-

SXSW: Technology anxiety is te omzeilen

De huidige snelheid van technologische vooruitgang boezemt veel mensen angst in. We zijn het punt voorbij waarop een individu – hoe intelligent ook – dit allemaal kan bevatten. Toch is er geen reden tot paniek, bleek op SXSW. Alle ingrediënten om te transformeren naar een gebalanceerde duurzame wereld zijn er.

Vorige week bezocht ik SXSW in Austin Texas. ‘South by’ voor insiders. Een geweldig festival op het snijvlak van de interactieve-, film- en muziekindustrie. Ondanks dat het ‘Interactive track’ voor mij de voornaamste reden was om het festival te bezoeken, maakte juiste de bijzondere mix SXSW tot een haast magische ervaring. 

Technology anxiety

De huidige snelheid van technologische vooruitgang boezemt veel mensen angst in. Dat is niets om je voor te schamen. We zijn het punt voorbij waarop een individu – hoe intelligent ook – dit allemaal kan bevatten. Vertrouw niemand die dit wel pretendeert. Eén ding weten we echter zeker: technologie ontwikkelt zich in steeds hoger tempo en zal nog veel meer radicale verandering teweegbrengen in onze manier van werken, produceren, zaken doen, reizen, consumeren, ouder worden, jong blijven… leven. Is het niet hier in het westen, dan wel in China, zoals we reeds zien gebeuren. Omarmen in plaats van weerstand bieden is de enige optie en zal ons uiteindelijk verder brengen als samenleving.

Verbeelding laat zich (nog) niet programmeren

Vanuit technologisch perspectief zou je kunnen stellen dat vrijwel alles wat wij kunnen bedenken, ook daadwerkelijk realiteit kan worden. Is het niet vandaag, dan is het wel morgen. Een grotere uitdaging is het loslaten van onze huidige perceptie van de (economische, sociale, onderwijs, zorg, energie) systemen, en het kunnen inbeelden van de compleet nieuwe paradigma’s die we kunnen creëren met de nieuwe mogelijkheden die zich aandienen. Dit geldt voor merken en organisaties, maar ook voor overheden en NGO’s.

Het creëren van deze nieuwe paradigma’s vereist verbeelding en het vermogen om ook de onlogische verbindingen te leggen. Skills waarin wij ook het komend decennia de technologie nog wel de baas zullen zijn. Al zit AI ons op de hielen.

Met het uiteenlopende publiek, variërend van studenten tot CEO’s en van musici tot deep learning engineers, is op SXSW dagelijks voelbaar dat wanneer een diverse groep mensen samen komt, er oplossingen bedacht worden die ons verder kunnen brengen als samenleving. De multiplier die bijvoorbeeld AI kan toevoegen aan deze oplossingen is ongekend. Zelf zodanig dat hyper innovator Elon Musk zich er ernstig zorgen over maakt. ‘Mark my words — A.I. is far more dangerous than nukes’. Persoonlijk vertrouw ik er wel op dat deze ontwikkelingen de goede kant op zullen gaan. Dat zal ons uiteindelijk de kracht geven om zelfs onze meest complexe problemen op te lossen.

Een goed voorbeeld hiervan is het panel ‘The End of Global Hunger? AI Will Make it Work’ met mensen van de VN, Google AI, Gates Foundation en XPRIZE. Het antwoord bleek voor nu nog nee te zijn. De ideeën voor de toepassing van AI in het oplossen van deze humanitaire crisis die momenteel 850 miljoen mensen treft hebben echter serieus potentie. Een scenario dat naar voren kwam ter illustratie van de mogelijkheden: De VN maakt (ook nu al) snel na een ramp satelliet en drone beeldmateriaal van rampgebieden. Het analyseren hiervan kost veel kostbare tijd. AI zou dit kunnen versnellen en verfijnen. Autonome voertuigen zouden op basis hiervan razendsnel op pad kunnen om eerste voedselhulp te verlenen. Middels chatbots zou er met vele duizenden mensen tegelijk contact kunnen zijn over de operatie.

Het toepassen van technologie vergroot zo onze kansen als samenleving om zelfs een humanitaire crisis van deze schaal te kunnen oplossen. Nieuw soort samenwerkingen, ook met de mensen die hierdoor getroffen worden, diepgaande kennis van de technologie, een design aanpak om de verbeelding te stimuleren en stroomlijnen zijn essentieel om deze waarde te realiseren.

Een nieuw perspectief op duurzaamheid

Net als in het panel was er in het programma veel aandacht voor de grote uitdagingen waar we voor staan in de samenleving. Duurzaamheid, toenemende ongelijkheid, inclusiviteit. De tijd dat dit het terrein was van activisten ligt gelukkig achter ons. Iedereen was het eens over het feit dat het niet langer normaal is dat merken en organisaties winst boven het welzijn van onze planeet en samenleving plaatsen. De sustainable development goals van de VN werden hierbij vaak aangehaald als referentie.

Dat betekent niet dat winst een no-go is geworden. Integendeel, winst is nog steeds een krachtig middel om te investeren en innoveren. De heilige graal is een businessmodel waarin duurzaamheid en winst elkaar versterken. Dit is haalbaar voor vrijwel ieder bedrijf, maar het vereist een nieuwe manier van denken, veel creativiteit en een oprechte open houding ten aanzien van verandering.

Mind the gap

Het risico dat veel mensen achter blijven in deze vierde industriële revolutie is groot. Kennisafstanden nemen toe, banen zullen vervangen worden door technologie. Niet alleen overheden, maar (juist) de technologische koplopers zullen hier onze verantwoordelijkheid in moeten nemen. Deze uitdaging gaat verder dan je eigen verantwoordelijkheid om bij te blijven. Veel mensen hebben hier actieve begeleiding bij nodig, of zijn simpelweg niet in de positie om aansluiting te houden op de razende vooruitgang. Er zal een nieuw onderwijssysteem ontwikkeld moeten worden, vanuit overheid en bedrijfsleven, om levenslang leren te faciliteren, en mensen continu bij te scholen voor de nieuwe banen die zullen ontstaan. In deze context geven de ideeën die op het World Economic Forum ontwikkeld werden door panels van industrie experts en creatieven een mooie kijk op hoe de banen van de toekomst voorgesteld kunnen worden. Als wij onze verantwoordelijkheid niet nemen op dit gebied, zullen maatschappelijke problemen van enorme proporties ontstaan. In dat geval zullen we hier collectief onder bezwijken. Het deed mij goed om te zien dat de bezoekers van SXSW dit gevoel van urgentie leken te delen.

Alle ingrediënten om te transformeren naar een gebalanceerde duurzame wereld zijn er. En belangrijker, een nieuwe generatie van creatieven en tech experts delen dit doel met elkaar. Omarm de kansen die er al zijn en de kansen die nog komen. Laat je verbeelding spreken en maak die (niet zo) onlogische verbindingen om kansen om te zetten in waarde.

Het enige alternatief is om onze hoop te vestigen op robot Ghochan, volgens zijn makers een buitenaardse panda die naar aarde gekomen is om de planeet te redden.

En nu?

Vooral aan de slag! Bovenstaande combineren in concepten, nieuwe manieren van denken, businessmodellen, services, producten en wat je kan maar bedenken. Laten we de nabije en de verdere toekomst zo helder en inspirerend maken als hij de afgelopen week gloorde in Texas. Elon Musk liet ons op zijn onnavolgbare wijze zien dat echt alles mogelijk is.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

 

 

 

Deel dit bericht

4 Reacties

Maarten Bennis

De fundamentele denkfout die ik ook hier weer in dit artikel proef is dat technologie de oplossing is voor alle problemen. De problemen van deze wereld zijn niet van technologische aard maar van filosofische aard. Honger wordt de wereld niet uitgeholpen door AI maar door het ontwikkelen van een fundamentele andere kijk op het probleem. Zodra je daaraan begint ontdek je vroeg of laat dat we ‘in de kelder van ons bouwwerk naar de scheuren in het fundament’ moeten kijken en niet ‘op zolder naar de scheuren in de muur’. Honger in de wereld is niet het gevolg van een slechte distributie – zoals elders eerder is beweerd, maar van een wereld waarin de mensen fundamenteel tegen hun natuur in gaan. Het woord wat hier het beste bij past is Psychose waaraan de mensen massaal lijden. Pas als we ontwaakt zijn uit deze psychose maken we kans op een betere gezondere wereld.

Bjorn Stolte - IN10

Ha Maarten, dank voor het lezen van mijn stuk en je reactie. Ik ben het grootdeels met je eens. Dit is deels dan ook de strekking van mijn stuk. Technologie is an sich niets waard. De echte waarde komt pas vrij als je er creativiteit – en inderdaad filosofie, sociologie – aan toevoegd. Om zo tot daadwerkelijk andere paradigma’s te komen. Technologie biedt hierbij nu wel meer kansen en kracht dan ook om dit voor elkaar te krijgen.

Maarten Bennis

Hi Bjorn, technologie kan zeker een facilitator zijn. In die zin is internet en alles wat daarna gekomen is, een enorme bijdrage/enabler geweest voor de stijging van het bewustzijn van de mensheid tot nu toe. Tegelijkertijd heeft de mens de onweerstaanbare nijging te grijpen naar ‘quick fixes’, of anders gezegd korte termijn oplossingen. Deze houding is heel diep verweven in de huidige economische realiteit, die onvermijdelijk zal leiden tot de ondergang van de mens. Tenzij we op tijd de filosofie van de lange termijn kunnen ontwikkelen (of eigenlijk hervinden) én implementeren als het fundament van ons bestaan, ons zijn. Technologieën als de blockchain zijn al een expressie van deze omslag in denken. Dus ja, ik deel je optimisme, maar met de kanttekening dat technologie nooit het doel is, slechts het middel. Zaken als robotisering en AI zijn prima, zolang ze dom en geestdodend werk vervangen en de handen vrij maken om met belangrijkere zaken in het leven bezig te kunnen zijn (bijvoorbeeld je moeder in het bejaardentehuis wat meer aandacht kunnen geven).

Bjorn Stolte - IN10

Ha Maarten, helemaal eens dat technologie nooit het doel is, mits voor onderzoeksdoeleinden om de mogelijkheden weer wat te stretchen. In de voorbeelden die ik noem versterkt technologie de menselijke capaciteit ‘for the good’. Niet een beetje, maar enorm. Dat juich ik toe.
Technologie zal zeker ook minder dom en geestdodend werk gaan vervangen. Maar dan hebben we het over de banen die we nu kennen. Bij het ontstaan van nieuwe paradigma’s zullen ook veel nieuwe banen ontstaan, of andere invullingen van onze tijd. Dat vraagt voorstellingsvermogen en creativiteit, want is niet te beredeneren vanuit wat wij nu normaal vinden of (denken te) weten. Je zou mijn stuk kunnen lezen als een oproep om hier over na te denken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond