken dagelijks honderdduizenden mensen binnen het videoplatform naar video’s. En ook in de Google-zoekresultaten nemen YouTube-video’s een steeds prominentere plek in. Omdat veel merken deze kans nog niet serieus nemen, liggen hier nog volop mogelijkheden om je niche te claimen en de zoekresultaten te domineren. Maar hoe zorg je ervoor dat je video bovenaan verschijnt in YouTube search? Hierbij drie tips om dit voor elkaar te krijgen.

Hoe werkt het YouTube-algoritme precies? 

Waarom scoren sommige video’s hoger in de zoekresultaten dan andere? Om die simpele vraag te beantwoorden, is kennis van het YouTube-search-algoritme cruciaal. En anders dan veel mensen denken is dit algoritme geen ‘black box’, maar is YouTube relatief open over de werking ervan en de evolutie die het in zijn bestaan heeft doorgemaakt. Mocht je geïnteresseerd zijn in alle achtergronden en de ontwikkeling door de jaren heen, dan raad ik je aan om de evolutie en toekomst van het YouTube-algoritme te lezen. 

In het kort: waar voor 2012 vooral video’s beloond werden waar veel op werd geklikt (hoge CTR), ligt de focus sindsdien op het vergroten van de kijktijd. Lees hier de officiële aankondiging van deze belangrijke wijziging destijds. Het doel van YouTube tegenwoordig is om te voorspellen welke video’s jij wil zien om zoveel mogelijk kijktijd op het platform te realiseren. De video’s en kanalen die daar het meest aan bijdragen worden het meest beloond. 

De drie ingrediënten van goed scorende video’s in YouTube-search  

Als je verder inzoomt op de overeenkomsten van goed scorende video’s in de zoekresultaten, zie je drie verschillende elementen:

  1. Videoscore: hoe goed is de individuele video in het genereren van kijktijd? Hierdoor scoren langere video’s die de kijker goed weten vast te houden beter dan kortere video’s, zeker als deze niet helemaal worden uitgekeken. 
  2. Kanaalautoriteit: hoe goed zijn alle video’s van het kanaal in het genereren van kijktijd? Kanalen die structureel bijdragen aan het succes van YouTube door kijktijd te genereren, hebben een voordeel ten opzichte van kanalen die dit niet doen. 
  3. Metadata matching: de metadata van video’s bestaat onder andere uit de titel, beschrijving, tags, thumbnail en ondertitelingsbestand. Deze data geven YouTube context waar de video over gaat. Complete en accurate metadata is vooral voor nieuwe video’s van groot belang.  Als je video nieuw gepubliceerd is, heeft het weinig tot geen kijktijddata, daarom is voor deze video’s de metadata matching zeer belangrijk. Bij video’s waar YouTube veel kijktijddata van beschikbaar heeft, neemt het belang van metadata matching af en die van videoscore toe. 

Drie praktische tips om hoger te scoren in de YouTube-resultaten

Nu je weet hoe het algoritme werkt en video’s rangschikt is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Wat kan jij doen om met je video’s hoger te scoren in de YouTube-zoekresultaten? 

#1: Neem het belangrijkste keyword op in de titel en beschrijving

Een goede videotitel voldoet aan drie zaken: het matcht met de thumbnail en inhoud van de video, het nodigt uit om te klikken en het bevat het belangrijkste keyword waarop je wil ranken. Neem je belangrijkste keyword dus op in de titel en plaats deze zoveel mogelijk vooraan. Gebruik het keyword ook in de eerste twee regels van de beschrijving. Deze worden namelijk vertoond in de zoekresultaten. Deze beginregels vervullen een vergelijkbare rol als meta descriptions bij websites. Deze tip klinkt wellicht als een enorme open deur, maar je zal je verbazen hoe vaak dit mis gaat (“Often common sense isn’t common practice.”). Heel veel videobeschrijvingen bestaan enkel uit een subscribe link (die niet direct klikbaar is in de zoekresultaten) of de beschrijving wordt zelfs compleet leeg gelaten. Verspil deze kostbare ruimte niet.

#2: Besteed (veel) aandacht aan thumbnails 

Samen met de titel bepaalt de thumbnail of mensen besluiten naar je video te kijken. Het is de toegangspoort naar views en kijktijd. De meeste tijd die je steekt in het optimaliseren van je metadata zou dus naar het optimaliseren van je titel en thumbnail moeten gaan. Het optimaliseren van thumbnails kan in sommige gevallen zelfs leiden tot een verdubbeling van het aantal views. Een effect dat langdurig kan aanhouden.  

#3: Analyseer waar kijkers afhaken én waarom 

YouTube beloont video’s die kijkers lang vasthouden. Kijkersloyaliteit (Audience Retention) is samen met de totale kijktijd de belangrijkste rankingfactor binnen YouTube. Een hogere kijkersloyaliteit leidt tot hogere rankings. YouTube biedt ook per seconde inzage in waar kijkers afhaken (absolute kijkersloyaliteit) en of je video boven of onder het gemiddelde scoort (relatieve kijkersloyaliteit). Analyseer deze data om te zien welke stukken in je video leiden tot een forse afname en hoe je dit kan verbeteren in toekomstige video’s. Vooral de eerste vijftien seconden zijn cruciaal, hierin bepalen kijkers of ze een video voor langere tijd blijven kijken of op zoek gaan naar een andere video. Een veelgemaakte fout is het gebruik van uitgebreide branded introducties. Leuk voor je dat je merknaam uitgebreid in beeld komt, maar veel kijkers hebben het geduld niet om dit uit te zitten. Die willen geïnformeerd of vermaakt worden. Boei de kijker dus vanaf het begin, hou de aandacht zo lang mogelijk vast en scoor hoger in YouTube search. 

YouTube-SEO is veel meer dan de juiste keywords gebruiken 

Mocht je denken dat YouTube-SEO dus vooral betrekking heeft op het selecteren en gebruiken van de juiste keywords, dan kom je bedrogen uit. Contentoptimalisatie speelt een veel grotere rol: video’s die slecht geoptimaliseerd zijn maar veel kijktijd genereren, scoren veel beter dan video’s met perfecte metadata maar die weinig tot geen kijktijd genereren. Wil je YouTube search écht domineren? Besteed dan niet alleen aandacht aan de juiste keywords maar vooral ook aan de inhoud van je video’s.  

Over de auteur: Peter Minkjan is co-founder en social video strategy & advertising lead bij 5PM.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

3 moet je vooral niet doen. Lijkt leuk op korte termijn, maar is enorm verneukeratief voor je eigen stijl. Uiteindelijk draait het om boeiende content, beter goed niche-werk dan mainstream click en watch bait.

Blockchainkiller

Ik had ooit eens een simpel demo videotje gemaakt van een bekend AR spelletje uit de app store, video duurde nog geen minuut maar was wel in zeer korte tijd vaak bekeken.

Als je voldoet aan de vraag werkt het kennelijk altijd…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond