-

Zweden het ultieme land voor mobiele betalingen

Zweden en Finland waren ooit leidend met mobiele telefonie. Die positie zijn ze kwijtgeraakt. Maar Zweden heeft ongemerkt een nieuwe positie ingenomen: die van mobiele betalingen.

Tien jaar geleden waren Nokia en Ericsson nog belangrijke leveranciers van GSM-technologie en mobiele telefoons. Ericsson trok zich onlangs geheel terug uit de samenwerking met Sony en Nokia wordt verkocht aan Microsoft en is daarmee zo goed als Amerikaans geworden. De Zweden en Finnen zullen zich alleen nog richten op de technische infrastructuur.

Maar zie: volgens The Economist leidt Zweden een stille revolutie op het gebied van mobiele betalingen. Dat komt door de hoge internetpenetratie van 94 procent. Er zijn niet minder dan vier betaalsystemen die aan de weg timmeren en de vleugels willen uitslaan, ook ver buiten de eigen regio.

Zo heeft het in 2010 opgerichte Klarna in eigen land al een kleine 15.000 (zakelijke) partners, waaronder online muziekdienst Spotify. De internetbetaaldienst krijgt met de overname eind vorig jaar van het Duitse Sofort in een klap zo’n tien procent van de Noord-Europese e-commercemarkt in handen. 

De vier grootste mobiele telecomaanbieders in Zweden (Telia, Tele2, Telenor en 3) hebben hun krachten gebundeld in het halverwege 2012 gelanceerde WyWallet. Dat systeem is beschikbaar voor 97 procent van de Zweden, en er zijn plannen om het elders in Europa uit te rollen. Waar precies, is nog onduidelijk.

Een andere bedrijf iZettle heeft al klanten in Groot Brittannië en Brazilië. Na MasterCard en American Express was het vorig jaar het Spaanse Banco Santander dat zich voor een paar miljoen inkocht in het Zweedse technologiebedrijf. In ruil voor de kapitaalinjectie mag de Spaanse bank iZettles kleinzakelijke diensten gaan aanbieden aan zijn klanten in Engeland. De deur naar Spanje, Portugal, Duitsland, Polen, Zuid-Amerika en de V.S. komt hiermee op een kier te staan.

Maar het meest opmerkelijke succes is het alweer twaalf jaar oude Seamless uit Stockholm. Seamless levert eigen apparatuur in winkels, zodat met een QR code of NFC (contactloos) kan worden betaald. Klanten hebben alleen een app Seqr (lees: Secure) nodig. Achter de schermen betreft het een omvangrijke technische operatie omdat iedere transacties moet worden geverifieerd met de bank(gegevens) van de klanten. Toch nemen de transacties nog geen seconde in beslag.

Seamless gaat snel: de kassasystemen staan al bij duizend Zweedse winkels, waaronder supermarkten, parkeergelegenheden en fast food restaurants. Dit jaar komen er 3000 winkels bij. Op dit moment worden transacties van zo’n 250.000 klanten verwerkt.

Seqr is inmiddels ook gelanceerd in België, waar het met bpost Bank en McDonalds in zee is gegaan. Dit jaar zal de betaalapp hoofdzakelijk gebruikt kunnen worden in 67 Belgische filialen van McDonalds, maar het is de bedoeling dat het aantal partners groeit. Er zijn ook al 400 retailers in Roemenië die het systeem gebruiken en Groot Brittannië en de VS volgen binnenkort.

Dat Seqr aanslaat heeft een aantal redenen. Retailers willen af van de hoge kosten van bank- en credikaarten. Seqr rekent over iedere transactie minder dan 1 procent. Minstens zo belangrijk is dat Seqr een stevige basis in zijn thuismarkt heeft. Dat wekt vertrouwen bij retailers. Die hoeven niet bang te zijn dat Seamless er van de ene dag op de andere mee ophoudt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond