-

B2B marketeers scoren niet goed in marketing automation

Werk aan de winkel voor B2B-marketeers. Marketing automation blijkt onder Amerikaanse B2B-marketeers nog lang niet volledig benut te worden. Minder dan 25 procent van hen heeft momenteel een getriggerde mailcampagne. Websitebezoekers en registreerders, oftewel leads, ontvangen daardoor te laat een mail die bovendien dan ook vaak irrelevant is. Een gemiste kans.

Dat blijkt uit onderzoek van Spear Marketing Group onder meer dan 100 Amerikaanse B2B-marketeers. Marketing automation biedt marketeers de kans mailcampagnes te koppelen aan belangrijke info uit de CRM-database. En resultaten kunnen daardoor op meer dan alleen opens en clicks gebaseerd worden. De ROI wordt zichtbaar. Maar dan moet de informatie wel benut worden.

Volgens onderzoek van Regalix investeert momenteel 79 procent van de B2B-marketeers in marketing automation. Terwijl slechts 31 procent van hen zegt dat hun marketing automation-inspanningen zeer effectief zijn.

plaatje regalix

Bottlenecks blijven onduidelijk

77,3 procent van de B2B-marketeers in het onderzoek meet en rapporteert de ‘pipeline contribution’, oftewel de kansen die volgen uit specifieke programma’s of campagnes. Een goede zaak. Maar vervolgens zegt slechts iets meer dan de helft (58,6 procent) van hen de opbrengst per specifieke campagne te meten. Een kleine 43 procent meet de snelheid en volume waarmee leads door de salescyclus verplaatsen. En maar 50 procent heeft een alertsysteem om leads direct duidelijk te maken dat er een follow-up komt. Oftewel, bottlenecks in het verkoopproces blijven onduidelijk en leads kunnen het gevoel krijgen onbelangrijk te zijn.

Te weinig mail in belangrijke stadia

De onderzochte B2B-marketeers leggen bovendien niet erg frequent contact met prospects. Ongeveer drie van de tien marketeers zegt huidige prospects eens per maand of minder een mail te sturen. En dat terwijl uit onderzoek is gebleken dat één e-mail per maand het absolute minimum is om enig niveau van brand awareness te onderhouden.

Ook eerder onderzoek van Regalix onderstreepte het effect van mail in de beginstadia van de salesfunnel, aldus eMarketer. Ongeveer 70 procent van de ondervraagde B2B-marketeers zegt dat e-mail het meest effectief is tijdens de bewustwordings- en overwegingsstadia van de funnel. Gaat men over tot aankoop dan is slechts 36 procent van de marketeers overtuigd van het effect van mails.

Meer highlights:

  • 82 procent vindt verbetering van lead nurturing hét doel van marketing automation.
  • 64 procent van de ondervraagde B2B-marketeers zag binnen zes maanden na implementatie effect van het gebruik van marketing automation.
  • 62 procent gebruikt nu meer dan twee jaar marketing automation.
  • 75 procent van de ondervraagde B2B-marketeers een bedanktpagina na een online ingevuld formulier.
  • En 57 procent van deze bedrijven gebruikt de bedankpagina om extra aanbiedingen te promoten.
  • Meer dan de helft (54 procent) van de respondenten zegt dat meer dan 25 procent van hun database oude of niet kloppende info bevat, of anderszins onbruikbaar is.

Het volledige onderzoek The State of Marketing Automation Maturity van Spear Marketing Group is hier gratis aan te vragen.

Het rapport State of B2B Marketing Automation 2015 van Regalix kan hier gedownload worden.

plaatje regalix2

plaatje spear

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond