-

In zes stappen succesvol aan de slag met online video

Succesvolle videomarketing en een heldere strategie gaan hand in hand. Je maakt onder andere keuzes over je doelgroep, je distributiestrategie en welke videoformats je inzet, om zo het meeste uit je video’s te halen. In dit artikel help ik je in zes stappen op weg om je eigen effectieve videomarketingstrategie te ontwikkelen.

Waar online video voorheen vooral werd ingezet om brand awareness te vergroten, is het nu een volwassen kanaal dat diverse toepassingen heeft in de totale online marketingmix. Zo zien we dat veel organisaties online video bijvoorbeeld inzetten om effectiever met hun klanten te communiceren, hun customer service te digitaliseren of de conversie van hun website te verhogen.

Of je nu al gebruik maakt van video’s in je online marketingmix of dat je nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden: met deze zes stappen maken we inzichtelijk hoe je succesvol video inzet.

Stap 1: Bepaal een helder doel

Vaak hebben we de neiging om kanalen als video in te zetten voor doelstellingen als ‘meer naamsbekendheid’ of ‘verbeterde klanttevredenheid’. Dit kan effectiever door doelen te kiezen die makkelijker zijn om te meten, door er cijfers of percentages aan te verbinden. We adviseren daarom om te werken met SMART-doelstellingen.

Voor een SMART-doelstelling neem je de huidige situatie als uitgangspunt en daarna bepaal je het gewenste eindresultaat in meetbare KPI’s. Ook raden we aan een tijdsperiode vast te stellen waarin je dit eindresultaat wilt bereiken. Zo dienen video’s voor een tijdelijke campagne met een kortere doorlooptijd een ander doel dan productvideo’s of corporate video’s die je voor een langere periode inzet.

Een concrete doelstelling en een vastgesteld evaluatiemoment geven je een goede start voor je videomarketingstrategie. Laten we nu naar de doelgroep kijken, iets dat een belangrijke rol speelt in zowel de boodschap als de kanaalkeuze.

Stap 2: Spreek de juiste doelgroep aan

De vraag die aan iedere video ten grondslag ligt is: voor wie maak ik dit? Dat je video’s veel kijkers trekken is interessant, maar het wordt nog waardevoller als je video’s de doelgroep bereiken die je écht wilt aanspreken. Denk aan factoren als de leeftijd en interesses van je doelgroep. Hiermee kun je niet alleen de boodschap en tone of voice aanpassen, maar ook de video optimaliseren voor het apparaat waarop jouw doelgroep (je) video’s het meest bekijkt.

Ook kun je kijken naar waar je doelgroep zich bevindt. Spreekt je doelgroep één taal of is deze verspreid over meerdere taalgebieden? Dit heeft een grote impact op hoe je meerdere talen in je video verwerkt. Zo maakten we voor Lidl België bijvoorbeeld een video waarin de inhoud zich aanpast aan de kijker op basis van data die bekend is, zoals locatie, leeftijd en taal.

Tot slot is het goed om na te denken over het online gedrag van je doelgroep. Tegenwoordig is YouTube al lang niet meer het enige platform waar mensen online video’s bekijken. Door een helder beeld te schetsen van welke websites je doelgroep bezoekt en voor welke behoeften, kun je je boodschap gericht afleveren.

Stap 3: Kies het juiste type videoformat

Nu je een helder doel hebt en weet wie je wilt bereiken, is de volgende stap om na te denken over het type video dat je gaat inzetten. Kort gezegd zijn er drie soorten: lineaire, interactieve of gepersonaliseerde video.

Lineaire video is de meest standaard vorm van video en heeft daarmee het voordeel dat je het op ieder kanaal kunt inzetten. Wil je echter meer engagement met je kijker, dan is interactieve video een goede optie. In interactieve video’s voeren kijkers zelf acties uit met behulp van onder andere buttons en formulieren: ideaal voor conversieoptimalisatie of customer service.

Tot slot is er de mogelijkheid om je doelgroep persoonlijk aan te spreken. Dit kan van relatief simpel, met een persoonlijke begroeting, tot geavanceerd, zoals een geheel gepersonaliseerde jaarafrekening. Personalisatie maakt de video zeer relevant en biedt een laagdrempelige manier om complexe of gevoelige informatie te tonen, gericht op de persoonlijke situatie van je kijker.

Stap 4: Creëer de juiste distributiestrategie

Videodistributie draait om het kiezen van het juiste kanaal om je video te tonen. Distribueer je video’s via kanalen die aansluiten op je doelgroep en het doel van je video’s. Dit zorgt ervoor dat je het meeste uit je videocontent haalt. Net als in de traditionele marketingmix zijn de kanalen voor videodistributie onder te verdelen in drie soorten: owned, earned en paid.

  • Owned kanalen

Owned kanalen zijn alle kanalen waar je de eigenaar van bent. Denk in het geval van videomarketing bijvoorbeeld aan een online videoplatform. Dit geeft je de mogelijkheid om je video’s zelf te hosten, hier advertenties aan toe te voegen (of niet) of deze interactief of persoonlijk te maken.

Verder zijn owned kanalen bijvoorbeeld je website of je e-maildatabase, waar je je video’s vervolgens kunt embedden. Het voordeel van owned kanalen binnen je distributiestrategie is dat je volledige controle hebt over waar, wanneer en hoe je je video’s verspreidt. Owned kanalen zijn vooral geschikt om je huidige doelgroep aan te spreken. Wil je je doelgroep juist uitbreiden? Earned en paid kanalen helpen je daar een handje bij.

  • Earned kanalen

Bij earned kanalen moet je denken aan het organische bereik dat je genereert door waardevolle content te maken en te verspreiden. Bijvoorbeeld via recensies, contentmarketing en sociale media. Houd bij earned kanalen rekening met veel inspanning en een mindere mate van controle over waar je video’s te zien zijn. Deze kanalen vergroten uiteindelijk wel je autoriteit en je bereik.

  • Paid kanalen

Paid kanalen zijn kort gezegd alle kanalen waar je voor betaalt. Denk aan gesponsorde content, advertorials of social advertising. Hoeveel deze kanalen je gaan kosten heb je zelf in de hand. Hoe meer je investeert, hoe meer mensen je content zien. Via paid kanalen kun je heel gericht je doelgroep bereiken. Ook heb je volledige controle over de plaatsing van je video’s. Wel verschilt het per kanaal of ze interactiviteit of personalisatie ondersteunen.

Een goede distributiestrategie is de juiste balans tussen owned, earned en paid kanalen. Maak daarom in je videodistributie onderscheid tussen hoofd- en subkanalen. Je hoofdkanaal dient om je videomarketingdoel te bereiken, en je subkanalen ondersteunen hierbij.

Stap 5: Kies de juiste manier van productie

Licht, camera, actie! Alle creatieve ideeën die je hebt bedacht, worden concreet tijdens het produceren van de video. Dit kan wederom op drie manieren: door een productiepartij in te huren, via een co-productie of door je video’s in-house te ontwikkelen.

De voor- en nadelen van deze drie vormen van productie hebben te maken met kennis, creativiteit, controle en budget. Heb je zelf de middelen niet om een professionele video te schieten, dan biedt een samenwerking met een productiepartij het beste resultaat. De vraag hierbij is hoeveel je betrokken wilt zijn bij het schrijven van het script en de regie. Ben je van plan veel video’s te maken en houd je graag zelf de touwtjes in handen? Dan is een in-house studio interessant. Hierbij is het van belang dat er ruimte, talent en budget beschikbaar is binnen je organisatie.

Stap 6: Verbeter de ROI met video analytics

Nu je video online staat is dit het moment om scherp te krijgen hoe deze presteert en waar kansen liggen om eventueel te optimaliseren. Je neemt hierbij je doelstellingen uit stap 1 als vertrekpunt.

Binnen video analytics zijn er vier metrics belangrijk: bereik, engagement, acties en doelgroep. Deze gegevens bieden een schat aan informatie om je video te optimaliseren. Zou je bijvoorbeeld meer kijkers willen trekken? Dan is het misschien tijd om je distributiestrategie bij te stellen. Of merk je dat kijkers te weinig op calls-to-action klikken? Dan kun je deze op een ander moment in de video plaatsen.

In het kort

Videomarketing is een krachtig kanaal binnen je online marketingmix. Door goed over elke stap in dit artikel na te denken, vergroot je het succes van je videocampagne. Zo kun je niet alleen je doelgroep bereiken en ermee in contact komen, maar ook je merk neerzetten als dé autoriteit in de markt.

Over de auteur: Esther van Dorst is Marketingmanager bij Blue Billywig.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond