-

Rhys Noelke (RTL Group): ‘Mediabedrijf kan video-tsunami managen’

Het videolandschap mag dan onder aanvoering van YouTube, Facebook en Snapchat snel veranderen, mediabedrijven met een staat van dienst spelen nog altijd een belangrijke rol. Daarvan is Rhys Noelke, SVP Strategy bij RTL Group overtuigd. ‘Iemand moet die video-tsunami managen.’

De relatief nieuwe namen veranderen het werk van RTL Group weliswaar, maar maken het Luxemburgse bedrijf zeker niet overbodig. “Als RTL Group hebben we een goede plek ingenomen naast YouTube”, zegt Noelke op de grote videoconferentie VidCon Europe. ‘We zijn één van de grootste leveranciers van content en genereren grofweg 25 miljard views per maand. Dat zijn in termen van bereik extreme cijfers.’ Anders dan vroeger is video nu overal, legt hij uit. RTL heeft daarom een ‘total video strategy’. “Daarin omarmen we al die nieuwe platformen. Het is voor ons dé nieuwe vorm van entertainment.”

Google met YouTube, Facebook en Snapchat: het ecosysteem wordt overspoeld door nieuwe platformen die achter de relatie met de kijker en maker aanzitten. “Het is de ene video-tsunami na de andere”, merkt Noelke op. En daarin ziet het bedrijf een belangrijke rol voor zichzelf. “Iets als ‘één talent, één platform’ bestaat niet meer. Het is ‘één talent, meerdere platformen’. Mediabedrijven zijn niet overbodig of ouderwets: dit moet gemanaged worden. Iedereen wil in die relatie waarde toevoegen, maar een mediabedrijf heeft dit al in zijn DNA. Al decennia ontwikkelen en vermarkten we talent.”

Bang voor de democratisering of creatieven die vervolgens hun eigen plan trekken is Noelke zeker niet. “Zagen we dat jaren geleden ook gebeuren in de muziekindustrie?”, reageert hij. “Was het niet Madonna die haar label verliet en later weer terugkeerde? Dat heb je nu eenmaal met talent. Ook op TV stapt men over van de ene naar de andere zender. Het is niets nieuws: we kennen het spel.”

Van korte video’s naar mix van formats

Voor de nabije toekomst verwacht hij dat bedrijven en makers zich meer gaan richten op videoformats in verschillende vormen. “We zijn begonnen met kortere video’s, maar kijken ernaar als een bredere videostrategie.” Daarin zal de scheidslijn tussen lineair en non-lineaire content uiteindelijk verdwijnen. “Kijkers zullen dat onderscheid niet meer meer maken. Ze maken straks een mix van on demand en live video op hetzelfde platform.”

Een belangrijke vraag voor velen is dan ook of Facebook de omzet nog gaat delen met de betrokkenen. “Er is erkend dat er voor goede, premium, content betaald moet worden”, zegt Noelke daarop. “Het gaat nu nog om het praktische element: ze hebben de systemen er nog niet voor.” Hoewel ook hij de betrokkenen geregeld hoort klagen, is er in zijn ogen wel degelijk al goede samenwerking mogelijk. Zo is er al wat geëxperimenteerd tussen YouTube en RTL’s sales house. “Daar ben ik heel positief over. We bevinden ons nog in de beginfase.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond