-

Dit zijn de meest innovatieve venture capital investeerders van Nederland

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik vind de meeste Nederlandse venture capital fondsen dertien in een dozijn. Een fonds van 12-18 miljoen euro, voor tien jaar, op zoek naar disruptieve startups met schaalbare business modellen, mikkend op 10-15 participaties, smart capital, management fee om van te leven, carried interest voor de leuk, etcetera, etcetera. Plain vanilla VC’s noem ik dat.

Ik was benieuwd: welke Nederlandse venture capital investeerders (VC’s) pakken het nou echt anders aan? Welke hebben nou een ander business model, marktbenadering, aanpak, strategie of visie – al dan niet succesvol? Geïnspireerd door dit overzicht van innovatieve VC’s wereldwijd (overigens zonder Nederlandse investeerders) wilde ik een Nederlandse versie maken met de meest innovatieve VC’s. Ik weet niet of er ooit een directe relatie is aangetoond tussen de mate van innovatie van een VC en het succes van het fonds, maar ik vind ook wel een beetje; als je van startups verlangt dat zij concurrentievoordeel hebben dan moet je toch zelf ook tenminste hebben gedacht over je eigen onderscheidend vermogen.

Ik heb dit overzicht samengesteld op basis van eigen waarnemingen (ik hou een gedetailleerd overzicht bij van ruim 100 VC’s die in Nederland actief zijn) en mijn oproep gericht aan startups en investeerders als insiders. Ongetwijfeld ben ik investeerders vergeten of had jij een andere afweging gemaakt, maar dit is mijn overzicht van innovatieve VC’s in willekeurige volgorde:

KPN Ventures

KPN Ventures is zo’n twee jaar geleden begonnen als de investeringstak van KPN. De deals die ze doen moeten naast een financieel rendement ook een strategische link hebben met KPN.

Wat ik interessant vind aan KPN Ventures is dat zij een combinatie van investeringsstrategieën hebben; rechtstreeks in startups, in andere fondsen (Cottonwood Technology Fund en Keen Venture Partners) en een combinatie van die twee (co-investeringen met fondsmanagers in startups, zoals in OPNT). De startups die net buiten hun comfort zone liggen maar wel strategisch relevant zijn kunnen ze bedienen via fondsen die juist wel expertise hebben in dat gebied. Cottonwood heeft bijvoorbeeld een sterke focus op hightech, KPN Ventures kan meeliften met die expertise en dat complementeren met hun eigen inzicht, ervaring en netwerk.

Hoewel de Amerikaanse VC Fred Wilson is geen grote fan van corporate venture capital (die moeten startups gewoon overnemen), denk ik dat KPN Ventures in ieder geval laat zien dat zij een doordachte strategie hebben om te investeren in en samen te werken met relevante, goede startups om op die manier een toekomstbestendig KPN te scheppen.

Cottonwood Technology Fund

De Amerikaanse investeerder Cottonwood kwam een jaar of drie geleden naar Enschede om actief te worden op de Europese markt. Inmiddels hebben ze drie deals gedaan in Nederland. Cottonwood richt zich op hightech startups met een unieke, verdedigbare technologie in een hele vroege fase.

Ik vind dit fonds innovatief om twee redenen. Ten eerste investeert Cottonwood voor Nederlandse begrippen relatief veel in die vroege fase (1-2 miljoen euro). De onderbouwing die ze hiervoor aandragen is dat startups met een hogere eerste seed-ronde zich sneller zouden ontwikkelen en uiteindelijk hogere returns opleveren, en dat zij zich direct kunnen focussen op het creëren van klantwaarde in plaats van tijd verliezen aan fundraising voor de volgende ronde.

Ten tweede werken ze veel en intensief samen met (CTO’s van) corporates, die ze betrekken als investeerders (o.a. Thales, KPN en Caterpillar zitten in hun fonds), klanten en/of potentiële exit-kandidaten. Het is Cottonwood’s strategie om de propositie af te pellen tot de technologie en vanuit daar op te bouwen en nieuwe business modellen te ontwikkelen samen met hun achterban van grote corporates. Zij worden daarom al bij de due diligence fase betrokken bij de investeringsbeslissing.

Nascent Ventures

Dit is een fonds in oprichting (geïnteresseerde angels kunnen zich nog melden). Nascent Ventures wordt gerund door Steven Tan en Hans Brouwer, die een achtergrond hebben in het opzetten en leiden van hightech bedrijven, waaronder spinoffs van (technische) universiteiten. Net als Cottonwood richten zij zich op hightech proposities in een vroege fase, maar de benadering is heel anders. Nascent investeert niet in bedrijven maar in kansrijke technologieën die op zoek zijn naar ondernemerschap en seed capital. Ze hebben bewust een klein fonds (‘in deze fase moet je niet over-financieren’) en zijn van plan om juist kleine bedragen (€150-250k als convertible) te investeren. Nascent voert initieel de directie over de startups om ze te laten starten en groeien. Ze nemen daarom naast investor shares ook founder shares en worden deels beloond op basis van performance based fees waardoor de management fees relatief laag zijn.

Peak Capital

Peak Capital investeert het liefst in online marktplaatsen. Hoewel hun fonds misschien niet heel onderscheidend is qua strategie vind ik vooral de uitvoering bewonderenswaardig. Peak Capital gebruikt namelijk verschillende technieken om de beste ondernemers naar zich toe te ‘lokken’ en om Peak zichtbaar te laten zijn in het startupecosysteem. Een voorbeeld hiervan zijn de overzichten die ze publiceren van het investeringslandschap en alle marktplaatsstartups die je vast weleens voorbij hebt zien komen. Ook heeft Peak samen met Endeit Capital de LOEY Awards geïnitieerd, een prijs voor de beste internetondernemers. Tot slot is Johan van Mil van Peak een echte netwerker; hij is mijn LinkedIn contact met de meeste profielweergaven. Maandelijks organiseert hij een open office waar startups laagdrempelig kennis kunnen maken en advies kunnen inwinnen. Een perfecte manier om in contact te komen met goede startups in een vroege fase.

Keadyn

Keadyn heeft geen eigen fonds maar investeert door coalities van angel investors, bij voorkeur in e-commerce-, marktplaats- en fintech-startups. De reden dat ze in dit lijstje staan is hun ecosysteem-benadering. De filosofie van Keadyn is dat zij ondernemers helpen, ongeacht of ze erin investeren (met uiteindelijk de hoop en verwachting dat ze vroeg bij relevante deals zitten). Dat is op zich niet uniek, maar wel de overtuiging en uitvoering waarmee ze dit doen. Zo hebben ze onlangs een co-working kantoor in Rotterdam geopend, 42workspace, voor technologiestartups. Ook zijn ze betrokken bij, of zelfs initiatiefnemer van, verschillende events en hubs rondom startups waaronder Angel Academy (om angels op te leiden) en Amsterdam Capital Week.

Mainport Innovation Fund

Mainport is een interessante investeerder omdat zij tussen een corporate investor en VC inzitten. Het fonds (nu MIF II) wordt gemanaged door NBI Investors in opdracht van onder anderen KLM, NS, Port of Amsterdam en Schiphol. Kortom, organisaties die baat hebben bij beter, naadloos transport. Dat is ook meteen de focus van het fonds; logistiek, transport en luchtvaart. In plaats van allemaal losse fondsjes hebben deze organisaties besloten om de krachten te bundelen. Naast het bieden van expertise en internationaal netwerk stellen ze zich ook beschikbaar als pilot partner of launching customers voor de portfoliobedrijven van MIF. Dat kunnen dus twee vliegen in een klap zijn voor ondernemers; meer (of eerste) omzet in combinatie met een investering.

Dutch Student Investment Fund

Dit fonds is het eerste venture capital fonds in Europa dat wordt gerund voor en door studenten (disclaimer: ik heb zelf geholpen bij het opzetten van DSIF in Twente). De gedachte is dat het mes aan meerdere kanten kan snijden; studenten krijgen waardevolle leerervaring door zo’n fonds te runnen en startups (bedrijven met een bepaald % student-founders in dit geval) kunnen in een vroege fase aan geld en advies komen. Om de professionaliteit te waarborgen kijken ‘echte’ investeerders over de schouders van de studentinvesteerders mee. Naast het fonds in Enschede is er recent een tweede fonds gestart in Amsterdam, ASIF, en het schijnt dat er nog een derde fonds in oprichting is in een andere stad.

Het mooie aan DSIF is dat zij hun doelgroep van startups en spinoffs veel beter kunnen bereiken dan traditionele VCs. Zij onderhouden bijvoorbeeld een Whatsapp-groep waar studentondernemers en studentenverenigingen (potentiële) ondernemers aan toe kunnen voegen. Op die manier wordt heel laagdrempelig en fijnmazig aan een community gebouwd van mensen die zich voorheen niet zo aangesproken voelden. Pitchevents zijn makkelijk te organiseren; er is eigenlijk niet veel meer nodig dan een paar oude banken, chips en, uiteraard, bier.

Heb ik innovatieve investeerders gemist (ongetwijfeld) of onterecht (volgens jou) niet in dit overzicht opgenomen? Laat het weten in de comments, liefst met onderbouwing!

Deel dit bericht

7 Reacties

Erwin Holtland - Novel-T / Universiteit Twente

Thomas,

Leuk stuk!
Ik mis eigenlijk het onlangs opgerichte fonds Innovation Industries. In dit fonds investeren de universiteiten van Wageningen, Eindhoven en Twente en daarnaast ook de kennisinstellingen TNO, ECN en Wageningen research. Die combi is naar mijn weten uniek. Hierdoor garanderen ze een goede en hoogwaardige dealflow in het fonds. Dat biedt, vooral in deze tijd met veel geld in de markt, een uniek waardepropositie.

Wilco Schoonderbeek

Helemaal eens met Erwin; Innovation Industries is innovatief gezien de brede LP basis (informals, universiteiten, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, het EIF en pensioengeld). Daarnaast zijn corporates betrokken die hun kennis en netwerk ter beschikking stellen en is het een fonds wat multistage en crossectoraal opereert. Grt Wilco

Thomas Mensink - Golden Egg Check

Bedankt voor jullie reacties, Erwin en Wilco. Ik ben het met jullie eens, Innovation Industries had prima in dit overzicht gepast. Ik denk dat ze hun nieuwe fonds nog niet bekend hadden gemaakt toen ik de verkennende analyse voor het artikel deed. Dank voor jullie bijdrage dus!

Ivh management counsels - Management en support

We zijn het eens met de reacties.
En zijn op zoek naar venture capital voor een zeer succesvol bedrijf in de marketing.
Wie kan ons matchen
Grt.
Ilja van houten
0655710453

Abdel Amrani - YazamTec

I am co-founder of YazamTec, a leading smart parking start up.
We are currently experience an increased demand from multiple municipalities in The Netherlands and internationally, we are looking therefore to raise funds.

Please advice when convenient to meet.

Thank you

Abdel Amrani
+31611586355

Ivh management counsels - Ivh management consultants bv

Volledig mee eens.
We zijn voor 2020 op zoek naar venture capital voor diverse opdrachten.
We zijn uiteraard bereikbaar voor partners.

Jim

Cottonwood is American, dude.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond