-

Column: Ethereum, geen one day fly

Ik heb onlangs voor vijfhonderd euro aan Ether gekocht, een digitale valuta vergelijkbaar met Bitcoin. Zij het dat deze crypto-currency pas twee jaar bestaat en in het afgelopen jaar een nog extremere groei heeft doorgemaakt. Zo stond de koers vorig jaar juli nog op acht dollar, en ligt deze vandaag de dag rond de 220 dollar. Voor mij voldoende reden om in te stappen. Want Ethereum staat pas aan het begin van z’n J-curve.

Waar Bitcoin een virtuele munteenheid voor online geldtransacties is, zorgt Ethereum er voor dat het veel makkelijker wordt om bijvoorbeeld een op blockchain gebaseerde app te ontwikkelen. Zonder dat je daar, zoals bij Bitcoin, allerlei technische kennis voor hoeft te hebben. Wel de lusten, maar dus niet de lasten. Hoe fijn is dat?

Evenals bij Bitcoin zorgt Ethereum er ook voor dat het uitwisselen van informatie – evenals het vastleggen van afspraken – decentraal geregeld wordt. Dus zonder tussenkomst van overheden, notarissen, banken of andersoortige bedrijven. En doordat het openbaar is, kan iedereen zien wat er in het register wordt bij- en afgeschreven. Zij het met Ether als betaalmiddel.

Er zijn al een aantal startups die Ethereum gebruiken, waaronder Slock.it, Augur, Gnosis, BitNation en Melon. Er zijn zelfs al succesvolle ICO’s geweest, oftewel initial coin offerings, een soort IPO voor digitale valuta. Ook is er een tijdje terug al een exclusief corporate netwerk opgericht, waar onder meer Accenture, Credit Suisse, JP Morgan, ING, Samsung en nog een handjevol andere bedrijven aan mee doen.

Volgens het World Economic Forum zal er in het totale ecosysteem van blockchain spoedig zo’n tien procent van de het BNP van de wereld omgaan. Een soort eigentijdse Tulpen-bubble, zij het dat hier een heel ander fundament aan ten grondslag ligt: het internet.

Vitalik Buterin, visionair, computerprogrammeur en medeoprichter van Ethereum, hoopt dan ook dat zijn netwerk dé basisinfrastructuur voor het web van over twintig jaar wordt. Waarmee tegelijkertijd een einde komt aan de immer groeiende macht van internet-controleurs als Facebook, Google en Amazon.

Momenteel is zestig procent van alle cryptocurrencies actief op het Ethereum-platform. Met dergelijke aantallen weet je dat het geen one day fly kan zijn. En dat we hier te maken hebben met een nieuw en serieus fenomeen. Waar ik graag de vruchten van pluk. Bubbel of niet.

*) Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#159).

Deel dit bericht

2 Reacties

Denley

Er wordt zelfs verwacht dat Ethereum misschien hoger wordt dan de bitcoin koers. Ethereum is vanaf 6 maart 2017 van 9 euro naar 253 euro gegaan.

Wouter - Tonnaer Media

Diverse Japanse bedrijven zijn recentelijk ook ingestapt in deze techniek. Er zit dus veel potentie in. Ben benieuwd wat de koers deze maanden gaat doen. De koers is namelijk van 370 euro in piek gezakt nu naar 230. Grote schommelingen dus.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond