-

Startup Biosphere Solar ontwerpt de eerste circulaire, repareerbare zonnepanelen

Repareerbare zonnepanelen zijn het doel van Biosphere Solar. De gemeente Den Haag wordt de lanceerklant en voor privégebruikers komt er een kleine ‘development kit’ om zelf al wat te leren en aan de slag te gaan met een klein paneel.

Een gesprek met Perine Fleury en Siemen Brinksma van Biosphere Solar, dat klaar staat om een innovatieve impuls te geven aan de zonne-energiebranche met een een open-source, eerlijk en circulair zonnepaneel.

Zouden jullie jezelf kunnen voorstellen?

“Samen met Tim Kaasjager zijn wij de medeoprichters van Biosphere Solar. Wij hebben ervaring in zonne-energie engineering, plastic recycling en batterij engineering. Tim is het hoofd productontwikkeling, en Perine bouwt het netwerk en gaat over de uitvoering. Siemen beheert de financiën en schrijft de strategie.”

Wat was de reden om te starten?

“Impact. We zien dat de energie-industrie een belangrijke pijler is van de transitie naar een duurzame maatschappij. Als we die niet circulair kunnen maken dan gaan we het zwaar krijgen. We willen allemaal de wereld een betere plek maken, en beginnen met een van de meest uitdagende aspecten van onze tijd leek ons een gaaf idee.”

Is Biosphere’s zonnepaneel het eerste circulaire zonnepaneel?

“‘Circulair’ is een beetje een buzzword, en mensen lijken het nogal vaak rond te strooien. Er zijn een paar bedrijven die werken aan recyclebare zonnepanelen, wat fantastisch is, maar recycling staat niet zo hoog op de circulariteitsladder als wat wij nastreven. Recycling moet een van de laatste opties zijn als je een product niet opnieuw kunt gebruiken, repareren of opknappen. Dus we zijn niet het eerste recyclebare zonnepaneel, maar we zijn inderdaad het eerste demonteerbare en repareerbare zonnepaneel, wat we beschouwen als zo circulair mogelijk.”

Waar staat het bedrijf nu? Je hebt gezegd dat je net je eerste klant binnen hebt?

“Onze initiële markt bestaat uit publiek-privaat organisaties, en we zijn inderdaad zojuist toegelaten tot het SiR (Start-up in Residence) programma georganiseerd door intergov, waar we ons voorbereiden om de gemeente Den Haag als lanceerklant te nemen.

We zijn momenteel pre-revenue, maar we werken hard aan een eerste klein product genaamd de Development Kit, waarmee we wat vroege omzet kunnen genereren. De Development Kit zal een klein zonnepaneel worden wat mensen zelf in elkaar kunnen zetten. Daarmee kunnen ze leren over zonne-energie, en ze kunnen het gebruiken om hun telefoon op te laden. Het doel van de kit is om onze eerste omzet te gaan draaien en te leren hoe je producten maakt en verkoopt. De Development Kit zal deze zomer gelanceerd worden, dus we zullen nog even moeten wachten om die te laten zien.”

Hoe is zit het met de huidige concurrentiesituatie? Jullie werken met open-sourc technologie, toch?

“Met open-sourcing willen we andere spelers aanmoedigen om ook meer circulair te worden, wat meer ‘concurrentie’ betekent. Dit betekent echter ook dat we gedwongen worden om de concurrentie voor te zijn en precies te doen waar we goed in zijn, dat wat andere bedrijven misschien niet kunnen. Op deze manier staan we ook open voor samenwerking met andere bedrijven die zonnepanelen circulair maken, in plaats van tegen hen te strijden.

Door middel van een open IP strategie zijn we ook voortdurend in staat om te innoveren en te bouwen met andere spelers wereldwijd. Bijvoorbeeld: Apollon Solar is een concurrent van ons met een soortgelijke missie. Door samen te werken is er een grotere kans op succes om circulaire panelen op de markt te brengen, dus we veranderen concurrentie in samenwerking.”

Wat voor soort financieringsronde zoeken jullie en waarvoor zal het worden gebruikt? Wat voor soort investeerders willen jullie aantrekken?

“We zijn op zoek naar impactgerichte en hands-on investeerders, investeerders die samen met ons het impactdoel vooropstellen en actief betrokken willen zijn bij de uitdaging om dit jonge bedrijf te laten groeien en de zonne-energie-industrie circulair te maken.

De zonnepanelen zullen uiteindelijk toepasbaar zijn als normale zonnepanelen, maar we zullen deze ronde gebruiken om ons te richten op onze eerste klant, de publiek-private organisaties. Hierna zullen we een vervolginvestering ophalen om naar de bredere markt te kunnen. Hiervoor is onze doelgroep een niche van welgestelde huishoudens met extra aandacht voor het milieu. Investeerders met ervaring in de industrie zijn daarom een grote plus.”

Over de auteur: Pieter Bas is Startup Relations Associate bij Fundsup.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond