AI in de praktijk: Skinive diagnosticeert vijftig huidziekten met een smartphonecamera
De ontwikkelingen in AI gaan snel en het potentieel is enorm. Maar hoe wordt AI precies toegepast in de praktijk? Startup Skinive zet AI in voor het diagnosticeren en monitoren van huidziekten en gebruikt daarvoor de camera van je eigen smartphone.
Kirill Sokol, oprichter en CEO Skinive, heeft altijd passie gehad voor het ontwikkelen van innovatieve producten gericht op welzijn en gezondheid. Met twintig jaar ervaring in ICT en tien jaar ervaring in Digital Health startte hij in 2020 Skinive, samen met Artyom Liang en Artyom Trofimuk.
Skinive biedt oplossingen van dermatologenkwaliteit voor de beoordeling van huidaandoeningen thuis en in de eerstelijnszorg zonder dat er extra apparatuur nodig is. De kern van de technologie is het Skinive neurale netwerk voor de analyse van de huid met behulp van mobiele foto’s en dermatoscopie (oftewel, het bestuderen van huidaandoeningen).
Waar kwam het idee vandaan om AI-ondersteunde huidherkenningstechnologie te ontwikkelen?
“Vóór Skinive was ik betrokken bij de ontwikkeling van andere telegeneeskunde (‘geneeskunde op afstand’) en merkte ik op dat ongeveer 20% van alle vragen van patiënten betrekking hadden op huidaandoeningen. Patiënten moesten lang wachten op een antwoord van de dermatoloog. Marktonderzoek wijst op een groot tekort aan specialisten: gemiddeld zijn er slechts 35 dermatologen per 1 miljoen inwoners in de Europese Unie, wat duidelijk onvoldoende is.
De opkomst van kunstmatige intelligentie gaf de oplossing, met name zeer nauwkeurige kunstmatige-intelligentie-oplossingen voor de verwerking van medisch beeldmateriaal. In tegenstelling tot ingewikkelde röntgenfoto’s, MRI’s en CT-scans van inwendige organen, is het maken van foto’s van de huid veel gemakkelijker. Skinive heeft door deze ontwikkelingen de beoordelingen van huidaandoeningen geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie en een smartphone.”
Wat is de missie op lange termijn?
“Ons doel is om de nieuwe standaard te worden in dermatologische screening voor patiënten en professionals zonder dat er extra apparatuur nodig is, en om een digitaal ecosysteem voor huidgezondheid te creëren.”
Hoe werkt de AI-technologie bij Skinive?
“Skinive helpt bij het automatiseren van online dermatologische consultaties, maar helpt ook bij het nemen van medische beslissingen dankzij een second opinion van AI. Hiervoor gebruiken we twee neurale netwerken: het eerste netwerk biedt de functie van een slimme AI-camera. Het werkt real-time op een smartphone en is ontworpen om pathologische objecten op de huid te detecteren. Dit neurale netwerk maakt het mogelijk om irrelevante delen van foto’s af te snijden waar geen huid zichtbaar is en het vertelt de gebruiker hoe hij de beste kwaliteit foto’s kan krijgen.
Nadat een foto van hoge kwaliteit is verkregen, wordt deze in de cloud naar ons neurale netwerk gestuurd voor beeldclassificatie per huidtype en klasse. De reactie van het neurale netwerk wordt geïnterpreteerd in voor mensen begrijpelijke taal en presenteert de risicoscore – geen risico, gemiddeld, hoog –, de klasse en het type ziekte, en doet aanbevelingen voor verdere actie. In de bijlage geven we ook een gedetailleerde beschrijving van de ziekte die wordt gediagnosticeerd, evenals fotovoorbeelden die kunnen worden gebruikt om overeenkomsten te beoordelen.”
Welke uitdagingen kwam je tegen tijdens de ontwikkeling van de technologie?
“Bij ons eerste werkende prototype met mobiele niet-gestandaardiseerde afbeeldingen leerden we snel dat het verwerken van medische beelden, bijvoorbeeld röntgenfoto’s, beter werkt met gestandaardiseerd afbeeldingen. Röntgenfoto’s worden bijvoorbeeld gemaakt in een standaardprojectie en formaat op speciale apparatuur met bekende specificaties. Ons ontwikkelingsteam heeft meer dan een jaar besteed aan ontwikkelingen om dit probleem op te lossen. Onze gebruikers zijn nu verzekerd van een nauwkeurige analyse, ondanks de verschillende technische specificaties van de mobiele camera en het type verlichting.”
Skinive bedient de particulieren thuis en de (eerstelijns-)zorg. Kun je dat toelichten?
“Skinive heeft drie doelgroepen met drie type producten: 1. medische professionals. Skinive MD App is een mobiele applicatie voor medische professionals: huisartsen, dermatologen, verpleegkundigen, schoonheidsspecialisten. Deze applicatie is ontworpen voor geautomatiseerde AI-beoordeling van de huidgezondheid, dynamische observatie en patiëntbeheer. De Skinive MD App wordt door meer dan 1.500 artsen in medische praktijken in Europa gebruikt voor primaire diagnose. We zien dat Skinive het grootste voordeel biedt in de eerste lijn. Huisartsen en medisch schoonheidsspecialisten bedienen veel patiënten, maar hebben niet genoeg ervaring in de dermatologie. Onze oplossing stelt hen in staat om een huidziekte in een vroeg stadium te diagnosticeren en resulteert in kortere diagnosetijden en snellere behandeling, wat een aanzienlijke impact heeft op de kwaliteit van leven van de patiënt.
De tweede groep zijn patiënten: de Skinive App is een mobiele applicatie voor patiënten. De App is twee maanden geleden uitgebracht voor particulieren en de eerste 15.000 installaties wereldwijd geven mensen de kans hun huid in de gaten houden zonder onnodige doktersbezoeken. AI-screening doet slecht een aanbeveling wanneer het nodig is om een afspraak te maken met een arts voor aanvullend onderzoek, wij zijn niet de arts.
En drie is de API-service: Skinive Cloud is een API-service (SaaS) voor integratie van het Skinive neurale netwerk in web- en mobiele applicaties van derden (Whitelabel), telegeneeskundediensten, EPD, screening en fotodocumentatie van huidaandoeningen. Skinive Cloud wordt inmiddels gebruikt door 10 zorgorganisaties in Italië, Groot-Brittannië, Polen en de Baltische staten.”
Kun je iets zeggen over de leercurve voor patiënten? Wordt de app correct gebruikt?
“We weten dat patiënten niet de gewoonte hebben om regelmatig zelfonderzoek naar de gezondheid van de huid te doen, zoals ze wel hun tanden poetsen of hun handen wassen. Om dit te verhelpen hebben we de non-profit Skinive Foundation geregistreerd. Het doel van deze stichting is om de problematiek van huidziekten onder de bevolking te actualiseren en om thuis zelfonderzoek te doen naar de gezondheid van de huid.”
CE-markering is cruciaal voor jullie product, wat is status hiervan?
“Het Skinive-productassortiment is CE-gemarkeerd als medisch hulpmiddel en wordt op kwaliteit gecontroleerd in overeenstemming met ISO 13485. De CE-markering ging relatief makkelijk, dit is bijzonder en maakte dat Skinive MD App uitgerold kan worden.”
Kun je iets vertellen over financiering en planning voor de toekomst?
“We hebben €550.000 aan durfkapitaalinvesteringen opgehaald van de Rockstart Accelerator en durfinvesteerders om een proof of concept om te zetten in een schaalbaar product. En we hebben een subsidie gekregen voor de verbetering van kunstmatige intelligentietechnologie van het European Network of AI Excellence Centres (ELISE) en de Europese Commissie. Dit stelt ons in staat om technologie en toepassingen te ontwikkelen en te voldoen aan de wettelijke vereisten (CE-markering en ISO 13485-conformiteit) om het product op de markt te brengen.
Eind 2022 lanceren we een nieuwe investeringsronde om de verkoop in de Europese Unie en certificering in de Verenigde Staten op te schalen. We zijn al in onderhandeling met investeerders en hebben een harde toezegging gekregen voor de komende ronde. We staan open om potentiële investeerders te ontmoeten en delen graag onze prestaties en plannen.
Skinive heeft een groot potentieel om een go-to-oplossing te worden voor huiddiagnose voor zowel thuisgebruik als medische praktijken, terwijl het zich richt op verschillende regio’s waar verschillende huidskleurtypes aanwezig zijn. Hoewel de technologie al sterk ontwikkeld is, moet de belangrijkste focus liggen op het verzamelen van gegevens, het verhogen van bewustzijn en uiteindelijk een groter marktaandeel.”
Over de auteur: Femmie Geradts is directeur bij Startup Village. Voor Emerce belicht ze start-ups die AI toepassen in de praktijk.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond