-

Focus op tech: Hoe kan retailer zich verweren tegen de online concurrentie?

De teloorgang van Intertoys is de zoveelste indicatie dat de retailer in de winkelstraat niet langer op de oude voet door kan. Online is er heftige concurrentie van partijen als Amazon en Bol.com die een steeds groter deel van de markt bedienen. Hoe kan de retailer zich staande houden?

Een retailer die nu nog een succesvolle webwinkelier wil worden krijgt het erg moeilijk. Het wordt steeds moeilijker om met de succesvolle e-commercegiganten te concurreren. Bol.com en Amazon groeien sneller dan de markt en nemen steeds meer marktaandeel in.  

Ze worden bovendien steeds veelzijdiger. Het zijn niet langer digitale warenhuizen, maar platformen die derden de mogelijkheid bieden om via hen te verkopen. Voor een commissie zorgen zij voor de verkoop en reclame van je producten. Voor retailers is dat slecht nieuws, want dit is (was) juist een belangrijk deel van hun toegevoegde waarde. Op de korte termijn kan een winkelier misschien wel van de diensten van een platformretailer gebruikmaken, maar op den duur gaan leveranciers steeds vaker direct via Amazon en Bol verkopen. De winkelier wordt een overbodige schakel.  

De helft online

Online negeren is onmogelijk, dan wacht je onherroepelijk hetzelfde lot als Intertoys. Het gros van de producten en diensten op de markt wordt nog gekocht in een fysieke winkel, maar dit aandeel slinkt. Op dit moment geven Nederlanders 25 procent van hun totale bestedingen aan producten en diensten uit via webwinkels. Dit wordt in vijf jaar tijd 37 procent van de consumentenbestedingen. Voor sommige producten gaat die transitie zelfs nog sneller. Ongeveer de helft van al het speelgoed wordt momenteel bijvoorbeeld online verkocht.

Hedonie

Retailers zouden het budget voor digitalisering kunnen gebruiken voor het verbeteren van de winkelervaring. Hoogleraar Cor Molenaar kwam tijdens een interview met BNR met name met de constatering dat de winkel een beleving moet zijn. Hedonie noemt hij het. “De winkelbeleving moet appelleren aan een geluksgevoel. Een bezoeker van de Bijenkorf voelt zich in een andere wereld als hij of zij die winkel binnenstapt.” Speciaalzaken hebben volgens Molenaar de toekomst. Want zij hebben een aanbod die de grote e-commerce bedrijven niet hebben.

Er zijn allerlei ingrepen mogelijk die de winkelervaring geweldig kunnen verrijken. Je kan bijvoorbeeld digitale content op allerlei manieren inzetten, zoals reviews en uitlegvideo’s. Met behulp van iBeacons kunnen er aanbiedingen die passen bij de persoon gepusht worden naar de bezoekers van een winkel. Bij selfservice portals kunnen klanten zelf bestellen of producten opvragen uit het depot als het niet in een etalage staat. Je stapt in het pashokje en je gloednieuwe pak ligt er al klaar.

Personalisatie

Een winkelier die direct wil concurreren met Amazon moet beleving toevoegen aan zijn site. Dit kan door bijvoorbeeld met een onderscheidend nicheaanbod dat een Amazon niet meteen heeft. Maar ook door te personaliseren. Door content te personaliseren en af te stemmen op de websitebezoeker zorg je voor relevantie. Mensen blijven dan langer hangen, waardoor de kans dat ze iets kopen – of naar je fysieke winkel komen – toeneemt.

De digitalisering en de opkomst van e-commerce zijn een bedreiging voor de retailer, maar het is ook een kans om de winkelbeleving te verbeteren. En daar liggen meer dan voldoende kansen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jeroen Bos - Ecommerce Result

Mooi verhaal, en ja, deze wijsheden kloppen zeker. Maar……het probleem in retail is veel complexer. We komen vanuit een periode van “hoog” conjunctuur inmiddels alweer aan bij een terugloop van het consumenten vertrouwen en daarmee de bestedingen. En wat zien we dan? Door slechts een kleine terugval van omzet zakken vele retail bedrijven alweer in het rood.

Mijn conclusie is dat de businesscase van het gemiddelde retail bedrijf al jaren niet meer klopt. Na vele jaren van groei in retail, kwam er met de komst van internet een kentering. Toen daar bovenop de Economische crisis zich aandiende en consumenten bestedingen terugvielen, was dat de doodklap voor veel bedrijven waarvan de reserves op waren.

De huidige retail lijdt aan een structurele ziekte, genaamd “gebrek aan winst” De winsten zijn steeds dunner geworden waardoor eigenlijk de kosten ook evenredig verlaagd zouden moeten worden. Maar dat is niet gebeurd, in tegendeel, deze zijn steeds verder gestegen met als gevolg dat er geen ruimte meer is voor investeringen. En nee, aandeelhouders storten ook niet meer bij omdat zij die bui ook al zien hangen.

Kortom, ja retailers moeten Omni-Channel gaan opereren en meer gebruik maken van digitale mogelijkheden, maar voor de meesten is er geen bestaansrecht meer omdat de opbrengsten uit hun onaangepaste retailactiviteiten niet meer voldoende zijn om te veranderen.

( nieuwe) retailers die het wél hebben begrepen en niet hebben zitten slapen zijn bijvoorbeeld Action, Primark en steeds meer fashion merken die rechtstreeks gaan naar de consument. Want retailers waren slechts een schakel die wél geld/marge kostte maar geen waarde of beleving meer toevoegden aan het product. Dus als beleving minder belangrijk is voor een product, waarom zou je dan nog een retailer bezoeken?

Omni-Channel retail is een vak apart waarbij meer komt kijken dan mooie winkels en een webshop!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond