-

Docly: consult op afstand scheelt tijd en voorkomt onnodige onderzoeken

Een fysiek bezoek aan een arts is lang niet altijd nodig om een kwaal op te lossen. Dit is het uitgangspunt van Docly, een digitale oplossing die patiënten op afstand in contact brengt met de arts die het meest geschikt is om het probleem te behandelen.

Docly is opgericht in 2013 en ging toen van start in Zweden onder de naam Min Doktor, vertelt oprichter en Chief Innovation Officer Magnus Nyhlén. “We proberen onderdelen van de primaire gezondheidszorg te digitaliseren. Ik heb een achtergrond als arts op de spoedeisende hulp en heb ook gewerkt als huisarts. Veel van de patiënten die ik zag hadden prima geholpen kunnen worden met een consult op afstand. Ik wilde beter gebruikmaken van de patiënt als informatiebron en goed voorbereid zijn voor hun consult, zodat ik de beschikbare tijd efficiënter zou kunnen gebruiken.”

Daar kwam Docly uit voort. De tool faciliteert een direct gesprek tussen dokter en patiënt zonder dat ze zich op dezelfde locatie hoeven te bevinden of op een afgesproken tijdstip die conversatie houden. Dat geeft beide partijen flexibiliteit. “We hebben een groot aantal vragenlijsten opgesteld om tot een anamnese te komen, de normale procedure wanneer een patiënt een arts bezoekt,” legt Nyhlén uit. “Daarbij zijn we uitgegaan van nationale richtlijnen en hoe je van een symptoom uitkomt op een diagnose. De patiënt wordt door de computer ondervraagd en daarna gaan de antwoorden naar een arts die geschikt is voor de casus. Vanaf daar start de behandeling.”

Het idee was niet bij voorbaat om een digitaal consult mogelijk te maken. Uitgangspunt van Docly was dat de dokter zich op deze manier goed kon voorbereiden op de patiënt. In de praktijk blijkt echter dat veel problemen op afstand kunnen worden afgehandeld. “We proberen een consult op afspraak te vermijden omdat dat veel tijd kost. Patiënten sturen foto’s of filmpjes van zichzelf. De meeste casussen zijn op te lossen door de patiënt door te verwijzen voor een laboratoriumtest, een röntgenfoto of naar klinische fysiologie. We communiceren dan alleen via chat.”

Consult op afstand is logische stap

Nyhlén verbaast zich erover dat er in de zorg zoveel innovatie in de behandeling plaats vindt maar niet in de processen eromheen. “Gezondheidszorg is extreem innovatief, operaties worden bijvoorbeeld ondersteund door robots, maar als het op de logistiek aankomt en hoe we patiënten ontmoeten, dan gaat dat nog heel ouderwets. Er zijn allerlei tools en wearables beschikbaar die patiënten kunnen gebruiken. Je kunt op afstand monitoren hoe het gaat. Iedereen heeft een laptop of een mobiele telefoon – een consult op afstand is een natuurlijke en logische stap in dit geheel.”

In Zweden is Docly in de eerste twee jaar getest in samenwerking met particuliere verzekeraars. De resultaten van die pilotprojecten waren goed, zegt Nyhlén. “We zagen geen overconsumptie van de zorg. Patiënten waren tevredener waren met het consult op afstand dan met een fysieke ontmoeting omdat ze er geen tijd voor hoefden vrij te maken in hun schema. En we konden het aantal onderzoeken dat werd uitgevoerd terugbrengen. Iemand die zich bijvoorbeeld met knieproblemen meldt, kunnen we gericht doorverwijzen naar een fysiotherapeut in plaats van dat er onnodig eerst een MRI-scan wordt gemaakt.”

Sinds 2016 is Docly ook onderdeel van het ziekenfonds in Zweden. “Sindsdien hebben we zo’n 300.000 patiënten behandeld. Het gaat dus vrij goed.”

Artsen niet onverdeeld positief

Dat wil niet zeggen dat alle artsen staan te juichen over het initiatief. “Het is een conservatieve sector. Dat wist ik toen ik hiermee begon. De reactie van artsen is gemengd, de helft is voor, de helft is tegen. Het interessante is dat degenen die ertegen zijn wel heel erg geïnteresseerd zijn in wat we doen. Aanvankelijk waren ze sceptisch en negatief. Maar nu zien ze in dat dit gaat gebeuren, dus moeten ze deelnemen, ook al vinden ze het niet leuk.”

Bij Min Doktor zijn inmiddels bijna tweehonderd dokters aangesloten met in totaal tweeëntwintig specialismen. “We werken alleen met ervaren senior artsen. Zij zien dit als een fantastische aanvulling op de traditionele zorg.  Dat is heel belangrijk. Dit gaat om het vrijmaken van ruimte en tijd voor de mensen die wel een fysieke ontmoeting nodig hebben. Dit is geen concurrerende manier van werken, maar complementair.”

Hoe nu verder? Internationale expansie lonkt, aldus Nyhlén. “We zijn van start gegaan in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Managers werven in elk land de medische specialisten en we zijn bezig om te voldoen aan de nationale richtlijnen en regels. De komende maanden starten we met pilotprojecten in deze landen.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond