-

Emerce eFinancials: betalen raakt op de achtergrond

Bas de Vries is oprichter van Florin: een betaalapp die het mogelijk maakt voor vrienden en vreemden om uitgaven en ervaringen te delen. Het is alweer de zoveelste activiteit van de jonge ondernemer. Hij was betrokken bij de oprichting van Uncover Lab en bouwde de WhatsApp printservice Whappbook. Op Emerce eFinancials (13 december) praat De Vries over ‘transacties in een nieuwe generatie’.

Florin begon met de inspiratie van bitcoin en blockchain. Wat vond je daar zo uitdagend aan?

“We zijn ooit met Bitcoin begonnen omdat dat voor ons programmeerbaar geld was. Wij zagen namelijk een betere wereld met bitcoins dan met euro’s, omdat je direct geld kon overmaken en rekeningnummers aan kon maken.

“Het probleem met de Bitcoin app – die overigens vrij aardig gebruikt werd in het bitcoin-circuit – was dat wij grote moeite hadden om onze vrienden en ouders mee te krijgen in die ‘rare’ currency. Ze wilden liever gewoon met euro’s betalen, in plaats van Bitcoin. Daarom zijn we overgestapt naar IBAN/Euro, maar met hetzelfde doel: een slimme en betere laag bouwen bovenop betalingen. Wij willen betalingen verbeteren aan de voorkant, met de beste gebruikerservaring voor de betaler. Dit gaan we doen door ‘slimme’ betalingen te lanceren, die meer gaan doen dan alleen maar plat geld over weer te versturen.”

Je stelt dat de huidige mobiele betaalmethodes niet zijn ingericht op de wensen van de toekomst. Hoe zie je die toekomst?

“Ik zie een toekomst voor me waar de doorsnee mens niet meer praat over een ‘transactie’ of een ‘betaling’, maar het alleen maar heeft over de activiteiten die hij of zij heeft ondernomen. Het kan zijn dat daarvoor is betaald (met geld), maar dat wordt een stuk minder relevant. Ik vind Uber daarin echt vooruitstrevend. Je bestelt een taxi. Natuurlijk betaal je daarvoor, maar je stapt in en je stapt uit, en met betalen ben je helemaal niet bezig. Dat maakt zo’n ritje al een stuk aangenamer dan bijvoorbeeld met reguliere taxibedrijven.”

Wat kan betaalapp florin wel en wat niet? En hoe verdien je daar zelf aan?

“Wat het nu al goed doet, is iemand in staat stellen om vriendelijke betaalverzoekjes te versturen, die makkelijk werken voor beide partijen. We sturen bijvoorbeeld reminders op momenten dat wij denken dat je ook echt tijd hebt – zoals ’s avonds. En als je tijdens het koken ineens bedenkt dat je nog iemand moet betalen, dan kan dat direct naar een telefoonnummer. We hebben nu dus een hele goede, gebruiksvriendelijke manier gevonden om persoon-naar-persoon betalingen en persoon-naar-groep betalingen te faciliteren.

“Wat we nog niet doen is het faciliteren van je hele betaalecosysteem. Als jij een boete binnen krijgt, dan moet je die bijvoorbeeld nog steeds betalen via een acceptgiro. Dat wordt vaak vergeten, en dat is niet alleen irritant omdat het headspace vraagt, maar ook omdat het soms extra boetes oplevert.

“Wij verdienen aan bedrijven die met Florin verzoekjes versturen. Wil je een betaling met vriendelijke herinneringen, in een interface die speciaal ontworpen is voor een gebruiker? Dan kan je Florins aanbieden. We zitten nog in de beginfase als het gaat om geld verdienen, maar het is grappig om te zien dat de budgetten van onze klanten niet uit finance komt, maar uit marketing. Met Florins versterkt en vergroot een bedrijf eigenlijk het bereik van het product of de service in kwestie.”

Grote banken zijn goed bezig met innoveren, maar een Twyp redt het dan weer niet in Nederland. Wat doen ze nog altijd verkeerd?

“Twyp was een wallet. Dat betekent dat je eerst geld moet storten, voor je het aan iemand kan uitbetalen. Dat is niet zoals mensen geld uit willen geven. Mensen hebben al één of twee wallets: hun eigen bankrekeningen. Ik had dus wel zien aankomen dat dat niet ging werken. Bovendien voorzagen zij alleen maar in betalingen tussen personen. Niks meer dan wat een bank doet, maar dan in appvorm. Waar wij juist het verschil denken te maken met een laag bovenop de betaling. Bijvoorbeeld door handige reminders of een overzichtelijke interface.”

Wat worden de betaaltrends van 2017?

“Ik denk dat er steeds meer betaalapps zullen komen die in willen spelen op de nieuwe PSD2-standaard. Iedereen gaat daar een graantje van mee willen pikken. Je ziet steeds meer applicaties opkomen die proberen geld persoonlijker te maken, en (ook door PSD2) er steeds meer kleine apps zullen komen die een stukje van de dienstverlening van banken over zullen nemen. Dat kan dus sparen, plannen, betalen of lenen zijn.”

Emerce eFinancials wordt op 13 december gehouden in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Tickets hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond