Deel dit artikel
-

Silicon Valley boomt, maar hoofdstad San Jose is blut

Silicon Valley beleeft Boom versie 2.0, maar het contrast met zijn zelfverklaarde hoofdstad San Jose had niet groter kunnen zijn. Aan de rand staan de kantoren van eBay, Cisco en Adobe, maar er is geen geld om bibliotheken open te houden of de straten te repareren.

San Jose – ooit bezongen in het liedje ‘Do You Know the Way to San Jose’ – ligt helemaal ten zuiden van Silicon Valley, maar is niet echt een stad te noemen. Er is weinig hoogbouw, en het stadscentrum telt nauwelijks winkels.

Van de twintig grootste Amerikaanse steden is San Jose (met 1 miljoen inwoners) de enige die overdag krimpt, omdat de werkende bevolking naar de vallei trekt. Als gevolg daarvan int San Jose heel weinig BTW. ‘We zijn blut en het voelt schizofreen’, zegt burgemeester Sam Liccardo tegen de San Jose Mercury News.

Opvallend, want San Jose heeft verder alles mee: een eigen groot vliegveld, een congrescentrum, een Tech Museum of Innovation en nog redelijk goed openbaar vervoer ook. Maar toeristen laten zich er niet zien en startups prefereren het levendige San Francisco boven het slaperige San Jose. In het afgelopen anderhalve jaar heeft de stad met moeite dertig bedrijven aangetrokken.

Om het tij te keren, wil de stad woningen ombouwen tot kantoren in de loop zo meer bedrijvigheid aan te trekken, maar dat kan nog jaren duren. De stad wil daarnaast betaalbare woningen kunnen bieden voor mensen voor wie Silicon Valley inmiddels veel te duur is geworden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond