-

Onderzoek: wat maakt personalisatie tot een succes?

Personalisatie moet. Ongeacht je industrie, bedrijfsgrootte of geografie. Maar wie aan echte personalisatie wil doen, moet verder gaan dan alleen het gebruik van oppervlakkige data zoals een naam of locatie. Veel verder. Zijn marketeers al zover? Nee, is kortweg het antwoord. Maar de stip op de horizon is duidelijk.

Dat concluderen CMO Council en Microsoft in het gezamenlijke onderzoek Making personalization possible.

Personalisatie is nodig

Personalisatie zal langdurigere relaties met klanten creëren. Daar zijn de meeste marketeers het over eens. Zo is 26 procent van de ondervraagde professionals volledig zeker van zijn inzet op personalisatie. 49 procent noemt zich daarnaast hoopvol gestemd. Slechts 17 procent heeft een afwachtende houding en 8 procent verwacht geen wonderen van personalisatie.

Plaatje CMO 1

Succesfactoren duidelijk…

Maar wat maakt personalisatie nu tot een succes? Het moet komen uit één volledig beeld van de klant (37 procent), gevormd door data uit de gehele organisatie. 29 procent noemt een omnichannel aanpak als succesfactor. 22 procent ziet waarde in flexibele tools om engagement te bewerkstelligen. En 12 procent vindt voorspellende analytics van essentieel belang.

Plaatje CMO 2

…maar zelf toepassen blijkt lastig

Toch blijken marketeers niet in staat deze succesfactoren zelf aan het werk te krijgen. De meesten zeggen personalisatie effectief in te zetten op sommige kanalen. Maar slechts 14 procent van de ondervraagde professionals is in staat de volledige customer journey te personaliseren.

36 procent kan personalisatie toepassen in bepaalde kanalen, maar zegt wel te stoeien met het op orde krijgen van de data om echte, betekenisvolle en consistente personalisatie te bewerkstelligen. 21 procent zegt ten slotte een een-op-een relatie met klanten te hebben verkregen met gepersonaliseerde ervaringen on- en offline.

Plaatje CMO 3

Meten is de business impact weten

Hoe succes gemeten wordt, verandert sterk. Clicks, views en open rates (59 procent) blijven belangrijk in de mix. Maar steeds meer marketeers zetten in op het verbeteren van de acquisitie rates (62 procent) en retention rates (69 procent). Een goede stap om engagement te kunnen linken aan business impact.

Zo zegt 49 procent opbrengst per transactie te meten, gaat 53 procent voor customer lifetime value-metingen en eveneens 53 procent voor upsell en cross-sell engagements. Toch gebruikt nog steeds 52 procent ook de aloude tevredenheidsmetingen onder klanten.

Belangrijke vragen om jezelf te stellen

De eisen aan marketeers nemen toe. Tijd om personalisatie en experiences aan elkaar te linken, concludeert CMO. Vraag jezelf daarom het volgende af:

  • Personaliseren we ervaringen of zijn we alleen bezig campagnes te individualiseren?
  • Ontwikkelen we ons door nieuwe fases van personalisatie? Van het verzamelen van inzichten tot meer geavanceerde tools die proactief relevante ervaringsmomenten creëren voor onze klanten.
  • Definiëren we succes in opbrengsten of zijn we simpelweg tevreden met clicks en tevredenheidsmetingen?

Plaatje CMO 4

Het volledige onderzoek Making personalization possible van CMO Council en Microsoft is hier aan te vragen.

Deel dit bericht

1 Reacties

Reynder

Interessante inzichten. Toont wederom helaas wel weer aan dat men de oplossing zoekt in de data/techniek terwijl bedrijven veel meer moeten kijken naar de rol van het bedrijf (Why, How , What) in de customer journey. Volgend artikel omschrijft dit goed: http://www.fastcocreate.com/3047357/thinking-small-3-ways-to-remain-creative-in-a-world-of-big-data

Quote:
“I’ve lost count of the number of leaders who follow a straightforward, but dangerous formula:
Gather data + Analyze data + Look for patterns = Identify our Mission.

These managers mistakenly think that insights will “reveal themselves” in the oodles of data that pours out of their computers. They believe that gathering more data will help create focus out of chaos, directed action in choppy seas.

They forget to ask a very simple question, “What problem do we solve for our client?”

Als je als organisatie hier een beter beeld bij hebt wordt het aanzienlijk makkelijker om keuzes te maken op het gebied van data en techniek.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond