-

Hoe maak je sneller en makkelijker betere video’s?

Video heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een van de belangrijkste hedendaagse media. Het is een fantastische manier om met je gebruikers te communiceren, user-driven informatie te vergaren en conversie te vergroten. Maar hoe maak je succesvol betere, converteerbare video’s die door je doelgroep worden omarmd?

In dit artikel vind je concrete tips die je helpen bij het maken van je eigen video’s of bij het briefen van je productiebureau.

Waarom is video zo populair?

Video wordt steeds populairder en wordt voor steeds meer gebieden ingezet. Video’s worden gebruikt voor het bereiken van de eindklant middels Brand/Culture Video’s, voor interne communicatie, voor videovlogs, webinars en instructies (ter vervanging van of aanvulling op de papieren handleiding).

Uit een onderzoek van Deloitte Digital blijkt dat marketeers in Nederland hun marketingbudgetten de komende drie jaren met een vijfde verhogen. Van het budget zal meer aan (online) video en mobiel worden uitgegeven (bron).

De populariteit van video heeft verschillende redenen:

  1. Volgens een rapport van Forrester Research is de kans dat iemand een video bekijkt 75 procent groter dan de kans dat hij een tekst, e-mail of webartikel leest. Mensen kijken simpelweg liever een video (bron). Daarnaast wordt geschat dat 75 procent van de beluisterde / gelezen / bekeken internetcontent in 2017 uit video’s bestaat (bron).
  2. Zoals blijkt uit deze infographic, verwerken onze hersenen video 60.000 keer sneller dan tekst én zorgt video voor een emotionele band met de kijker. Om deze redenen is video met name geschikt voor het delen van persoonlijke verhalen over een bedrijf of merk of voor het uitleggen van de werking van een product of concept.
  3. Niet alleen het publiek ziet liever video’s, ook Google ziet graag video’s. Video’s op je webpagina zorgen voor een hogere positie in de zoekresultaten van Google. Ook Facebook optimaliseert het platform continu om zo goed mogelijk video af te kunnen spelen.
  4. Video’s zorgen voor een hogere conversie. De video’s met de hoogste ROI (engagement) combineren educatie met entertainment. Als je deze twee goed weet te combineren, is de engagement bij video 60 procent hoger dan wanneer alleen foto’s en tekst worden gebruikt (bron).

De populariteit en voordelen van video mogen duidelijk zijn. Maar hoe maak je nu betere video’s die zorgen voor conversie en door je doelgroep worden opgenomen?

Tips om direct betere video’s te maken
  1. Werk efficiënter door de juiste tools te kiezen voor jouw specifieke video

Zoals in de introductie vermeld, worden video’s ingezet voor diverse doeleinden. Zorg dat je een tool selecteert die geschikt is voor het maken van jouw type video. Voor het maken van een videohandleiding gebruik je andere tools dan voor het maken van een branded video. Een aantal voorbeelden van goede tools zijn:

  1. Zorg ervoor dat video’s goed gevonden worden door onder andere een zorgvuldig gekozen titel

Gebruikers die op zoek gaan naar een video, moeten eerst bepalen op welk platform ze gaan zoeken. Daarna moeten ze een keuze maken uit de beschikbare video’s. De titel van de video is een belangrijke factor bij het maken van hun keuze. Een video die niet gevonden wordt, zal ook niet zorgen voor conversie. Gebruik geen jargon of informele taal in de titel. Als je een instructievideo maakt, dan zou de titel kunnen beginnen met “Hoe maak / krijg ….“ Naast een goed gekozen titel zijn er nog veel meer SEO-tips om je video geschikt te maken voor zoekmachines.

Foto 1 – Deze titel lijkt eenvoudig, maar is zorgvuldig gekozen waardoor de video goed gevonden wordt.

  1. Zorg ervoor dat de boodschap beter wordt opgeslagen door video te combineren met gesproken tekst

Uit onderzoek is gebleken dat mensen informatie beter opslaan wanneer beeld met geluid wordt gecombineerd. Voorzie je video daarom van gesproken tekst. Je kunt hiervoor een voice-over artiest inhuren of een computer gegenereerde text-to-speech stem gebruiken, al wordt dit laatste niet aanbevolen. Uit studies blijkt dat mensen een voorkeur hebben voor een menselijk stem. Deze komt ten goede aan de informatieoverdracht en -opslag.

  1. Verminder de cognitieve belasting door beeld en stem te synchroniseren

De stem in een video moet informatie toevoegen over het beeld dat ook op dat moment te zien is. Als de gesproken informatie afwijkt van het beeld dat te zien is, moet de kijker van de video een beroep doen op zijn geheugen om zich de eerder getoonde informatie weer te herinneren. Als je video opneemt en van een voice-over voorziet, zorg er dan voor dat je exact vertelt wat er op dat moment te zien is.

  1. Zorg dat je video aansluit bij de capaciteit van de gebruiker door de juiste snelheid te kiezen.

Een video draagt informatie over. Na het kijken van een video is het belangrijk dat de informatieoverdracht goed heeft plaats gevonden en dat de gebruiker zich de boodschap van de video herinnert  Kies daarom de juiste snelheid om de boodschap over te brengen door:

  •     Niet te snel te spreken
  •     Een afwisselende intonatie te gebruiken
  •    Natuurlijke pauzes te verlengen met een paar extra seconden.
  1. Gebruik bedieningselementen in je video zodat gebruikers het verwerken van informatie kunnen beïnvloeden

Voeg in ieder geval de volgende knoppen aan je video toe: play/start, stop, pause/pauze, een voortgangsbalk en volumeknop. Deze knoppen geven de gebruiker controle over de video, waardoor hij bijvoorbeeld in staat is bekende delen over te slaan of te pauzeren als hij tijd nodig heeft om informatie te verwerken.

Foto 2 – Bedieningselementen die de gebruiker controle geven over de video

  1. Verminder de cognitieve belasting door een preview te geven

Met een preview introduceert je een gebruiker aan de aanstaande videopresentatie. Doordat de gebruiker zich bewust wordt van wat er gaat volgen, zal hij de informatie die gaat komen beter opslaan.

Als je een storyboard opstelt voor je video: zorg ervoor dat je begint met een samenvatting van wat gaat volgen.

  1. Stimuleer actieve verwerking van de informatie door de eerste of tweede persoon te gebruiken

Uit onderzoek (Mayer, 2005) blijkt dat informatie het best in conversationele vorm kan worden aangeboden. Op die manier zal de gebruiker zich meer betrokken voelen en zich onderdeel van het gesprek gaan voelen. Gebruik daarvoor de eerste of tweede persoon en gebruik consistent voornaamwoorden zoals ‘ik’, ‘wij’ en ‘jij.’

  1. Stimuleer engagement door middel van korte video’s

Het maken van lange video’s is een veelgemaakte fout. Korte video’s zijn beter voor het verhogen van de betrokkenheid van de gebruiker (user engagement) en het opslaan van de boodschap in het geheugen. Maak video’s niet langer dan één minuut. Als je meer te vertellen hebt, maak dan een serie video’s.

  1. Publiceer je video op Vimeo voor het verkrijgen van community feedback

Eén van de grote voordelen van video is het aangaan van interactie met de gebruiker.

De Vimeo-community is aanzienlijk kleiner dan die van YouTube. De betrokkenheid van de Vimeo community is echter groter. Het resultaat is dat er meer waardevolle feedback van gebruikers op Vimeo zal komen. Publiceer je video’s daarom altijd omni-platform; in ieder geval op Vimeo en kies daarnaast zelf nog een of meerdere platforms.

  1. Verzamel data over de kijkers van je video

Via YouTube zijn de meeste statistische gegevens in te zien met betrekking tot je video en de kijker, zoals het aantal views, geslacht, leeftijd, geografische locatie, enzovoort. Maak een terugkerend agendapunt aan voor het analyseren van deze data om zo meer over je gebruikers te weten te komen en aan de hand hiervan vervolgacties te bepalen.

Foto 3 – Voorbeeld van YouTube data analyse

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond