-

Gratis stockvideo’s gebruiken zonder naamsvermelding

Nike doet het. Walibi Holland doet het. En wij doen het ook: gebruikmaken van videoheaders op de website. Maar het huren van een filmmaker of betalen voor stockvideo’s kan al snel in de papieren lopen. Zeker voor particulieren of kleinere ondernemers. Daarom delen we graag een lijst van websites met gratis stockvideo’s die je kunt gebruiken zonder credits te hoeven geven aan de filmmaker en zelfs voor commerciële doeleinden mag inzetten.

Een video als achtergrond op je website is hot

Het wordt steeds populairder om een video als header of achtergrond op de homepage van je website te zetten. Daar is een goede reden voor! In ons drukke volgeplande leven hebben we weinig geduld. Zeker wanneer we online gaan. Uit het onderzoek State of Video in the Enterprise van softwarebedrijf Kaltura blijkt dat we geen zin of tijd meer hebben om alle informatie die we online vinden van A tot Z door te nemen.

We scannen een website of artikel dan ook het meest op de titel, de dikgedrukte woorden en het design. Daarbij valt een aantrekkelijke video nog meer op dan een afbeelding. Een video geeft sneller de boodschap van de website weer en roept bij veel mensen meer emoties op. Video’s zijn dus belangrijk om je bezoekers op je website te houden en kunnen zelfs verkoopbevorderend werken. Maar hoe kom je aan een video die past bij jouw website?

Gratis stockvideo’s: de addertjes onder het gras

Net als bij foto’s zijn er steeds meer websites die gratis stockvideo’s aanbieden. Gratis klinkt vaak te mooi om waar te zijn en helaas geldt dit ook voor ‘gratis stockvideo’s. In deze gevallen hoef je niet te betalen voor een video, maar vaak zijn er restricties verbonden aan het gebruiken, aanpassen en verspreiden van het materiaal. Waar moet je op letten?

Licenties

Aan een gratis stockvideo hangt vaak een licentie. Populair zijn de Creative Commons-licenties. Met zo’n licentie bepaalt de videomaker of rechthebbende van de video onder welke voorwaarden hij zijn werk beschikbaar stelt voor het publiek. Op deze manier heb je toestemming om een video kosteloos te gebruiken voor je website, maar moet je in ruil daarvoor bijvoorbeeld wel de naam van de maker noemen of de website waar je de video vandaan hebt gehaald. Zonde, want het vermelden van een externe bron onder de mooie video die je hebt uitgekozen, doet afbreuk aan het design en de professionaliteit van je website. Het liefst wil je video’s zonder naamsvermelding kunnen gebruiken voor je website.

Niet voor commercieel gebruik

Behalve dat je rekening dient te houden met het noemen van de maker, bepalen veel licenties ook dat video’s niet voor commerciële doeleinden gebruikt mogen worden. In deze gevallen mag je een video niet gebruiken wanneer het een dienst of product steunt waar je winst mee probeert te behalen. Veel mensen negeren deze licentieregel en zetten gratis video’s die hieronder vallen alsnog voor commercieel gebruik in. Kijk daarmee uit! Het doet je reputatie geen goed om de regels aan je laars te lappen en iemands werk onterecht te gebruiken.

Hoera voor het publiek domein!

Veel video’s mag je dus zonder naamsvermelding niet gebruiken of niet inzetten voor commerciële doeleinden. Gelukkig vallen er ook nog video’s onder het ‘publiek domein’. Dit zijn rechtenvrije video’s die tot niemands eigendom behoren. Tegenwoordig staan er steeds meer videomakers op die hun creatieve en moderne werk graag openbaar stellen voor het grote publiek. Een populaire licentie voor dit doeleinde is Creative Commons CCO. Met deze licentie heb je als gebruiker praktisch geen restricties. Je mag de video’s zonder credits te geven aan de maker gratis downloaden, aanpassen, verspreiden en zelfs gebruiken voor commerciële doeleinden en socialmediaplatformen als Facebook.

Lijst met rechtenvrije video’s voor commercieel gebruik

Bij welke websites is gratis dan ook echt gratis? We maken je wegwijs in het land der video’s met de onderstaande lijst van zeven websites en hun belangrijkste kenmerken zoals gratis video’s zonder credits te hoeven geven aan de maker, met CCO-licentie en vrij voor commercieel gebruik. Een leuke extra: bij geen van deze websites hoef je in te loggen met een account. Happy downloading.

1. Coverr

Ben je op zoek naar een headervideo voor je website, dan zal de website van Coverr je absoluut aanspreken. Scroll voorbij de header en ontdek de negen categorieën als ‘Artsy’ of ‘Urban’ waarin de gratis video’s zijn onderverdeeld. Het kan even scrollen zijn voordat je op de video stuit waar je naar op zoek bent, want een zoekfunctie of extra informatie over de desbetreffende video ontbreken op de website. Maar dat maakt de mooiste feature van de website meer dan goed: de door jou gekozen video kun je direct in de header van de Coverr-website bekijken. Is het resultaat naar wens? Download de video en voeg het via de korte instructie van Coverr toe aan je website.

2. Distill

De website van Distill is ingericht als community. Wat namelijk direct opvalt, zijn de namen van de betreffende videomakers die op de website groot in beeld worden gebracht. Smaakt een bepaalde videostijl naar meer? Klik in de video op het icoontje van het portfolio. Je krijgt dan in een oogopslag alle video’s van deze persoon op Distill te zien en een link naar zijn persoonlijke website, blog of socialpagina. Scroll door de diverse videoclips op de homepagina voor een snelle indruk. Je kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie op de website of verschillende clips bekijken in een van de 9 categorieën zoals ‘Abstract’ of ‘People’.

3. Videvo

Videvo richt zich volledig op gratis stockvideo’s en profileert zich daarnaast met een grote collectie motion graphics. Met maar liefst 28 categorieën waaronder ‘Religion’, ‘World flags’, ‘Holidays en ‘Sport’ haal je hier je videohart op. Filter in je zoektocht op de ‘Videvo Standard License’. Deze is vergelijkbaar met de CCO-licentie en geeft alleen de video’s weer die je zonder naamsvermelding voor elk project kunt gebruiken. Onder de zoekfunctie in de header vind je de populairste en recentste video’s overzichtelijk weergegeven. Bekijk een video en ontdek vergelijkbare clips, interessante zoekwoorden en belangrijke achtergrondinformatie over de betreffende clip.

4. Vidlery

Ben je op zoek naar animatiefilmpjes? Op Vidlery vind je gratis geanimeerde video-achtergronden voor je website. Net als bij Coverr kun je je gewenste animatiefilm in de header van deze website plakken, zodat je direct het resultaat ziet. Tevreden? Download het zipbestand naar je computer en upload de animatie op je eigen website.

5. Pixabay

Pixabay staat bekend om de hoogwaardige en rechtenvrije foto’s die ze gratis aanbieden. Met meer dan 3100 clips is hun video-assortiment ook flink uitgebreid. Op de website is de zoekbalk in de header je beste vriend. Vul in waarnaar je op zoek bent en filter rechts in de zoekbalk op het mediatype ‘Video’ om direct een lijst met mooie filmpjes te zien. Gebruik ‘AND’, ‘OR’ of ‘NOT’ (bijvoorbeeld ‘flower NOT yellow’) om je zoekopdracht te verfijnen, of klik op een van de 20 categorieën die je eenvoudig kunt combineren met effecten als ‘Slow motion’ of ‘Time lapse’. Beweeg met je muis over de lijst met resultaten en de filmpjes spelen zich automatisch af. Fijn, dan hoef je ze niet individueel steeds aan te klikken om ze te bekijken. Waar het blog zich vooral richt op fotografie, kun je op het forum terecht met al je videovragen.

6. Life of Vids

Life of Vids is het jongere broertje van de fotografievariant Life of Pix. De website heeft geen categorieën waarin je kunt bladeren, maar via de zoekfunctie navigeer je eenvoudig door de verzameling met meer dan 2500 video’s. De video’s zijn op de website van Life of Vids zelf te bekijken, maar kunnen alleen via het platform van Vimeo gedownload worden of via de ingebedde code aan je website worden toegevoegd. Ondanks dat alle video’s vallen onder de CCO-licentie, vraagt Life of Vids om je waardering voor de video’s te uitten door ergens op je website een backlink te plaatsen. Dit is niet verplicht, zodat je de video’s ook zonder naamsvermelding kunt gebruiken.

7. Pexels

Misschien ken je Pexels wel van de hoeveelheid gratis stockfoto’s, maar ze hebben ook een ruim assortiment rechtenvrije video’s op een apart webadres staan. De website verzamelt gratis videomateriaal van andere websites als Pixabay en Coverr op één plek. De populaire zoekopdrachten dienen als categorieën met onderwerpen uiteenlopend van ‘Nature’ en ‘Tech’ tot zelfs ‘Blur’ en ‘Mock-up’. Navigeer met je cursor over een video en een paar fragmenten uit de video worden automatisch afgespeeld. Klik op de gewenste video voor details, vergelijkbare clips en veelgebruikte tags.


Tip: maak je voor je website gebruik van ons product Jouw Site of ben je van plan dit te gaan doen, dan hoef je voor videoheaders niet ver te zoeken. Onze krachtige sitebuilder bevat maar liefst 23 videoheaders waar je uit kunt kiezen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Robin

Controleer voordat je videos van deze platformen gebruikt eerst of de video ook écht voorzien is van een licentie die jouw gebruik toestaat. Het komt voor dat (bedoeld of onbedoeld) tussen deze videos (zelfde geldt voor afbeeldingen) auteursrechtelijk beschermd materiaal staat. Ik ken inmiddels al twee personen die na een paar maanden een brief van een advocaat ontvingen en gedwongen werden een bizar dure licentie te betalen. Ik betaal liever een paar euro voor een licentie, dan sta je achteraf ook sterker mocht iemand anders van mening zijn rechten te hebben over de desbetreffende video of afbeelding..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond