-

Waarom agile niet werkt en wat er tegen te doen is

Agile is allang onderdeel van de software-industrie en is verder gegaan: een agile manier van werken heeft ook haar weg gevonden in HR management, marketing, banken en zelfs overheidsinstanties. Maar wat als agile simpelweg niet werkt bij jouw bedrijf? En moet je energie investeren om het te laten werken?

Het antwoord is steevast ‘ja’. Agilelevert direct meerwaarde voor je bedrijf vanaf de eerste weken van de productontwikkeling omdat je direct werkt richting een Minimum Viable Product (MVP). Neem de ontwikkeling van een website als voorbeeld. Een homepagina is de MVP. Er staat niet veel op maar je kunt deze pagina al gebruiken om content te uploaden en om klanten aan te trekken.

Agile vraagt ook om regelmatige feedback. Hoe frequenter de feedback, hoe minder middelen gestoken moet worden in de implementatie van veranderingen. Een agile manier van werken stelt je in staat om nieuwe producten sneller en goedkoper te leveren.

Ondanks al deze voordelen wil ik agile niet in alle omstandigheden aanraden. Dit brengt me tot de eerste reden waarom agile niet werkt voor jouw bedrijf.

  1. Jouw onderneming is niet geschikt voor agile

Agile is geen universele toverstaf. Sommige producten, bedrijven en teams kunnen niet effectief werken met agile. Dat kunnen bedrijven zijn in de gezondheidszorg, financiën of andere organisaties die strikte processen kennen. De producten in deze organisaties zijn doorgaans gemaakt in een bestaande structuur, dus je weet exact wat voor vereisten jouw product zal hebben en welke stappen nodig zijn om daar te komen. Je verwacht geen grote verandering in het ontwikkeltraject. Het gehele proces is vrij strikt.

Andere bedrijven die niet met agile overweg kunnen zijn bedrijven die erg standaard producten leveren. Denk aan landing pages of online shops.

Als jouw organisatie in een van de twee categorieën valt dan is er geen noodzaak om agile uit te proberen. Agile is ideaal voor het type producten waar je een algemeen beeld hebt van wat het eindresultaat zou moeten zijn, ondanks dat je veel wijzigingen verwacht gedurende het ontwikkelproces. Vaak zijn de potentiële gebruikers van het product hevig betrokken bij de ontwikkeling.

Als jouw product daar niet op lijkt dan is agile simpelweg niet voor jou. Ontwikkel in dat geval gedetailleerde productspecificaties, een stap-voor-stap projectplan en werk met traditionele ontwikkel methodologieën zoals Waterfall. Maar als jouw product op de bovenstaande beschrijving lijkt dan kan het zijn dat agile niet werkt omdat…

  1. Jouw team ziet niet de meerwaarde van Agile

Als iemand in jouw team, of misschien het gehele team, denkt dat agile gewoon een hippe term is zonder enige applicatie in het echte leven dan is het onmogelijk om agile effectief te gebruiken.

Andere mensen inzetten is een oplossing. Dat klinkt nogal radicaal maar als je echt die verandering in je organisatie wilt dan is het noodzakelijk om te werken met mensen die net zo enthousiast zijn over agile als jij.

Als het niet lukt om mensen te vervangen dan kun je proberen om een agile coach te gebruiken. Niemand kan beter de principes van agile uitleggen dan een professional. De coach helpt ook bij de implementering van de praktische kant. Zo zal de coach toezicht houden gedurende de eerste maanden om ervoor te zorgen dat de implementering succesvol is.

Wees je bewust dat er door de populariteit van agile tal van organisaties zijn die certificaten aanbieden. Helaas zijn sommige van hen erg matig van kwaliteit. Ik geef het advies om gebruik te maken van ICAgile en Scrum.org certificaten. Beide organisaties hebben open registers van gecertificeerde professionals, waardoor je via LinkedIn een coach kunt zoeken bij jou in de buurt.

Vergeet niet om gebruik te maken van jouw netwerk. Vraag aan andere product owners of ze een goede agile coach kunnen aanraden. Blijf in ieder geval uit de buurt van mensen die geen portfolio hebben aan succesvolle transformaties.

Maar wat als jouw team een agile mindset heeft maar dat je nog steeds niet de resultaten krijgt die je verwacht?

  1. Je implementeert agile verkeerd

Samenwerking tussen de business en development is de basis van agile. Als het ontwikkelteam agile werkt maar het management is niet bereid om tijd en energie te steken in dagelijkse communicatie en regelmatige feedback, dan is deze aanpak vrij nutteloos.

Wanneer business en development geïsoleerd zijn dan krijgt het ontwikkelteam niet genoeg informatie om efficiënt te werken. En het management krijgt niet genoeg informatie om hun requirements aan te passen. Dit is een begin van een vicieuze cirkel van onbegrip waarin niemand weet wat de rest doet en uiteindelijk niets op tijd geleverd wordt.

Zorg in de implementatie dat zowel het ontwikkelteam als het management dagelijks samenwerken. Schroom niet om een coach in de arm te nemen als je denkt dat je dit pad niet alleen kunt bewandelen.

Nog een veel voorkomende incorrecte implementatie van agile is om selectief agile principes toe te passen. Er zijn veel teams die zichzelf agile noemden terwijl het enige ‘agile’ dat ze uitvoerden dagelijkse stand-ups waren. Dagelijkse communicatie is belangrijk, maar verwacht niet dat je alle voordelen van agile plukt tenzij je de principes volop implementeert.

Wanneer je agile toepast, maak dan gebruik van ShuHaRi. Dit is een Japanse vechtsport dat de verschillende leerprocessen beschrijft, van beginner tot meester. Begin eerst met het letterlijk implementeren van agile principes zonder wijzigingen (Shu). Zodra het team hierin geslaagd is kun je de werkwijze aanpassen, indien nodig (Ha). Uiteindelijk heb je een geheel originele manier van werken (Ri).

Natuurlijk kunnen de bovenstaande drie redenen niet alle omstandigheden beschrijven. Echter, deze drie redenen maken de drie regels voor een succesvolle Agile transformatie:

  1. Kijk of agile past bij jouw onderneming en waarden
  2. Zorg dat het team betrokken is bij de principes van agile
  3. Transformeer de gehele organisatie, niet alleen het ontwikkelteam. Zowel de business als development moeten zij aan zij werken met een agile mindset.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim

En nu weer gewoon aan ’t werk, ja…..?!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond