Kortom, alle reden om eens dieper in de wereld van afhaalpunten te duiken. Hoe populair zijn ze eigenlijk? En verschilt dit per plaats? We doken in onze data voor een analyse van afhaalpunten in Nederland:
Groeiend populair

Uit de cijfers over het eerste kwartaal van 2016 blijkt dat gemiddeld 4,6 procent van de online bestellingen direct naar een afhaalpunt gestuurd wordt. Dit is bijna de helft meer dan het eerste kwartaal van 2015, toen consumenten nog 3,2 procent van hun bestellingen afhaalden. Opvallend zijn de pieken in de zomer en winter: net voor vakanties en feestdagen is afhalen extra in trek.
Aantal pakketten per jaar

Verrekend met de ruim 114 miljoen e-commercepakketjes verzonden in 2015 (schatting op basis van marktgrootte en orderwaarde) gingen er vorig jaar bijna 3,6 miljoen zendingen van een webshop naar een afhaalpunt. Nog eens vier procent van de online bestellingen belandt pas bij een afhaalpunt nadat deze eerder niet succesvol thuisbezorgd kon worden: ruim 4,5 miljoen pakketten.
Daarbovenop komen nog retourzendingen; gemiddeld dertien procent van alle online bestellingen gaat terug, in nagenoeg alle gevallen via de pakketpunten. Dit zijn nog eens 14,8 miljoen pakketten. Ook verwerken de pakketpunten bijna alle 6,4 miljoen pakketjes die consumenten onderling verzenden, bijvoorbeeld na een aankoop op Marktplaats. Tellen we deze aantallen bij elkaar op dan verwerkten Nederlandse afhaalpunten vorig jaar zo’n 29,3 miljoen pakketten.
Deelt men dit aantal door de 5800 afhaalpunten van de vijf grote aanbieders, dan verwerkte een locatie gemiddeld 5051 zendingen per jaar. Kijkt men uitsluitend naar het marktaandeel van PostNL (circa 70 procent van de pakketten, via 2500 locaties) dan stijgt dit naar 8204 verwerkte pakketten per jaar; bijna 158 per week. Gemiddeld blijven de pakketten 19 uur en 6 minuten op een afhaalpunt liggen: nog geen dag na de bezorging.
Waar is afhalen het populairst?

Kijken we naar de 50 grootste ‘e-commercesteden’ in Nederland dan zien we dat afhalen het populairst is in Groningen, Nijmegen en Leiden. Meer dan vijf procent van alle pakketjes wordt in deze steden direct naar een afhaalpunt gestuurd. Opvallend: de top 3 bestaat uit typische studentensteden. Ook Tilburg scoort hoog. Een voorzichtig signaal dat webshops die mikken op studenten er goed aan doen om afhalen als alternatief aan te bieden voor thuisbezorging. Kijken we onderaan de top 50 dan komen we Doetinchem, Veenendaal en Barendrecht tegen, waar amper drie procent van de pakketjes afgehaald wordt.
Houdt de trend aan?
Met de aanhoudende groei van e-commerce, en dus het aantal pakketten, lijkt de positie van afhaalpunten voorlopig veiliggesteld. Toch verandert de markt snel. Zo bezorgen vervoerders, waaronder ook PostNL, steeds vaker buiten kantooruren en in kleine tijdvakken waardoor de noodzaak voor afhalen afneemt. De meeste online shoppers willen hun bestelling namelijk het liefst ‘gewoon’ thuis ontvangen.
Daarnaast duiken er steeds meer ‘onbemande afhaalpunten’ op. Zowel vervoerders zelf, als onafhankelijke partijen zoals De Buren, plaatsten de afgelopen jaren kluiswanden waar de consument zijn pakketje op kan halen. Soms zelfs 24 uur per dag. De kluisjes worden geplaatst op drukke stations, in winkelcentra of in grote kantoren. Google vroeg recent zelfs patent aan voor een pakketkluis op wielen.
Een derde ontwikkeling is de voorzichtige opkomst van ‘slimme brievenbussen’ – een pakketkluis, maar dan bij je eigen voordeur. Slimmigheden als WiFi en versleutelde toegangscodes zorgen hierbij voor de veiligheid. Meerdere startups, maar ook Zalando, DHL en PostNL, investeerden al in dergelijke concepten. Hoewel het aantal afgehaalde pakketjes in absolute zin dus nog wel zal stijgen, is het maar zeer de vraag of relatieve populariteit aanhoudt.
*) Dit artikel is tevens gepubliceerd op de website van Paazl.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond