-

Migratie naar Magento 2. Tijd om de knoop door te hakken?

Magento blijft Magento 1 ondersteunen tot eind juni 2020. Nu de support voor de eerste versie ten einde loopt, moeten webwinkeliers zich afvragen of en hoe ze hun huidige platform naar het nieuwe gaan migreren. Magento heeft een migratietool ontwikkeld om de overstap van versie 1 naar versie 2 te maken. Maar er zit wel een addertje onder het gras: deze oplossing is niet geschikt voor alle webwinkels.

Bovendien is het niet een kwestie van ‘klik en klaar’. Begin met de vraag of je überhaupt moet migreren naar Magento 2. Voor wie daar ja op zegt en voor wie nog twijfelt, zijn er verschillende manieren hoe je een migratieproject kunt aanpakken. 

Wel of niet overstappen naar Magento 2?

Dat Magento na juni 2020 de ondersteuning met updates stopzet, betekent dat je webwinkel gevoelig kan worden voor nieuw ontdekte beveiligingsproblemen. Als ondernemer ben je afhankelijk van veilig online betalingsverkeer en veilig beheer van persoonlijke klantdata. Slechte beveiliging kan direct en op de lange termijn problemen opleveren. Een ander punt van overweging is dat de overstap naar Magento 2 niet een update of upgrade is. Magento 2 is een nieuw platform waarop je je site volledig opnieuw moet opbouwen. Je staat dus echt voor de keuze: gaan we wel of niet over naar Magento 2? Een migratie kan een zaak van veel tijd en aandacht kan zijn. Het is de moeite waard om een goede afweging te maken. Is het de tijd, inspanning en kosten waard?

  • Veel functionaliteit die je nu gebruikt, zijn niet op dezelfde manier beschikbaar in Magento 2.
  • Je hebt developers nodig om de migratie in goede banen te leiden.
  • Omdat Magento 2 nog in ontwikkeling is, kan het zijn dat plug-ins en functionaliteiten die jij voor jouw website nodig hebt, nog niet beschikbaar zijn in de nieuwe versie.
Voor de ja-zeggers: wat is een goed moment om te migreren?

Aan de ene kant wil je het liefst zo lang mogelijk wachten. Dan kun je maximaal gebruik maken van je vertrouwde platform, kun je je goed voorbereiden op de migratie en heeft Magento 2 nog alle tijd om meer bugfixes, belangrijke plug-ins en koppelingen te ontwikkelen. Een van de twijfelpunten voor een migratie naar Magento 2 is dat het nog geen volwassen platform is. Allemaal redenen om af te wachten. Hoewel Magento 2 inmiddels stabiel genoeg is om met een gerust hart te migreren, zijn er nog veel bedrijven die aarzelen. Helaas kun je dan in de knel komen met je planning. Wanneer vind je Magento 2  compleet genoeg om de overstap te wagen? En als je dan die stap zet, ben je dan op tijd? Je bent toe aan de hamvraag: is er een alternatief voor Magento?

Voor de twijfelaars: is er een alternatief platform?

Als je nog twijfelt, is het verstandig om ook de alternatieven te bekijken. Kies je uiteindelijk toch voor Magento, dan doe je dat vanuit overtuiging. Er zijn verschillende opties, afhankelijk van je website, je bedrijf en je wensen. Je kunt allereerst kiezen voor open source of voor Software as a Service-platformen.

Heb je een complexe webshop met veel maatwerk? Wil je graag de controle over je website houden? Wil je zelf uitbreidingen doen en heb je technische expertise in huis? Dan kan  open source een goede keuze zijn. Software as a Service is vooral geschikt voor organisaties met een kleiner budget en beperkte technische kennis. Deze platforms zijn meer gebruiksvriendelijk. En al zijn de maandelijkse kosten soms flink, je kunt veel meer zelf doen, omdat er minder technische kennis nodig is.

Weet je of het een open source oplossing of Software as a Service moet worden? Wees kritisch en probeer er een paar uit. Software as a Service heeft vaak een gratis proefperiode. Voor open source heb je hosting nodig om de software te kunnen installeren. Kijk hierbij naar wat er bij je past.

Magento 2: verbeteringen en voordelen

Heb je de keuze voor Magento 2 al gemaakt of twijfel je nog? Dan is het nu tijd om eens te kijken naar wat het nieuwe platform te bieden heeft. Dit zijn een aantal verbeteringen en voordelen:

  • Moderne, flexibele architectuur.
  • Magento-core is modulair uit te breiden met beschikbare extensies of eigen code.
  • Ingebouwd testframework voor automatisch testen.
  • Betere integraties met externe software door vernieuwde API’s.
  • Verwerk veel meer orders per uur op dezelfde hardware.
  • Bijna directe server response bij het bekijken van de catalogus.
  • Snellere responstijd op winkelwagen en check-out.
  • Betere verwerking van grote volumes: orders, producten en klanten.
  • Kortere laadtijden.
  • Responsive en logisch opgebouwde lay-out.
  • Betere basis voor zoekmachine-optimalisatie.
Maak een volledig migratieplan

Migreren naar Magento 2 verdient een zorgvuldige aanpak. Je wilt niet dat er iets over het hoofd wordt gezien. Dat kan invloed hebben op het functioneren en de beveiliging van je website. Maak dus een volledig migratieplan waarin alle aspecten en onderdelen van je bestaande webwinkel aan de orde komen. Dat begint met een grondige, degelijke voorbereiding.

Kijk kritisch naar je huidige installatie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je wilt je webwinkel en je organisatie niet halsoverkop in een migratietraject storten. Bovendien geeft de voorbereiding je de mogelijkheid om je huidige installatie eens kritisch tegen het licht te houden. Ten eerste is Magento 2, een nieuw platform dat van de grond af aan opnieuw is opgebouwd. De code, structuren en data-architectuur zijn anders. Ten tweede is de migratie naar Magento 2 een ideale gelegenheid om je data, functionaliteiten en code op te schonen. Wat is belangrijk om mee te nemen en wat kan er weg? Wat kun je vervangen door iets nieuws? Grijp de migratie naar Magento 2 aan om de catalogus en alle bijbehorende data te herzien. Welke gegevens, attributen, media en functionaliteiten worden niet meer gebruikt, en welke data is verouderd?

Of neem het design onder de loep. Een bestaand design kan (technisch gezien) opnieuw gebruikt worden in een Magento 2-thema. Je moet de onderdelen van dat thema dan overzetten naar Magento 2. Daar kan veel werk achterweg komen. Een goed moment dus om je af te vragen of je wens om het design mee te nemen naar het nieuwe platform, groot genoeg is. Kun je deze migratie misschien benutten om een nieuw design te maken?

Een waarschuwing is op zijn plaats. Vanuit SEO-perspectief is het geen goed idee om bijvoorbeeld de lay-out en de indeling van de content zo radicaal te wijzigen dat er oude content verdwijnt. Kies je voor een nieuw design, zorg er dan voor dat de oude content ergens een plek krijgt. Bij voorkeur in dezelfde structuur.

Breng je huidige webshop in kaart

Door tijdens de voorbereiding elk detail te bekijken en te beoordelen, breng je je huidige webshop volledig in kaart. We hebben al een aantal onderdelen genoemd die je kritisch bekijkt. Minstens zo belangrijk zijn de diverse bedrijfsspecifieke zaken, zoals maatwerk-extensies, workflows en integraties met diverse softwarepakketten. Wat moet er worden verbeterd om ze te kunnen overzetten naar Magento 2? Zijn ze nog up-to-date? Worden ze nog gebruikt? Maak een overzicht van de extensies die je webwinkel gebruikt. Zijn ze in een nieuwe omgeving nog nodig? Is er voor deze uitbreidingen een Magento 2-versie beschikbaar gemaakt? Lang niet alle extensies zijn beschikbaar in Magento 2-uitvoering. Dit kan betekenen dat je maatwerk nodig hebt.

Stappenplan voor de migratie naar Magento 2

Het bovenstaande vormt het begin van een stappenplan. Door te werken aan de hand van een plan dat je zo gedetailleerd mogelijk uitwerkt, krijg je als het ware een checklist die je stap voor stap kunt afvinken. De migratie naar Magento 2 verloopt volgens deze stappen:

  1. Uitwerken van een migratieplan. Hierin worden alle instellingen, extensies, integraties en maatwerkcode van Magento 1 beschreven. Ook alle gemaakte keuzes komen in dit plan, in de juiste volgorde.
  2. Inrichten van de Magento 2-omgeving.
  3. Plannen, uitvoeren en valideren van de migratie.
  4. Ontwikkelen van het nieuwe Magento 2-thema.
  5. Integreren van Magento 2-extensies
  6. Toevoegen van eventuele maatwerkonderdelen.
Migratie van database of data?

Heb je een webwinkel met een uitgebreid track record, hoge omzetten, grote hoeveelheden orders en een groot marktaandeel? Dan zijn je vaste klanten gewend aan een bepaald belevingsniveau en tevredenheid. En je wilt niet riskeren dat die hoge waardering en omzet lijden onder een overstap. Door te migreren naar Magento 2, zorg je ervoor dat je klanten de juiste referenties, ordergeschiedenis en dus klantbeleving behouden. Je hebt twee mogelijkheden voor de migratie van Magento 1 naar Magento 2:

  1. Migratie van de database
  2. Migratie van de data

De twee trajecten lijken op het eerste gezicht vrijwel hetzelfde, maar zijn in werkelijkheid totaal verschillend. Ze zijn allebei ingrijpend en in beide gevallen zijn er voor- en nadelen aan verbonden. Welk traject past het beste bij jouw webwinkel

1. Migratie van de database

Voor je projectteam is de datamigratie zelf de grootste hobbel. Magento heeft een migratietool ontwikkeld. Dit is een command-line interface (CLI) waarmee je de database van Magento 1 kunt overzetten naar Magento 2. De tool controleert de consistentie tussen de database-structuren in Magento 1 en 2 (tabellen en velden), volgt de voortgang van data transfer, maakt logs aan en voert dataverificatietests uit. De migratietool maakt ook deltamigratie mogelijk. Dit houdt in dat je database-gegevens waarin data wijzigen na een eerste migratie van de database, kunt updaten.

De tool migreert de database in drie stappen:

  1. Hij migreert eerst de instellingen van het oude platform naar het nieuwe.
  2. Daarna zet hij de daadwerkelijke winkeldata over.
  3. De deltafunctie van de migratietool overbrugt de tijd tussen de laatste import en daadwerkelijke livegang. In deze laatste stap worden de gegevens die vlak voor de lancering zijn toegevoegd, overgezet. Voorbeelden zijn de laatste orders en klantgegevens.

Belangrijke kanttekening bij deze tool is dat de data die door extensies van derden zijn gegenereerd, niet standaard worden meegenomen. Gelukkig heeft Magento daar ook oplossingen voor.

De kans is groot dat een eerste, tweede en derde import de nodige foutmeldingen opleveren. Data moet een nieuw formaat krijgen, tabellen en kolommen komen niet overeen, enz. Dit is een flinke job. Het projectteam moet elke fout afzonderlijk herstellen en een nieuwe import starten. Toch is de migratietool bruikbaar en snel. Na de setup migreert hij in een uur tijd driehonderdduizend producten.

De migratietool biedt een degelijke manier om de database te migreren. Maar er zijn ook beperkingen. Als je het risico en de mogelijke effecten van de ingebruikname van het nieuwe platform binnen de perken wilt houden, wil je misschien niet in een keer overstappen naar het nieuwe platform. Maak je de overstap liever geleidelijk, bijvoorbeeld per domein of per land, dan is de migratietool niet geschikt voor jouw webwinkel.

Voordelen van de migratietool:

  • De migratietool wordt geleverd en ondersteund door Magento. De tool is duidelijk en doet wat hij moet doen.
  • De tool is ideaal als je één shop hebt en de gebruikersbeleving intact blijft.

Nadelen van de migratietool:

  • De migratietool is niet bedoeld om Magento 1 en Magento 2 live naast elkaar te laten lopen.
  • De tool migreert de database naar de nieuwe versie. Hierdoor krijg je mogelijk ook achterhaalde data op je nieuwe platform, wat je natuurlijk niet wilt.
2. Migratie van de data

Je kunt de overstap ook anders aanpakken. Daarvoor bepaal je eerst welke data je wilt houden en hergebruiken. Je gebruikt de API om die data uit Magento 1 te extraheren. Vervolgens stuur je de data naar het nieuwe platform via een data-integratieplatform, zoals Magement. Het toevoegen van data aan Magento 2 gaat via de API.

Heb jij een van die grote webwinkels die we eerder noemden? Dan heb je waarschijnlijk een uitbreiding op Magento 1 nodig waarmee het data-integratieplatform grote hoeveelheden data tegelijk kan extraheren. Daar zijn dedicated oplossingen voor. Magento 1 bestaat immers al bijna tien jaar.

Het data-integratieplatform biedt uitgebreide configuratiemogelijkheden om data naar Magento 2 te publiceren. Daarom kan de datastroom zo worden ingeregeld dat producten in de juiste volgorde worden toegevoegd. Heb je bijvoorbeeld configureerbare producten, zoals kledingstukken in meerdere maten en kleuren, dan stuurt Magement de productvarianten pas nadat het configureerbare product aan Magento 2 is toegevoegd.

Omdat Magento niet altijd de bron van de data is, moet je ook andere IT-systemen op dit systeem kunnen aansluiten. Als het masterproduct vanuit een ERP-systeem komt en verrijkte data vanuit een PIM-systeem, publiceert het data-integratieplatform de volledige productdata pas naar Magento 2 als alles compleet is. Aan de andere kant kan data die in Magement is opgeslagen, worden hergebruikt, geherstructureerd en gepubliceerd naar andere IT-systemen.

Voordelen van migratie via data-ingratieplatform:

  • Je bepaalt helemaal zelf welke data je wilt houden en hergebruiken en welke IT-systemen je wilt integreren.
  • Dit traject is ideaal als je nieuwe shops een voor een wilt uitrollen. Het minimaliseert risico’s en geeft je de tijd om feedback op te halen en de performance van je nieuwe platform te analyseren.

Nadelen van migratie via een data-integratieplatform:

  • Juist door die volledige flexibiliteit kan dit een zeer omvangrijk traject worden, dat veel tijd en inspanning vergt van de webwinkelier en IT-leveranciers.
  • Met deze aanpak kun je meerdere platforms naast elkaar actief hebben. Hierdoor duurt het langer om de hele migratie te voltooien.

Of je nu kiest voor migratie van de database of migratie van de data, beide methoden brengen je webwinkel naar de nieuwe versie van Magento. Zoek je een degelijke manier om over te stappen en hoef je geen real-life productieversie van je nieuwe platform naast je huidige platform, dan is de migratietool van Magento een prima oplossing. Ga je liever stap voor stap over naar Magento 2 en is het beheren van risico’s belangrijk voor je bedrijfsactiviteiten, dan is migratie via een data-integratieplatform een betere oplossing.

Deel dit bericht

3 Reacties

Ide

Het stukje onder “Magento 2: verbeteringen en voordelen” klopt niet helemaal. Magento 2 is zeker niet sneller dan Magento 1. Bij een vergelijkbare catalogus met zo’n 10.000 SKU heeft Magento 2 een TTFB die ruim 2x zo traag is dan Magento 1 op vrijwel alle pagina’s. Dit is door verschillende ontwikkelaars bevestigd en getest op vergelijkbare hardware en met alle out of the box optimalisaties ingeschakeld, bij Magento 2 zelfs met FPC aan. Bij een middelgrote tot grote webshop op Magento 2 ontkom je niet aan gespecialiseerde hosting met zaken als Varnish cashing.
Dit heeft weer als nadeel dat Magento 2 nog boordevol bugs zit een de HTTP headers met varnish caching enorm groot zijn wat voor problemen zorgt met webservers. Mijn advies zou zijn zeker wachten op een doorontwikkelde versie van Magento 2.3 of zelfs 2.4.

Arie Blaken - ZZP

PWA komt er ook aan voor Magento! Wellicht ook wel goed om te noemen?

Team MediaCT

@Ide Dank voor je kritische noot, het is altijd belangrijk om naar praktijkvoorbeelden te kijken. Een out-of-the-box installatie van Magento 2 kan in combinatie met een grote catalogus op een vergelijkbare server inderdaad op sommige aspecten wat tragere laadtijden opleveren. Juist omdat het uitgebreidere mogelijkheden heeft, moet er ook meer gebeuren aan de serverzijde. Het klopt dat je daarom een geoptimaliseerde, moderne webserver nodig hebt. Anderzijds komt Magento 2 om dezelfde reden ook met o.a. Varnish ondersteuning om die optimalisaties mogelijk te maken en volop gebruik te maken van de architectuur van moderne webservers. Kort gezegd gelden er bij andere Magento 2 andere technieken dan Magento 1, en daarom zijn andere maatstaven ook zeker op z’n plaats. In ruil daarvan ben je verzekerd van een platform dat bij deze tijd hoort, nog volop in ontwikkeling is (en er vele optimalisatieslagen te maken zijn!) en klaar is voor de toekomst.

@Arie Blaken Natuurlijk komt PWA er ook aan, en ook wij zijn heel benieuwd wat het gaat brengen. Het is natuurlijk niet per se noodzakelijk om gebruik te maken van deze oplossing, maar zeker iets om in je achterhoofd te houden nadat je bent gemigreerd!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond