-

Vakantie boeken bij Nederlanders: nieuwe site en verdienmodel

Vakantie boeken bij Nederlanders – de naam legt het concept al uit. Oprichter Maurits Schriemer startte een website waarop de tienduizenden Nederlanders die in het buitenland een accommodatie runnen of verhuren hun aanbod kunnen tentoonspreiden. Het begon als hobby, maar wordt met de lancering van een nieuwe website serieus.

Hoe ben je op het idee gekomen?

“Ik werk al heel lang in de IT en e-commerce. Ooit zat ik bij een werkgever die een vergelijkbaar project ontwikkelde, maar in een andere niche. Ik realiseerde me dat veel mensen het fijn vinden om op vakantie in hun eigen taal te kunnen vragen wat er in de omgeving te doen is. Dat was de start van www.vakantieboekenbijnederlanders.nl. Ik heb er tweeënhalf jaar aan gewerkt zonder iets te verdienen. De accommodaties zoeken, aanschrijven en online zetten deed ik in het weekend en de avonduren. Van de tien die ik benaderde vonden één of twee het goed. We hadden nog geen naamsbekendheid natuurlijk. De groei kwam dan ook langzaam op gang maar inmiddels komen er één of twee accommodaties per dag bij. We zitten nu in totaal op 6700 vakantiewoningen en B&B’s, allemaal gerund door Nederlandstalige eigenaars.”

Wat is er anders aan de nieuwe website?

“Ik bouwde de eerste site zelf met een WordPress-template. Dat zag je er na een tijdje wel aan af; we kregen steeds vaker commentaar van bezoekers. Anderhalf jaar geleden besloten we daarom te investeren in een nieuwe website. Die is net live gegaan. De filters zijn verbeterd, we hebben een landkaart toegevoegd en de look & feel is veel beter. Het gebruiksgemak trouwens ook. En we hebben uiteraard rekening gehouden met het feit dat 65 procent van ons verkeer mobiel is.”

Wat is je verdienmodel?

“We hadden in het begin geen verdienmodel – accommodaties kregen gratis een vermelding op de site. Later begonnen we advertenties van Google te tonen om uit de kosten te komen. Daaraan hebben we de mogelijkheid toegevoegd om voor 50 euro per jaar ex BTW uitgelicht te worden als accommodatie. Ook werken we samen met derde partijen, van wie we de accommodaties op onze site tonen. Daarbij blijft de eis dat die van Nederlanders zijn overeind. Op de nieuwe website zetten we een stap verder en vragen we aan alle accommodaties een jaarlijkse bijdrage.”

Gaan die daar allemaal mee akkoord?

“Ik ga er niet vanuit dat alle 6800 accommodaties blijven meedoen. Er komt een overgangsperiode. We hebben de eigenaren een mail gestuurd met daarin de pluspunten van de nieuwe site. We werken ook samen met het recensieplatform Seeviews en maken reclame voor de website op Facebook. Dat moet hen triggeren om met ons door te gaan. Een eigenaar die zich aansluit bij een online boekingsorganisatie is al snel een commissie van 20 tot 40 procent kwijt. Bij een weekend weg is dat al meer dan de jaarbijdrage die wij vragen.”

Een kleiner portfolio kan flinke gevolgen hebben voor de vindbaarheid.

“Er zal inderdaad een terugval zijn in SEO. Ik reken op 30 tot 40 procent. Daar staat tegenover dat de aandacht beter zal worden verdeeld over de betaalde vermeldingen als er accommodaties wegvallen. We hebben gemiddeld 1400 bezoekers per dag. Dat aantal groeit niet zo snel als het aantal accommodaties. Vanuit de eigenaar geredeneerd is een kleiner aanbod dus alleen maar gunstig.”

Wat dragen jullie bij aan de conversie van de deelnemende eigenaars?

“Wij hebben alleen zicht op het aantal kliks. En de websites van de accommodaties zijn vaak zo basaal dat ik betwijfel of de eigenaren weten welk aandeel wij hebben in de conversie. Dat is een nieuw product waar we aan werken: samen met een derde partij websites bouwen en aansluiten op een goed eigen boekingssysteem voor de accommodaties die dat willen.”

Giganten in de vakantieverhuur als HomeAway werken aan instant boeking. Is dat niets voor jullie?

“Nee, want wij willen absoluut geen reisbureau zijn. Dan krijg je ook vragen of er handdoeken en een airco zijn. Daar ben ik niet goed in, ik ben IT’er. Wij moeten zorgen dat Vakantie boeken bij Nederlanders goed wordt gevonden, dan doen de eigenaren de rest.”

Wat is je doel?

“Ik werk er inmiddels fulltime aan en draai een jaaromzet van 40.000 euro. Het doel is genoeg te verdienen om ervan te kunnen leven, zeg een ton per jaar. Dan willen we met het gezin zelf verkassen naar het buitenland om een minicamping te beginnen. Die groei realiseren we op eigen kracht. Ik heb gesproken met investeerders maar die vragen te veel of willen een groot aandeel. Ik ben daar huiverig voor.”

Op de vorige website was er een overzicht van de deelnemers aan het tv-programma Ik Vertrek. De nieuwe heeft dat niet meer. Waarom?

“Alle eigenaren verdienen evenveel aandacht, want ze betalen dezelfde bijdrage. De meeste deelnemers aan Ik Vertrek staan wel bij ons op de site. Dat programma heeft 1 tot 1,5 miljoen kijkers, dus natuurlijk schrijf ik een stukje als een van onze accommodaties erin voorkomt, dat is goed voor de traffic. Maar een apart overzicht vind ik niet meer nodig.”

Deel dit bericht

1 Reactie

sandra rijckaert

Bestaan jullie eigenlijk nog? Vele mensen melden dat er op niiets wordt gereageerd, enkel aanmaningen worden verstuurd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond