-

Adverteren op je merknaam, een no-brainer?

Adverteerders vragen zich al jaren af of adverteren op merknaam rendabel is. ‘De bezoeker kent de merknaam toch al wanneer hij hier op zoekt en kan dan toch ook via direct of organisch verkeer naar de website navigeren? Waarom zou je betalen voor verkeer dat anders gratis naar je website gaat?’ Typische vragen waarop geen eenduidig antwoord kan worden gegeven. Daarom hebben we deze kwestie voor verschillende retail adverteerders onderzocht, met verrassende resultaten!

Het zou goed kunnen dat je als marketeer onnodig geld uitgeeft aan het adverteren op je merknaam, blijkt uit ons onderzoek. Er zijn situaties waarin er veel kosten bespaard kunnen worden, dit geldt echter niet voor alle adverteerders. Hoewel het vraagstuk zo oud is als de weg naar Rome, verandert het speelveld constant.

Om die reden werd het tijd om opnieuw poolshoogte te nemen. Zijn er daadwerkelijk gevallen waarbij adverteerders significant kosten kunnen besparen zonder verlies van verkeer en conversies? Om antwoord te krijgen op deze vraag zijn er twee verschillende testen uitgedacht en opgezet voor verschillende grote retail adverteerders.

Wat gebeurt er wanneer je stopt met merkgerelateerd adverteren?

Test 1: In hoeverre wordt het betaalde verkeer overgenomen door het organische verkeer wanneer er wordt gezocht op de merknaam van de betreffende adverteerder? Dit zou kunnen leiden tot een kostenbesparing zonder conversies mis te lopen.

Test 2: In hoeverre wordt het betaalde verkeer overgenomen door organisch of direct verkeer voor bezoekers die al op de website zijn geweest? Met de achterliggende gedachte: ‘Wanneer iemand je website recent heeft bezocht, kent hij of zij je merknaam en weet de website dus via direct of organisch verkeer terug te vinden’. Dit zou kunnen leiden tot een kostenbesparing, zonder daarmee conversies mis te lopen.

Effectmeting merkgerelateerd adverteren

Met behulp van RLSA (Remarketing Lists for Search Ads) in combinatie met Google Analytics is voor een aantal adverteerders onderzocht in hoeverre het betaalde zoekverkeer werd overgenomen door het organische zoekverkeer wanneer zij zouden stoppen met merknaamgerelateerd adverteren.

Dit is onderzocht door het zoekverkeer op te splitsen in twee groepen, waarbij aan de ene helft van het verkeer een merkgerelateerde advertentie werd getoond wanneer werd gezocht op de merknaam, terwijl de andere helft van het verkeer deze niet te zien kreeg. Vervolgens is in Google Analytics gemeten wat de verschillen in resultaten waren voor deze twee groepen. Op basis van het verschil in resultaten tussen deze twee groepen is dit eerste effect gemeten.

Merknaam

Helaas bleek dat 17,6 procent van het verkeer van de groep die geen merkgerelateerde advertentie te zien kreeg niet volledig werd overgenomen door het organische verkeer. Uiteindelijk werden hierdoor 15,4 procent minder conversies gegenereerd wat uiteindelijk niet in verhouding stond met de besparing in kosten.

Uit deze test blijkt dat het voor deze specifieke adverteerders beter is om te blijven adverteren op merknaam.

Effectmeting overname verkeer terugkerend bezoek

Binnen deze test is voor een aantal adverteerders onderzocht in hoeverre betaald verkeer van bezoek dat al op de website van de betreffende adverteerder is geweest werd overgenomen door het organische en/of directe verkeer. Het terugkerend bezoek van de betreffende website werd opgesplitst in twee groepen, waarvan de ene helft een merkgerelateerde advertentie te zien kreeg wanneer werd gezocht op de merknaam, terwijl de andere helft deze niet te zien kreeg.

Vervolgens is in Google Analytics gemeten wat de verschillen in resultaten waren voor deze twee groepen. Op basis van het verschil in resultaten tussen deze twee groepen is dit tweede effect gemeten.

Merknaam 2

Omdat de resultaten over het algemeen erg uiteenlopend zijn gebleken, zijn er geen eenduidige conclusies te trekken over het totaal. Juist bij het inspecteren van de resultaten van de individuele tests kwamen interessante uitkomsten aan het licht. Hieronder worden twee situaties uitgelicht:

Bij adverteerder X werd een directe afname van 39 procent in het verkeer gesignaleerd. Het verkeer werd in dit geval nauwelijks overgenomen door het organische verkeer, waardoor de hoeveelheid gegenereerde conversies uiteindelijk met 44 procent daalde. Vanzelfsprekend kwam in dit geval de kostenbesparing niet in de buurt bij het ‘verlies’ in omzet.

Bij adverteerder Y werden juist totaal andere resultaten gesignaleerd. Zoals in de afbeelding wordt weergegeven werd het betaalde verkeer volledig overgenomen door het organische verkeer wanneer deze groep geen merk gerelateerde advertentie meer te zien kreeg. En belangrijker; Er was geen daling in het aantal conversies waarneembaar. Terwijl wel 59,8 procent van de kosten werden bespaard door niet op de merknaam te adverteren.

Schermafbeelding 2015-10-06 om 11.35.28

Hoe kan dit?

Hoe kan het dat de ene adverteerder enorme dalingen ziet in verkeer en conversies wanneer hij stopt met merkgerelateerd adverteren voor terugkerende bezoekers, terwijl een andere adverteerder hier enorm veel kosten mee kan besparen?

Er kan niet met zekerheid een antwoord worden gegeven op deze vraag. Wat een oorzaak zou kunnen zijn is dat adverteerders vaak op merknamen van concurrenten adverteren. Op deze manier weten zij verkeer binnen te halen dat vaak erg goed converteert. Wanneer jij als adverteerder stopt met adverteren op je merknaam terwijl een concurrent wél op diezelfde merknaam adverteert, is de kans groot dat je verkeer en conversies verliest aan deze concurrent.

Wanneer je als adverteerder geen concurrentie hebt op je eigen merknaam, wordt er geen andere advertentie getoond wanneer een bezoeker zoekt op jouw merknaam. In deze situatie is de kans logischerwijs groter dat het verkeer wordt overgenomen door de organische zoekresultaten. 

Conclusie

Door veel adverteerders wordt het adverteren op merknaam al jaren gezien als een noodzakelijk kwaad. Dit terwijl de technologie van nu (Google Analytics in combinatie met RLSA) ons in staat stelt om relatief eenvoudig te achterhalen wat de toegevoegde waarde hiervan nu daadwerkelijk is.

Uit de eerste tests is gebleken dat de resultaten per adverteerder behoorlijk kunnen verschillen. Hoewel de test in veel gevallen niet tot een rendabele besparing leidt, kan er in een aantal gevallen significant op de kosten worden bespaard. Soms tot wel 59 procent zonder verlies van conversies.

In dit soort gevallen is de kans groot dat dit budget elders van grotere toegevoegde waarde is. Daarom is het advies voor iedere online marketeer om hier eens kritisch naar te kijken en de toegevoegde waarde van het merknaam adverteren door middel van een test in kaart te brengen om vervolgens slimmer met je budget om te kunnen gaan en een beter algeheel resultaat te behalen.

*) Dit artikel is mede geschreven door Eva Boven.

**) Foto boven: Oleg Malyshev / Shutterstock.com

Deel dit bericht

7 Reacties

Jeroen

Interessant artikel Justus.

Ik heb alleen mijn vraagtekens bij de volgende uitspraak: “Wat een oorzaak zou kunnen zijn is dat adverteerders vaak op merknamen van concurrenten adverteren. Op deze manier weten zij verkeer binnen te halen dat vaak erg goed converteert.”

Vlot geschreven, maar merk jij in de praktijk serieus dat het adverteren op de naam van de concurrent ‘erg goed converteert’? Volgens mij is de regel eerder dat het slechter converteert.

Heero

@Jeroen, ik ook. En is tegen beleid adwords.

Voor de rest prima artikel. Het ligt ook vaak aan je naam een branche. Heb weleens campagnes overgenomen van collega’s die de klant goed wijs maakten dat ze het prima deden en veel conversies hadden. Wat bleek? De conversies kwamen voor 60% uit naam die direct het gevolg waren van offline campagnes. De gekozen zoekwoorden waar de site mee gevuld was gaven nauwelijks conversie. Heeft mij 3weken gekost(16u pw) om 1,5jr data inzichtelijk te maken en klant dit te tonen. Inmiddels besloten om een geheel nieuwe website en strategie te bouwen.

Collega’s die altijd op naam adverteren willen vaak makkelijk scoren. Ik zie dat niet als succes maar meer gemakzucht. Leuker is om te kijken hoe je via betaald en organisch de concurrentie gaat verslaan. Maar dat is mijn bescheiden mening.

Nogmaals goed artikel en top dat jij dit aankaart!

Erik

Hoi Justus,
Leuk artikel.

Als je overweegt te stoppen met adverteren op je merknaam is je kans op succes het grootst als jouw situatie aan onderstaande voorwaarden voldoet:

Geen concurrenten / vergelijkers / of anderen adverteren op je merknaam.
Geen concurrenten / vergelijkers of negatieve artikelen boven de fold in de organische resultaten.

Je dient dan wel regelmatig te controlleren of er iets in bovenstaande situatie verandert.
Dit dien je ook te testen vanaf andere locaties / ip adressen daar affiliate partijen of concurrenten jouw locatie kunnen excluden in hun targeting om op deze manier onder de radar te blijven.
(er zijn overigens tools die dit elk uur voor je kunnen checken)

@Justus.
Ik vraag me af hoe je precies meet of organic je betaalde advertenties overnemen?
Google geeft geen organische keywords meer door in analytics dus wat je onder organic ziet in analytics is het totaal van zowel brand als generieke organische woorden.
Op deze manier is het lastig om precies aan te tonen of alles organisch wordt overgenomen.

Sjoerd

Traffic4u blijft een performance bureau. Lekker inzetten op merk(namen) en goedkoop scoren. Hoef je geen licht voor te zijn.

Justus Wever

Beste Jeroen,

Dank voor je reactie!

Het verschilt inderdaad per adverteerder en branche of het adverteren op de merknaam van een concurrent de moeite waard is. Wanneer je bijvoorbeeld een sterk gelijkend product aanbied en het voor de consument niet veel uitmaakt waar ze dit product precies aanschaffen, kan het absoluut goede resultaten opleveren.

Neem als voorbeeld Thuisbezorgd en Just Eat: Wanneer Thuisbezorgd adverteert op de merknaam Just Eat en zij bovenaan komen staan in de resultaten, zullen sommige mensen geneigd zijn om door te klikken naar de Thuisbezorgd site wanneer ze op zoek zijn naar een eten bezorgservice.
Wanneer het gaat om een merknaam waar iemand heel specifiek op zoekt, bijvoorbeeld V&D, zal het je als concurrent (C&A?) niet per sé veel opleveren wanneer je op V&D gaat adverteren.

Het verschilt dus erg per adverteerder en branche of dit voor positieve resultaten gaat zorgen.

PS: Het is in de ene branche gebruikelijker om op concurrenten te adverteren dan in andere. Wanneer dit niet gebruikelijk is zou het niet per sé mijn advies zijn om hier aan te beginnen. In veel van dit soort situaties blijkt Google de lachende derde.

Groeten,
Justus

Justus Wever

Hi Heero,

Interessante case! Ik sluit me hier helemaal bij aan. Juist daarom zou elke adverteerder zo goed als mogelijk moeten proberen om de daadwerkelijke toegevoegde waarde te achterhalen. Vanuit die filosofie hebben we ook besloten deze test te lanceren.

De ‘gemakzucht’ die je beschrijft is in mijn opinie vaak het gevolg van separate strategie/verantwoordelijke/targets per kanaal. Wanneer iedereen nu op het belang van de investering op het totaal aan zou sturen weet ik zeker dat de toegevoegde waarde van dit soort campagnes vaker onder de loep wordt genomen. Gebruik maken van geattribueerde conversie/omzet data is een mooi middel om dit te doorbreken.

Justus

Justus Wever

Hi Erik,

Dank voor je interesse!

We hebben nieuwe bezoekers in twee groepen 50/50 verdeeld en elke groep een label gegeven. 50% kreeg vervolgens nog steeds AdWords advertenties te zien, en 50% kreeg geen AdWords advertenties te zien door deze groep (via een RSLA lijst uit te sluiten). Vervolgens hebben we in Analytics bij de groep gekeken hoeveel een tweede bezoek deden en daarin een transactie deden.

Justus

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond