-

Meer machines dan mensen in zakelijk telefoonverkeer

De zakelijke beller is tegenwoordig steeds vaker een vuilnisbak, defibrillator of kopieermachine. Zegt Vodafone, dat melding maakt van een stijging van 28 procent van het aantal machine-to-machine (M2M) simkaarten. Inmiddels gebruikt wereldwijd 25 procent van alle bedrijven M2M-technologieën om de productiviteit te verhogen, blijkt uit de jaarlijkse M2M Barometer. In Nederland is dat percentage naar verwachting zelfs nog hoger.

M2M-communicatie verbindt machines of apparaten op afstand. Zo is informatieoverdracht mogelijk zonder menselijke tussenkomst. De eerste M2M-barometer uit 2013 rapporteerde nog een gebruik van twaalf procent wereldwijd van M2M bij bedrijven.

De enorme toename van de afgelopen tijd zit hem zowel in de lengte als in de breedte, zegt Martijn van Lieshout, Marketing Manager Large Enterprise and Partners bij Vodafone. Vodafone ziet dat een aantal bedrijfstakken meer en meer gebruikmaakt van M2M-oplossingen, zoals automotive en transport.

Veel nieuwe auto’s worden bijvoorbeeld al uitgerust met een simkaart om ze bij diefstal terug te vinden. Daarnaast wordt er gewerkt aan een Europese richtlijn dat elk nieuw automodel automatisch een alarmnummer belt wanneer de airbag afgaat. Maar er komen ook nieuwe branches bij waar M2M grote impact heeft, zoals zorg en retail. Denk aan specifieker voorraadbeheer. De barometer toonde ook een sterke groei in de zorg – een stijging van bijna 47 procent.

Een andere grootverbruiker van M2M-sims zijn de energie- en nutssector. Hier werd wereldwijd een toename van bijna een derde gezien in het afgelopen jaar. Slimme meters staan hier vaak aan de basis van een oplossing, ook in Nederland. Mic-O-Data, een Nederlands technologiebedrijf gespecialiseerd in oplossingen voor de afvalverwerkingsbranche, gebruikt de technologie en netwerk om afval efficiënter in te zamelen. Dankzij zijn Smart Waste Management systeem zijn 6.000 ophaalpunten voor afval in 25 Nederlandse gemeenten voorzien van beveiliging en meetapparatuur. Sims van Vodafone geven regelmatig een signaal door of de container vol is of niet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond