-

Meer e-mail engagement door witruimte in de pre-header

In de strijd om meer aandacht in de e-mail inbox van de consument is er een nieuwe mogelijkheid om op te vallen en daarmee het openingspercentage te verbeteren. Nu de A/B-tests met afzendernaam, subjectline (inclusief emoji’s) en pre-header is het tijd voor een opvallende witruimte in de inbox. Vooralsnog een succesvolle hack.

De subjectline en pre-header

Elke e-mailmarketinguiting bevat een subjectline en pre-header. Een pre-header, ook wel de snippet genoemd, is in de inbox van de ontvanger zichtbaar na de subjectline. In het onderstaande voorbeeld is Paul Smith de afzendernaam, het vetgedrukte ‘Shop Sale, by price’ de subjectline en daarna volgt de pre-header.

Wanneer de pre-header niet de volledige ruimte nodig heeft pakt een e-mailclient, zoals Gmail of Hotmail, automatisch de eerstvolgende tekst uit de HTML van de e-mail, op zowel desktop als mobiel. Dat gebeurt ook wanneer marketeers geen gebruikmaken van de mogelijkheid voor een pre-header, zoals hieronder bij reisorganisatie Djoser.

Schreeuwen om aandacht in een overvolle inbox

E-mail clients als Gmail en Outlook.com streven naar een zo uniform mogelijke opbouw van de inbox. Om die reden is alles netjes over de volledige breedte uitgelijnd, zoals ook in de visual hieronder te zien is. Alle merken schreeuwen om aandacht en proberen via het gebruik dan wel testen van verschillende elementen een verschil in open rates te realiseren. In het voorbeeld van de inbox hieronder zijn onder andere lengte, emoji’s, het gebruik van kapitalen en personalisatie gebruikt.

Door de HTML van de e-mail net iets anders op te bouwen wordt een witruimte gecreëerd. Dit moet in die volle inbox tot extra attentiewaarde voor ontvangers leiden en daarmee een hoger openingspercentage.

Is het gebruik van witruimte een succes?

Door de witruimte neemt de engagement op e-mails toe. Sinds begin dit jaar is bij acht verschillende klanten van Yourzine, waaronder NLZIET en KPN, een A/B-test uitgevoerd met dezelfde subjectline en pre-header maar met en zonder witruimte achter diezelfde pre-header. Wat blijkt? In alle gevallen heeft dit tot een significant hoger openingspercentage geleid. Oplopend tot wel plus 8 procent vergeleken met de controlevariant. Ook had de witruimte in een aantal gevallen een positieve uitwerking op de click through rates.

Het openingspercentage werd keer op keer positief beïnvloed en in een aantal gevallen is ook een positieve correlatie op het klikpercentage zichtbaar. Mogelijk is de veronderstelling dat dit vooral leidt tot meer kliks op opt-out, maar niets bleek minder waar. Er werd hieronder geen uplift gecreëerd, het waren vooral kliks naar de specifieke content in de mail.

Hoe nu verder?

De consument wordt op dit moment verrast door de witruimte en een afwijkende vorm in de inbox valt op. Het leidt direct tot meer opens. De verwachting is, dat dit net zoals bij de introductie van emoji’s, een tijdelijke uplift teweeg brengt. Inmiddels maken in Nederland meerdere partijen zoals Coolblue en Made.com al gebruik van deze mogelijkheid. Overigens was de witruimte al een tijd mogelijk maar wordt dit pas sinds enkele maanden regelmatig toegepast.

Het aantal marketeers dat gebruik maakt van dit slimmigheidje zal alleen maar verder toenemen. Zeker nu Litmus het betitelt als ‘The Little-Known Preview Text Hack You May Want to Use in Every Email’ zullen steeds meer marketeers hier mee gaan experimenteren. Het is echter niet te laat om hogere opens te behalen.

Tijdens de opbouw van de test om te achterhalen wat de impact van deze hack is, werd vanuit meerdere partijen gevraagd of dit mogelijk leidt tot een lagere deliverability of zelfs impact op de verzendreputatie. Vooralsnog kunnen we op basis van een aantal maanden testen stellen dat het in geen van de gevallen impact heeft gehad op de deliverability of reputatie.

De vraag is wel hoe lang deze aanpassing een positieve bijdrage levert op het openingspercentage dan wel klikpercentage. Het trucje zelf is geen noviteit en al langer beschikbaar, echter nu meer partijen het  inzetten zal het verrassingselement langzaam maar zeker wegvallen en hierdoor een minder groot verschil maken. Daarnaast is het ook nog eens de vraag hoe partijen als Google (Gmail) en Microsoft (Outlook.com) zullen  reageren. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Deel dit bericht

1 Reactie

Wouter

Hebben jullie dit alleen getest op desktop of ook op mobiel? Ik kan me voorstellen dat de impact op mobiel een stuk lager is door de beperktere ruimte op het scherm…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond