-

Zo verkort je de release cycle van weken naar dagen

Om e-commerce echt succesvol te kunnen maken heeft een bedrijf wendbaarheid nodig. Dat betekent: als IT-team sneller opleveren, wat impact maakt op de technische en bedrijfsprocessen. Je maakt je leven op de korte termijn iets lastiger zodat het daarna juist gemakkelijker wordt. Hoe verkort je slim en stapsgewijs je release cycle?

Vooropgesteld, ook langere sprints kunnen prima resultaten opleveren. Maar er zijn wel heel veel voordelen wanneer je bijvoorbeeld van drie maanden naar twee maanden kunt gaan, of van een maand naar twee weken. Het versnellen van de release cycle wordt ook geduid met de methodiek release often, release early (RORA), uiteengezet door Eric S. Raymond in zijn boek The Cathedral and the Bazaar. De overstap naar RORA vergt wel de nodige inspanningen. Daarom is het essentieel om eerst de voordelen vooraf goed scherp te stellen.

De voordelen van een kortere release cycle
 • Kortere time-to-market wat zorgt voor snellere klantfeedback;
 • Hogere kwaliteit omdat de scope kleiner is en de focus dus groter;
 • Lagere complexiteit van releases waardoor er minder risico op bugs is en meer controle;
 • Snellere feedbackloop, snellere reparaties van bugs en flexibeler zijn in het maken van keuzes;
 • Gebruikers zien dat bugs sneller worden gerepareerd en merken dat de customer experience doorlopend wordt verbeterd. Dat creëert waardering;
 • Het ontwikkelteam wordt gemotiveerd door minder stress en meer impact. Het team is meer bezig met waarde toevoegen dan te bedenken waar ze allemaal zaken hebben aangeraakt.

Per IT-team en project kunnen deze voorwaarden natuurlijk een andere zwaarte hebben. Voor een webshop zal de customer experience bijvoorbeeld zwaar tellen. En voor branches waar het behouden van de juiste mensen lastig is, zal juist het motivatie-aspect belangrijker zijn. Zet de specifieke voordelen voor jouw bedrijf en IT-team scherp, want:

Valkuilen zijn er zeker

Het eerste dilemma dat vaak naar voren komt wanneer er wordt gekeken naar RORA is dit: totdat mensen je product proberen weet je niet hoe goed het echt is. Door sneller te releasen, krijg je sneller de nodige feedback om het product te kunnen verbeteren. Je wilt echter wel dat mensen direct een goed product zien, en dat vraagt weer om meer ontwikkeltijd. De beste aanpak is daarom stapsgewijs de release cycle verkorten. Houd de volgende valkuilen in gedachten wanneer je begint met het verkorten van de release cycle:

 • De sprong niet durven maken
  De nodige stappen worden genomen – zoals bijvoorbeeld meer automatische testen – maar dan wordt toch gedacht dat de manier van werken nog niet goed genoeg is. De overstap maken vraagt om enige lef. Omarm het gezegde ‘niet geschoten is altijd mis’. Ga ervan uit dat er nieuwe problemen zullen opduiken die je zult moeten tackelen.
 • Te snel opgeven
  De eerste paar sprints zullen lastig zijn en tegenslagen kennen. Dat is een kwestie van doorbijten, want op een gegeven moment wordt het echt gemakkelijker. Je neemt een stap terug zodat je daarna twee stappen naar voren kunt zetten.
 • Zonder plan willen versnellen
  Er zijn allerlei voorwaarden en scenario’s die je vooraf moet afstemmen en invullen: het team onboarden en motiveren, de infrastructuur automatiseren, de impact op alle belanghebbenden en hoe je deze bij de release betrekt, hoe je omgaat met grote features, etc.

Kortom, om de release cycle te kunnen verkorten heb je een plan aan aanpak nodig met de voordelen, een realistische planning, voorwaarden en scenario’s. De volgende best practices helpen je bij het opstellen hiervan.

‘Best practices’ voor het verkorten van je release cycle

De allerbelangrijkste voorwaarde voor elke procesverandering is gewoon open communicatie. Leg het proces niet van bovenaf op, maar zorg voor draagvlak en een multidisciplinaire aanpak. Documenteer alles goed zodat er geen onduidelijk ontstaat. De volgende best practices en inzichten maken een kortere release cycle haalbaar:

 • Discovery fase
  Kijk waar je nu staat, hoe je infrastructuur eruitziet en welke technische en bedrijfsprocessen er zijn. Leg dit goed vast, dit is je startpunt.
 • Stel een realistisch doel
  Zit je al vrij scherp op een release van twee weken? Ga dan voor één dag korter. Als dat lukt, dan zal vervolgens een tweede en een derde dag korter ook wel lukken. Zit je eerder op drie maanden? Stel dan een week korter als doel. Een klein doel werkt beter dan een groot doel.
 • Zorg voor goede afstemming
  Betrek iedereen in en buiten het team die te maken krijgt met veranderingen. Dus bijvoorbeeld de marketeer die straks sneller de customer experience kan vormgeven, maar ook de HR-manager die de vacatureteksten kan aanscherpen. Leg de nieuwe manier van werken voor iedereen goed vast en blijf afstemmen om betrokkenheid te waarborgen.
 • Automatiseer de pipeline (CI/CD)
  Kijk hoe je zoveel mogelijk handwerk kunt vervangen in het ontwikkelproces: codekwaliteit meten, performance testen, regressietesten, testscenario’s, deployment etc. 100 procent automatisering zul je nooit halen, bepaal daarom hoeveel dekking je nodig hebt om er een goed gevoel bij te hebben.
 • Overweeg een ‘toggle’
  Hiermee kun je een feature die toch niet aanslaat in één keer uitzetten zonder dat je de release moet terugdraaien. Een toggle is ook handig bij een grote release die vraagt om meerdere sprints: zet de feature uit totdat deze helemaal klaar is.
 • Shift-left testen
  Dit is een aanpak waarbij je het testen zoveel mogelijk vervroegd in het proces (naar ‘links’ verplaatst) waardoor bugs sneller worden gevonden (en dus goedkoper te repareren zijn) en de feedbackloop wordt verkort. Het helpt ook met het verantwoordelijker maken van developers voor kwaliteit.
 • Helder communiceren
  Stel een gemakkelijk leesbaar rapport op om belanghebbenden goed op de hoogte en op één lijn te houden.
Wanneer ben je als bedrijf klaar om de eerste stap te zetten?

Op de korte termijn wint handmatig testen het altijd van automatisch testen. Maar wanneer je het eenmaal goed hebt ingesteld, gaat het testen wel een stuk sneller. Je maakt een investering in de toekomst. Dat geldt voor alle stappen die je zet om de release cycle te versnellen. Wees er alleen wel scherp op dat een hogere snelheid niet ten koste gaat van de kwaliteit. Daarvoor is het essentieel om de pijnpunten die mensen ervaren volledig te adresseren en mensen ook doorlopend te blijven motiveren. Waarom doen we dit precies? Waarom maken we onszelf het leven moeilijker? Het antwoord bestaat uit de voordelen die vooraf door iedereen zijn bepaald. Je kunt daarom al vandaag beginnen je release cycle te verkorten: kijk naar de voordelen voor jouw IT-team en bedrijf.

Over de auteur: Jan Geelen is Program Manager bij SQLI.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond