-

Philips: ‘Met Android zijn we toekomstvast’

Philips (TP Vision) is een van de eerste televisiefabrikanten die Android OS hebben geadopteerd. Op de gadgetbeurs IFA in Berlijn worden de eerste toestellen op dit gebied gepresenteerd, inclusief voice-search en gebarenbediening. Volgens TP Vision-topman Nico Vernieuwe zorgt Android ervoor dat het aanbod aan apps en de snelheid van interactie zo optimaal mogelijk zijn. Een vraaggesprek met Albert Mombarg, hoofd Smart TV.

Philips zet nu zwaar in op Android. Waarom?
“Wij denken dat we kunnen gaan profiteren van die energie die wereldwijd wordt gestopt in de ontwikkeling van een breed geaccepteerd mobiel besturingssysteem. Daarnaast komen er veel nieuwe applicaties. Dan is het niet handig als ontwikkelaars ook nog rekening moeten houden met eigen ontwikkeld OS.”

De huidige toestellen draaien Android Jelly Bean. Ik heb begrepen dat die toestellen niet worden opgewaardeerd naar een nieuwer systeem. De aanstaande Android L gaat aan de gebruiker voorbij. Zeven jaar verder en zijn toestel is verouderd?
“Net als met smartphones groeien we wel mee, maar dan per serie. Volgend jaar zal onze complete tv-aanbod op Android L zijn gebaseerd. We gaan de software wel een aantal jaren bijwerken, maar dan niet naar een volgend OS. We zien een trend waarbij mensen hun tv-toestel vaker vervangen, maar de vervangingsfrequentie zal niet vergelijkbaar zijn met die van een smartphone.”

Hoe is de samenwerking met Google verlopen?
“We hebben uiteraard een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor in Mountain View en de samenwerking is positief. Google ziet Android als een breed platform, onder meer voor televisies. De aloude Google TV formule bestaat niet meer. Dat team is zelfs opgeheven. Google ziet ook Android TV niet meer als een zelfstandig product. Er zijn geen verplichtingen aangaande het gebruik van Google diensten, daarover hebben we een apart contract getekend, zodat we gebruik kunnen maken van Google Play als appwinkel. Google gaat strenger modereren, zodat de apps ook echt geschikt zijn voor televisiebeleving.”

De belangrijkste aankondiging op IFA was misschien wel de samenwerking met OnLive voor het aanbieden van zo’n driehonderd games die ‘streamend’ zijn te spelen.
“Wij zien een heel nieuw marktsegment dat appelleert aan mensen die geen spelcomputer hebben, maar wel games spelen op tablet of smartphone. Die willen een iets betere ervaring op hun televisie. De processorkracht van de televisies is voldoende. Overigens maken fabrikanten van spelcomputers ook die stap naar cloud. Televisie biedt ook de mogelijkheid om samen te spelen, daar is veel vraag naar. Je ziet zelfs bordspellen opkomen. Daarnaast kun je ook Android games installeren. Wij werken nu rechtstreeks met gamemakers om ervoor te zorgen dat die games zijn geoptimaliseerd voor televisie. Met Android L wordt dat overigens nog Dit OS is nog beter geoutillieerd voor games, zeker in combinatie met het gebruik van controllers.”

De samenwerking met OnLive is exclusief?
“Nee, we geloven niet in exclusiviteit. Alleen zijn we met hen begonnen omdat ze hun techniek op orde hebben. In Europa hebben ze al een infrastructuur aangelegd. Ze hebben een datacenter in Luxemburg en ze hebben peering overeenkomsten met de belangrijkste internetaanbieders.”

Denk je dat games zullen leiden tot een bredere adoptie van 4K (hogere resolutie) schermen?
“Er zal zeker invloed zijn. 4K programma’s zullen het eerst worden aangeboden via internet via over the top diensten, denk aan Netflix die dat nu al doen. De klassieke omroepen hebben veel meer tijd nodig om investeringen te doen. Maar gamebedrijven zijn ook van de partij, we hebben de eerste 4K games al gezien. Behalve hoge resolutie moeten we als tv-fabrikanten ook de juiste beeldfrequentie aanbieden. Ook die gaat omhoog. We gaan gaming de komende tijd actief promoten, onder meer via beurzen, we waren recenrelijk op Gamescom in Keulen.”

Hoe zie je de concurrentie met tv kastjes van Apple en Amazon?
“Er is zeker een markt voor buddy boxen, zoals wij dat intern noemen. Ook Chromecast is daarvan een voorbeeld. Het zijn prima oplossingen voor een tweede scherm in huis, waar je misschien Netflix wilt kijken. Met Android denken wel goed alternatief te kunnen bieden, die de noodzaak van dit soort kastjes wegneemt.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond