-

Coronacrisis: Ontwrichting houdt nog wel even aan

Ondanks 2051 positief geteste Nederlanders en inmiddels 58 overleden personen door het coronavirus, voelt de Tweede Kamer niets voor een totale lockdown. Daarmee komt het economische verkeer dus niet volledig tot stilstand, zoals in België en Frankrijk. (Web)winkeliers kunnen nog even opgelucht adem halen.

Op het eerste gezicht lijken er voor e-tailers gouden tijden aangebroken: veel winkels sluiten, dus bestelt iedereen online. De getroffen horeca meldt zich massaal bij Thuisbezorgd. Sommige webwinkels kunnen de drukte amper aan.

Maar branchevereniging Thuiswinkel.org waarschuwt vandaag dat de beperkingen als gevolg van het coronavirus voor uitersten in de online consumentenbestedingen zullen zorgen.

De crisis zal de online omzet dit jaar zwaar onder druk zetten, met name door significant lagere online bestedingen in mode en door het (voorlopig) uitblijven van het boeken van reizen en vakanties.

Vooruitlopend aan het Kamerdebat vandaag mocht RIVM-baas Jaap van Dissel aan de Kamer uitleggen hoe lang de situatie in zijn ogen nog zou kunnen duren. Er kwam, niet verwonderlijk, geen pasklaar antwoord.

Zonder interventies zou het virus vermoedelijk in juli of augustus zijn uitgeraasd, maar met veel zieken en slachtoffers als gevolg. Een totale lockdown levert op korte termijn wel resultaat op, maar daarbij wordt volgens de RIVM topman onvoldoende immuniteit opgebouwd, waardoor het virus weer kan oplaaien zodra de maatregelen worden opgeheven.

De tussenweg van indammen levert een situatie op die zich moeilijk laat voorspellen. Er wordt echter ook tijd mee gerekt totdat wellicht een vaccin beschikbaar is. En de ziekenhuizen mogen niet belast worden.

Maar dat houdt in dat de maatschappelijke ontwrichting nog wel even aanhoudt. De snelle verbetering van de toestand in China en Zuid Korea geeft weliswaar hoop, maar Van Dissel waarschuwde dat Wuhan een potentieel gevaarlijke besmettingshaard blijft. Ook zouden stijgende temperaturen een positieve invloed kunnen hebben en het virus het land uit jagen. Maar dat valt nu nog niet te voorspellen.

Dat lijkt Nederland zich ook te beseffen. Tot aan de zomer zijn alle geplande evenementen al afgelast, van het EK tot het Songfestival. Vrijwel alle congressen worden over de zomer heen getild. Het wordt al met al een druk najaar.

Na 6 april wordt het huidige beleid door het kabinet geëvalueerd, dan zouden er extra beperkende maatregelen genomen kunnen worden.

Een lockdown is echter niet wenselijk. Net zomin als een weken aanhoudende economische ontwrichting. Het sluiten van de winkels in de winkelstraat is hét schrikbeeld voor de Nederlandse retailsector, zegt ook Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. Webwinkels en fysieke winkels met afhaalpunten spelen een vitale rol. Zelfs tijdens een lockdown. Buitenlandse winkels die een gereguleerde manier van afhalen in de winkelstraat kunnen bieden, mogen hiervoor open blijven. Moeten hiervoor open blijven.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

Blockchain killer

In België is de benzine prijs onderhand al gezakt naar een bedrag onder de een euro….

Als zoiets hier zou gebeuren zou Mark Rutte meteen “maatregelen” nemen…… Kan natuurlijk niet he? Het volk eat ergens van profiteert…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond