-

Expert round-up Google Core-update september

Het is elke keer toch een spannend moment…  Als onlinemarketingspecialist met meerdere websites in je portfolio gaat je hart er ongetwijfeld sneller van kloppen: de gevreesde — of juist gevierde — Google Core-updates!

Eind september 2019 kondigde Google aan dezelfde dag nog een nieuwe core-update door te voeren. Wat zijn hiervan de gevolgen en welke kansen biedt het je organisatie of websites? We vroegen 10 experts naar hun mening en het beste advies om in te spelen op toekomstige core-updates.

Inhoud:

  • Wat is de september 2019 Google Core-update?
  • Hoe belangrijk is de september update?
  • Wat hebben de experts en/of hun klanten van de update gemerkt?
  • 6 tips om in te spelen op de september core-update
  • Conclusie

Zie je in je bezoekersstatistieken sinds eind september/begin oktober 2019 een plotselinge, maar onverklaarbare daling of stijging? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met de effecten van de Google Core-update. En dat zet iedereen aan het denken… hoe belangrijk is de september update eigenlijk? Wat merk je er in de praktijk van? En misschien belangrijker nog: hoe speel je slim in op de core-updates?

Bron: Techwyse

Reden genoeg om 10 marketingexperts te vragen naar hun kennis en mening over de Google Core-update van september 2019. Wat merken zij van de meest recente update? En wat moet je wel, maar vooral ook niet doen voordat Google de volgende core-update uitrolt? Welke marketingstrategie werkt om je positie te behouden of juist verder te versterken?

We riepen hiervoor de hulp in van marketingexperts Christiaan Slierendrecht (JijOnline), Patrick Petersen (AtMost), Frans Jan Boon (Add to Friends), Nils van der Knaap (Sky Internet Marketing), Steven van Vessum (ContentKing), Romano Groenewoud (SEOgeek), Pierre Vanderfeesten (Festiviter), Jean-Paul Klerks (Online Marketing Held), Nathan Korfker (Blauwe Monsters) en Edwin Vlems (MCB).

Samen geven deze experts hun mening en benoemen zij hun ervaring met de Google Core-update van september 2019. In deze expert round-up leer jij hun best practices om ervoor te zorgen dat jij de volgende keer beter scoort. Doe er je voordeel mee!

Wat is de september 2019 Google Core-update?

Google is continu bezig om hun zoekalgoritme te updaten. Dat gebeurt zelfs dagelijks. Op deze manier toont Google voor hun gebruikers de best mogelijke resultaten. Zoals online marketeers natuurlijk allang weten, zorgen deze dagelijkse updates voor kleine verschuivingen. Ze hebben meestal weinig effect op de vindbaarheid van sites.

Een heel ander verhaal zijn de zogenoemde ‘Google Core-updates’. Deze core-updates hebben een veel grotere impact op de zoekresultaten. Ze leiden er zelfs toe dat sites in een klap veel hoger, of juist veel lager ranken. En omdat bezoekersaantallen vaak direct gekoppeld zijn aan sales, advertentie-inkomsten en omzet, kan een daling of juist stijging in de ranking grote gevolgen hebben. Interessant om dieper in te duiken, dus!

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Elke drie maanden een Google Core-update

De laatste jaren rolt Google ongeveer elke drie maanden een enorme update uit, die van grote invloed is op de zoekresultaten. Je site — of die van je klanten — kan zomaar van de eerste pagina verdwijnen. Of juist veel hoger in de resultaten verschijnen. En dat heeft gevolgen. Positief, en soms ook negatief (maar zoals Cruijff al zei: ‘elk nadeel heb zijn voordeel’).

Vaak kondigt Google pas op de dag van de update aan dat deze uitgerold wordt. Zo kondigde Google op 24 september aan dat het dezelfde dag nog de september 2019 core-update zou doorvoeren.

Leestip: Wat kun je doen na de ‘June core update’? Google geeft advies!

Hoe belangrijk is de september update?

De meeste experts zijn het hierover met elkaar eens. De Google Core-update van september 2019 heeft een gemiddelde impact. Zeker vergeleken met vorige updates die dit jaar hebben plaatsgevonden, zijn de veranderingen in rankings minimaal.

Christiaan Slierendrecht bevestigt dit: “Het is altijd even afwachten, maar tot nu toe lijkt de impact ‘gemiddeld’ te zijn. Er zijn updates geweest met meer impact dan deze, maar er zullen ongetwijfeld nieuwe elementen in zitten die het algoritme meer ‘bij de tijd’ brengen. De verandering in rankings lijkt hoger te liggen in bepaalde branches zoals nieuws, sport en entertainment. Maar ja, dat patroon zien we wel vaker, omdat de content in deze categorieën vaak vluchtiger is en minder diepgaand dan in andere branches.” Ook Nils van der Knaap ziet dat de september update minder opvallend is dan de core-update van juni en de “medic” update in augustus 2018.

Steven van Vessum ziet de update van september als positief voor veel sites die juist bij de core-updates hiervoor flink verloren hebben: “Ik zie dat als een correctie op de vorige update.”

“De september core-update? Een kleine koerswijziging voor Google. Ietwat bijsturen.”
Romano Groenewoud

Zowel Romano Groenewoud als Pierre Vanderfeesten sluiten zich hierbij aan. Romano: “Ik vermoed dat deze september 2019 update een kleine koerswijziging is voor Google, ietwat bijsturen. Hij heeft relatief gezien minder impact dan voorgaande updates, zoals vooral de 1 augustus 2018 update “Medic”.

Pierre Vanderfeesten meldt dat er inderdaad core-updates waren waarna het aantal bezoekers van bepaalde websites met wel 70% instortte. “In vergelijking met Google’s vorige core-updates lijkt de impact mee te vallen. Er zijn zoals altijd winnaars en verliezers, maar ik ben nog geen partijen tegengekomen die 15% méér of juist minder bezoekers hebben gekregen als gevolg van de update”, aldus Pierre.

Voor grote verschillen in je websitestatistieken hoef je niet bang te zijn met de september Google Core Update. Bron: Pixabay

Steven van Vessum verwacht dat deze core-update voor de meeste sites weinig impact heeft, maar geeft wel aan: “Op sites in de “Your Money or Your Life” niche en specifiek ook op nieuwssites is er wel degelijk impact waar te nemen.” En daar wordt het interessant.

Want Nils van der Knaap ziet dat de september core-update vooral bepaalde ‘black hat’-linkbuilding lijkt aan te pakken: “Er zijn berichten over dalingen bij sites die niet-relevante domeinen opkochten en doorlinkten naar hun eigen site (de expired domains tactiek). Ook andere linkschemes zoals ‘private blog networks’ worden mogelijk beter gedetecteerd.”

Tip van Steven van Vessum: lees het Sistrix blog over de september update.

Echte impact pas de komende weken zichtbaar

Jean-Paul Klerks houdt nog wel even een slag om de arm, want: “Hoewel de impact inderdaad mee lijkt te vallen vergeleken met de Google Core Update in juni, verwacht ik wel dat we de daadwerkelijke impact in de komende weken nog gaan merken.” Nog even afwachten, dus.

“Laat het kat-en-muisspel met Google over aan anderen en focus je op transparantie en het beantwoorden van vragen.” 
Edwin Vlems

Expert Edwin Vlems hecht helemaal geen waarde aan de Google Core-updates en is van mening dat voor elke update geldt dat deze onbelangrijk is: “Als je niet tegenover de zoeker gaat staan maar ernaast, beweegt Google vanzelf naar je toe. Laat het kat-en-muisspel met Google over aan anderen en focus je op transparantie en het beantwoorden van vragen.” En eerlijk is eerlijk: daar is ook iets voor te zeggen.

TIP: Altijd op de hoogte van Google Core-updates?

Romano Groenewoud geeft ons een paar waardevolle tips om snel op de hoogte te zijn van de gevolgen van Google Core updates. Hij raadt aan om Marie Haynes (@Marie_Haynes) en Glenn Gabe (@GlennGabe) te volgen. Dit zijn de personen waar hij het meeste naar kijkt met dit soort updates, in ieder geval wat betreft Noord Amerika.

“Glenn Gabe (@GlennGabe) rapporteerde kortgeleden dat een aantal gezondheidswebsites een lichte vooruitgang meemaken. Deze hebben de laatste jaren veel te verduren gehad met dit soort updates. Ook Marie Haynes (@Marie_Haynes) rapporteert hetzelfde.”, vertelt Romano.

Nathan Korfker voegt hieraan toe dat het monitoren van de update het allerbelangrijkste is: “Een update van Google is altijd belangrijk om in de gaten te houden. Vooraf kun je eigenlijk niks doen, dus het is altijd even afwachten wat er precies gebeurt.”

Wat hebben de experts en/of hun klanten van de september Google Core-update gemerkt?

De meeste experts zien de eerste weken na Google’s september core-update licht positieve resultaten, hoewel ze het met elkaar eens zijn dat ze op korte termijn nog geen echte conclusies kunnen trekken.

Christiaan Slierendrecht merkt vooral dat écht unieke content (dus nee, geen 13-in-het-dozijn-artikelen) die de lezer of kijker helpt met het oplossen van een taak of probleem, wat beter boven komt drijven. Patrick Petersen ziet dat de massale terugval in rankings van begin dit jaar door de september update wat herstelt. Volgens Patrick komt dat vooral door een strengere beoordeling van de reputatie van de contentmakers.

Pierre Vanderfeesten vult aan: “Google maakte jaren geleden een keuze om kwalitatief hoogwaardige content te belonen. Deze update draagt daar weer wat aan bij. We zien dat de webpagina’s die volledig én uniek zijn, hiervoor beloond worden. Precies zoals het hoort, dus!”

Kwalitatief hoogwaardige content? Google beloont je! Bron: Pixabay

Steven van Vessum
geeft aan dat zijn sites van de september core-update hebben geprofiteerd. “Voor andere websites zie ik wisselende resultaten; de ene website heeft er baat bij en de andere verliest wat”. Ook noemt Steven een aantal opvallende voorbeelden:

  • De organische zichtbaarheid van dailymail.co.uk is de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen. Deze is door de september core-update weer flink toegenomen (maar is nog verre van de zichtbaarheid die zij had voor de juni update)
  • Nuffieldhealth.com: ook voor deze site is de organische zichtbaarheid flink toegenomen, maar net zoals dailymail.co.uk nog niet terug op het oude niveau.

Nathan Korfker merkt net zoals Steven op dat klanten in de ‘health branche’ relatief weer het meeste getroffen zijn. “Achteraf werd dit wel weer enigszins teruggedraaid, dat gebeurt wel vaker. Het is dus nog even afwachten of dat bij de september core-update ook het geval is.”, aldus Nathan.

“We zien dat de webpagina’s die volledig én uniek zijn, hiervoor beloond worden. Precies zoals het hoort, dus!”
Pierre Vanderfeesten

Zowel de experts Edwin Vlems, Frans Jan Boon, Nils van der Knaap en Jean-Paul Klerks zien geen afwijkende stijgingen of dalingen, of zelfs helemaal geen effect.

Edwin Vlems benadrukt dat hij zich altijd focust op transparantie en het beantwoorden van vragen: “De zoeker staat altijd centraal. Wat vindt deze fijn en wat irriteert? SEO is daarop gebaseerd, het is niet — zoals vaak gedacht — ‘Google-wetgeving’.”

SEO is altijd gebaseerd op de vragen van de zoeker en het beantwoorden daarvan. Bron: Pixabay

6 tips om in te spelen op de september core-update
  • Blijf hameren op het creëren van de best mogelijke content
  • Focus niet alleen op content, maar ook op usability en performance
  • Blijf monitoren en zorg voor goede rapportages
  • Voorkom “black hat”-linkbuilding
  • Voer een goede SEO-strategie: focus op het grote plaatje
  • Werk aan expertise, autoriteit en vertrouwen (E-A-T)

1. Blijf hameren op het creëren van de best mogelijke content

Christiaan Slierendrecht ervaart dat Google blijft hameren op het creëren van de best mogelijke content die je maar kunt creëren: “Daar sluit ik me graag bij aan. Daarnaast geloof ik dat Google content die langer, dieper en unieker is dan het gemiddelde stukje content, uiteindelijk altijd op waarde zal schatten. Maar ook andere SEO-ontwikkelingen, zoals het uitdiepen van onderwerpen met behulp van ‘Pilar pages’, liggen daarmee in lijn. Google lijkt een weg ingeslagen te zijn die af gaat rekenen met 13-in-het-dozijn content.”

Patrick Petersen voegt hieraan toe: Werk aan content van hoge kwaliteit, zoals Google dit in haar guidelines vermeldt.

2. Focus niet alleen op content

Daarnaast adviseert Christiaan Slierendrecht niet in de valkuil te vallen om alleen maar op je content te focussen. “De user interface, usability en website performance (zoals laadtijd) hebben allemaal invloed op de mate waarin content geconsumeerd kan worden en bepaalt daarmee ook in hoeverre content op een bepaald moment voor een consument relevant is. Zorg dus zeker dat de techniek en de gebruikerservaring helemaal op orde is. Anders kun je heel veel tijd, geld en energie weglekken in contentcreatie, maar behaal je onder de streep niet het resultaat dat je voor ogen hebt. En dat is zonde.”

3. Blijf monitoren en zorg voor goede rapportages

Frans Jan Boon adviseert om rankings, click-through-rates, traffic en conversie goed te monitoren. “Zorg voor goede on-going rapportages en analyses, zodat je direct weet waar wat te doen bij eventuele dalingen. Focus op keywords en rankings die converteren.” Ook Nathan Korfker sluit zich hierbij aan: “Blijf constant monitoren. Kom niet direct in actie als er wat gebeurt, want vaak wordt er na een aantal dagen weer wat teruggedraaid. Vaak is het ook niet direct duidelijk wat de oorzaak is.”

“Kom niet direct in actie als er wat gebeurt, want vaak wordt er na een aantal dagen weer wat teruggedraaid.” 
Nathan Korfker

4. Voorkom “black hat”-linkbuilding

Nils van der Knaap merkt dat Google “black hat”-linkbuilding steeds harder aanpakt: “Heeft je site niet veel van dit soort links, dan is er weinig te vrezen. Links blijven belangrijk, maar Google weet steeds beter welke links “echt” zijn en welke kunstmatig.”

Blackhat linkbuilding: geen goed idee volgens Google! Bron: Pixabay

Ook Jean-Paul Klerks noemt backlinks als hot topic binnen SEO: “Nog altijd hebben veel websites ingekochte backlinks. Over het algemeen zijn deze backlinks niet bepaald relevant voor de website én hebben ze een hoge spamscore. Google prikt hier al langere tijd doorheen. De afgelopen jaren werden zijn deze backlinks minder effectief, maar waren ze nog wel gedoogd. Ik verwacht dat hier snel verandering in komt. In de zin dat de backlinks met veel spam leiden tot slechtere SEO-resultaten. Ik raad website eigenaren dan ook aan om goed te kijken wat de kwaliteit van hun backlinks is. En als dit niet goed is, zeker actie te ondernemen.”

Of er een tip is om aan goede backlinks te komen? Jean-Paul Klerks: “Zeker! Een tip om wel aan goede backlinks te komen is bijvoorbeeld door te gastbloggen op branche gerelateerde websites met een hoge autoriteit.

Tip: Een gratis tool waarop je je backlinks kan bekijken (maximaal 100) is: https://ahrefs.com/nl/backlink-checker

Ook Patrick Petersen adviseert nog kritischer te zijn op (in)links naar je content. “Maak bijvoorbeeld meer gebruik van rich snippets om de kwaliteit en waardering van je content voor de zoekmachine sneller en beter inzichtelijk te maken.”

Leestip: 8 veilige manieren om betere links naar je site te krijgen.

5. Voer een goede SEO-strategie: focus op het grote plaatje

Steven van Vessum vindt dat je niet moet inspelen op updates, maar een goede SEO-strategie moet voeren en daaraan vasthouden: “Inspelen op updates klinkt als paniekvoetbal, en dat moet je altijd zoveel mogelijk vermijden. Focus op het grotere plaatje en houd de belangrijke trends in de gaten.”

De belangrijkste trends in een notendop, volgens Steven:

  • Zorg ervoor dat zoekmachines en gebruikers je content makkelijk vinden.
  • Zorg ervoor dat zoekmachines en gebruikers je content makkelijk begrijpen.
  • Blijf continu aan je autoriteit en expertise werken.

“Inspelen op updates klinkt als paniekvoetbal, en dat moet je altijd zoveel mogelijk vermijden.” 
Steven van Vessum

Leestip: De 29 SEO Trends van 2019

6. Werk aan expertise, autoriteit en vertrouwen (E-A-T)

Romano Groenewoud: “Wat deze updates omvatten is voornamelijk E-A-T, dat staat voor expertise, autoriteit, vertrouwen (trust). Google wil sites tonen die goed scoren op die drie vlakken. Google wil niet dat er websites naar boven komen drijven in de zoekresultaten die algemeen geaccepteerde kennis tegenspreekt of met alternatieve suggesties komt waar geen sterk bewijs voor bestaat.

Werk aan expertise (E)

Romano geeft ons twee praktische tips om aan expertise te werken:

  1. “Laat experts de content voor rekening nemen.
  2. Het liefst iemand die zelf jarenlange praktijkervaring heeft met het onderwerp waar hij of zij over schrijft. Het liefst door iemand met talent voor het geschreven woord.”

Werk aan meer autoriteit (A)

Zorg dat je partijen aantrekt en aanbevelingen krijgt van partijen die ertoe doen in je niche of vakgebied. Als foodblogger is het bijvoorbeeld een ‘win’ wanneer Voedingscentrum naar een van je artikelen verwijst. Er is als contentmaker bijna niets om trotser op te zijn dan verwijzingen van andere sites met autoriteit. Streef naar dat soort kwalitatieve verwijzingen om zo je eigen ‘autoriteit’ te vergroten.

Werk aan vertrouwen (trust) (T)

‘Trust’ komt erop neer dat je inhoud deelt die niet algemeen geaccepteerde feiten tegenspreekt. De laagste websitekwaliteit rating geeft Google aan sites die bewust complottheorieën of andere aantoonbaar incorrecte inhoud verspreiden.

Houd er een goede reputatie op na. Voor webwinkels en dienstverleners is het vooral belangrijk wat klanten over hen zeggen, zoals in ‘Google Mijn Bedrijf‘ of platformen zoals Trustpilot, Kiyoh en Feedbackcompany.

Andere praktische tips voor meer ‘trust’ zijn volgens Romano:

  • Citeer goed en met een kloppende bronvermelding
  • Zorg voor een uitgebreide ‘over ons’-pagina waarop te lezen is waarom juist jij de aangewezen persoon bent om content te delen over een bepaald onderwerp.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Leestip: Simpel SEO-stappenplan [MKB Online benchmark 2018]

Conclusie

Christiaan Slierendrecht vindt het een logische evolutionaire stap wanneer Google nog beter wordt in het herkennen en waarderen van content die mensen echt verder helpt in hun zoektocht. Patrick Petersen adviseert om vooral ook aan te haken bij wat Google’s Search Console adviseert en in te zetten op Voice search.

Nathan Korfker vat alles mooi samen: “Zorg ervoor dat je relevant blijft en werk aan de kwaliteit van je SEO. Zowel on-page als off-page is het belangrijk dat je voor kwaliteit en relevantie gaat. Schrijf kwalitatief goede teksten, zorg dat je techniek op orde is en zorg dat je autoriteit opbouwt door kwalitatief verwijzende links naar je website. Oftewel: links die echt waarde toevoegen aan je website. Als je deze 3 pijlers (content, techniek en autoriteit) goed inzet, hoef je echt niet bang te zijn voor een update vanuit Google!”

“Zolang je content produceert die scoort op expertise, autoriteit en betrouwbaarheid zal Google je belonen met goede rankings. Nu en in de toekomst.”
Pierre Vanderfeesten

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond