-

Dit zijn de elf SEO-trends voor 2020

Google slaagt er dankzij de opkomst van AI en verbeteringen in het zoekalgoritme steeds beter in om gebruikers het best passende zoekresultaat voor te schotelen. Maar hoe zorg je er in 2020 nou voor dat Google je content (of die van je klanten) als de beste match ziet?

SEO (Search Engine Optimization), of op z’n Hollands: zoekmachineoptimalisatie, is een vorm van online marketing waarbij alles draait om het zo hoog mogelijk scoren in zoekmachines. In de praktijk betekent dat trouwens vooral optimaliseren voor zoekgigant Google, dat met een marktaandeel van bijna 96% de absolute winnaar is en voorlopig ook blijft.

Hoewel… Hoe zit het met de snelle opkomst van anonieme browser DuckDuckGo? Vormt dat een bedreiging voor sites die voor Google geoptimaliseerd zijn? Heeft linkbuilding nog wel zin? En hoe scoor je in hemelsnaam nog binnen een exponentieel toenemend aantal concurrerende pagina’s met vergelijkbare content?

Beter nog: wat moet je anno 2020 doen om beter te scoren dan je concurrentie en zo hoog mogelijk in Google terecht te komen, of zelfs die felbegeerde eerste positie te behalen?

Voor ons reden genoeg om acht experts in het vakgebied te vragen naar de SEO-trends die in 2020 volgens hen echt het verschil gaan maken. Jorg van de Ven, Joep Franssen, Martijn van Tongeren, Niels Tukker, Romano Groenewoud, Annemarie ten Brinke, Nils van der Knaap en Steven van Vessum geven ons hun visie op SEO anno 2020 in 11 trends, boordevol tips om je concurrentie voor te blijven. Doe er je voordeel mee!

Is SEO in 2020 dood?

Ondanks sommige voorspellingen dat het vakgebied SEO en search marketing tegen 2020 wel uitgestorven zouden zijn, is het tegendeel waar: een kwalitatieve SEO-strategie brengt je echt verder. Door daarbij ook in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, heb je de sleutel naar succes in handen en blijf je je concurrentie voor in 2020. SEO-specialist Romano Groenewoud heeft er een duidelijke mening over:

“Welnee, SEO is niet dood. Zoals ieder jaar zullen er ongetwijfeld partijen zijn die voorspellen dat het vakgebied ‘search marketing’ uitsterft en dat AI alle SEO-specialisten werkloos zal maken. Daar ben ik het volstrekt niet mee eens. Anekdotisch gesproken merk ik juist dat ik het alleen maar drukker heb gekregen de laatste jaren! Er zijn wel specifieke situaties waarbij ik zou zeggen dat SEO niet zo zinvol (meer) is. Bijvoorbeeld bij lokale zoekwoorden: indien je advocatenkantoor zich niet daadwerkelijk in Rotterdam bevindt, is het vrijwel onmogelijk om organisch te scoren op ‘advocaat Rotterdam’.”

Trend #1: Houd rekening met Google BERT

Bron: Search Engine Roundtable

Een belangrijke trend om rekening mee te houden is volgens de meeste van onze experts de Google BERT-update, de grootste algoritme-update in 5 jaar tijd en door veel mensen zelfs de belangrijkste update ooit. Waarom deze BERT-update zo belangrijk is? Google past AI (kunstmatige intelligentie) toe om op basis van miljoenen zoekopdrachten betere resultaten te tonen bij meer ingewikkelde zoekopdrachten.

Annemarie ten Brinke adviseert daarom echt rekening te houden met BERT: “BERT is een op neurale netwerken gebaseerde techniek van Google voor pre-training van natuurlijke taalverwerking.” Eh… Sorry Annemarie, kan je dat uitleggen? “BERT helpt zoekopdrachten beter te begrijpen, zoals mensen dat doen. Door de opkomst van BERT begrijpt Google de woorden in de zoekopdrachten beter en is het mogelijk om dit te matchen met relevantere resultaten.”

Romano Groenewoud voegt toe: “Dankzij de toepassing van AI blijft Google de kwaliteit van haar zoekresultaten verbeteren. Als geen ander zal Google de zoekintentie van zoekers begrijpen en matchen met de juiste zoekresultaten. Vooral op dit vlak slaat Google een (nog) groter gat vergeleken met andere zoekmachines.”

Ook Steven van Vessum ziet dat Google enorm investeert in het goed begrijpen van teksten (NLP). “Dat laat de meest recente BERT-update wel zien. Aan de hand hiervan kunnen ze subtiele nuances in content veel beter begrijpen, wat betekent dat ze content – en de mate waarin het relevant is en vragen beantwoordt – beter kunnen beoordelen.”

Een paar weetjes omtrent BERT:
  • BERT is eerst uitgerold voor Engelstalige zoekresultaten. Nederlandstalig volgt ongetwijfeld dit jaar of in 2020.
  • BERT is een neuraal netwerk, getraind door teksten afkomstig van Wikipedia.
  • Proactief optimaliseren voor BERT is helaas niet mogelijk, behalve dan dat de inhoud die je aanbiedt zo duidelijk mogelijk is.

Maar moeten we ons dan ook zorgen gaan maken over door AI gegenereerde content?
Volgens Annemarie ten Brinke niet: “Nee hoor, content is king gaat nog steeds op. Niets is zo belangrijk voor SEO en eigenlijk alles dat je aan marketing doet.”

Benieuwd naar meer informatie over de update? Lees meer over Google BERT of bekijk onderstaande video.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Trend #2: User Intent

Bron: Pixabay

Volgens Martijn van Tongeren is en blijft user intent een van de belangrijkste SEO-trends in 2020: “Google’s doel is al jaren hetzelfde: toon onze gebruikers zo snel mogelijk de meest juiste en relevante informatie. Door je website en pagina’s op je website optimaal in te richten voor de intentie van een bezoeker, is de kans groot dat je hoog gaat scoren op relevante zoekopdrachten.

Met de komst van Rankbrain en BERT zie je dat Google hun resources voornamelijk stopt in het beter begrijpen van zoekopdrachten, zodat ze de beste resultaten in een fractie van een seconde kunnen laten zien.”

Joep Franssen denkt zelfs dat Google op den duur een grotere scheiding maakt in het type zoekresultaten dat voorgeschoteld wordt aan kinderen en aan volwassenen: “Deze verschillende doelgroepen zoeken op andere manieren naar informatie en willen op hun eigen manier bediend worden (onder meer in ander taalgebruik). Ik verwacht dat de Google zoekresultaten nog meer gepersonaliseerd worden.”

Leestip: Kunstmatige intelligentie en SEO: de impact van Google Rankbrain.

Trend #3: Voice search

Bron: Pixabay

Jorg van de Ven constateert dat 50% van de zoekopdrachten binnenkort spraakgestuurd zullen zijn. Iets wat een paar jaar geleden nog als futuristisch en toekomstmuziek werd gezien, brak in korte tijd keihard door. “Het is belangrijk om vraag- en antwoordgestuurde content rondom je merk, producten en branche te creëren. Vervul de behoefte van je klant of zoeker en focus niet teveel op de zoekwoorden. Search Engine Land, een autoriteit op het gebied van SEO, meldt in hun Periodic Table dat Voice een opkomend fenomeen is en niet mag worden genegeerd.”

Ook Martijn van Tongeren ziet voice search als belangrijke trend: “Het voelt misschien als iets wat nog ‘ver weg’ is, maar komt onder andere door Rankbrain en BERT steeds dichterbij. Google leert door machine learning supersnel bij en levert daardoor steeds betere zoekresultaten via voice search. Je ziet aan de groei van Google Home in Nederland dat ook hier voice een steeds prominentere plek krijgt. Je kunt je daardoor het beste nu al gaan bezighouden met optimaliseren voor voice search. Aan de ene kant doe je dat door te optimaliseren voor user intent, aan de andere kant doe je dat door nu alvast te gaan ranken voor featured snippets. 40.7% van de antwoorden die worden gegeven met voice search komen namelijk uit featured snippets.”

Nils van der Knaap ziet dat voice search meer gebruikt wordt door de komst van apparaten zoals Google Home, Alexa en IKEA Smart Home-producten. “Volgens onderzoek van Google gebruiken 55% van de tieners en 41% van volwassen voice search meer dan één keer per dag. Doordat voice search in opkomst is, past Google het algoritme daarop aan.”

Trend #4: Zet in op featured snippets en zero click searches

Iedereen die Google gebruikt en een vraag stelt, heeft bewust of onbewust vast al eens een featured snippet gezien. Het is een zoekresultaat op de eerste pagina dat zonder te klikken al antwoord geeft op je zoekvraag. Featured snippets verschijnen in de vorm van tekst, lijsten, afbeeldingen en grafieken. Deze ‘uitgelichte zoekresultaten’ vallen goed op en zorgen voor veel kliks.

Voor Bizziphone schreef CopyRobin teksten gericht op het scoren van featured snippets. Hier een mooi voorbeeld.

Annemarie ten Brinke is ervan overtuigd dat Google nog meer featured snippets gaat vertonen: “Zet je dus in voor content die vragen die in de zoekmachine worden gesteld beantwoorden en waarmee je een featured snippet kunt bemachtigen.

Gebruik een tool als Rank Tracker om mogelijkheden te vinden voor featured snippets. Zoek niet alleen naar de zoekwoorden waarmee je al organisch vindbaar bent, maar vooral naar nieuwe zoekwoorden. Kijk ook zelf eens in Google welke vragen er rondom je bedrijf en aanbod worden gesteld en welke concurrenten daarop scoren.”

TIP: Ontdek de pikorde van featured snippets

Voor een bepaalde vraag bestaan meerdere featured snippets, maar er wordt er vaak maar één getoond. Er bestaat een pikorde. Romano Groenewoud heeft een goede tip om deze pikorde te ontdekken: “Stel Google een vraag, bijvoorbeeld ‘Wat is alzheimer?’. Als eerste organische zoekresultaat verschijnt dan een featured snippet van alzheimer-nederland.nl. Stel dan dezelfde opnieuw, maar voeg aan de zoekopdracht, een minteken en de website van de huidige featured snippet toe, dus: “Wat is alzheimer? -alzheimer-nederland.nl”. Vervolgens zie je de volgende featured snippet in de rangschikking. Ga net zolang door totdat je website getoond wordt, of Google geen featured snippet meer toont.”

Hoe krijg je een featured snippet?

Romano Groenewoud geeft meteen ook een aantal goede tips om zo’n felbegeerde featured snippet te krijgen:

  • ‘Reverse engineer’ de huidige featured snippet. Wat zou het kunnen zijn dat Google bevalt aan het huidige antwoord? Op welke punten kan dit antwoord (nog) beter in je optiek?
  • Structureer de inhoud op de juiste manier door de vraag in een H2 of H3-kopje te vermelden.
  • Beantwoord de vraag daar direct onder in een tekst van 40 tot 60 woorden en gebruik geen tabel of opsommingslijst.

Volgens Annemarie ten Brinke hangen featured snippets samen met de nul-klik zoekacties in Google: “Google is een informatiebron. Veel gebruikers vinden daarom het antwoord al IN de zoekmachine. Dankzij fragmenten, kennisdiagrammen en bijvoorbeeld die featured snippet, is meer dan de helft van alle zoekopdrachten nu ‘nul-klik-zoeken’. Dat betekent dat Google de zoekopdracht van de gebruiker binnen de resultatenpagina al beantwoordt, zonder dat de gebruiker weg hoeft te klikken.

Jorg van de Ven ziet deze ontwikkeling ook duidelijk en zelfs toenemen: “Met de recente BERT-update van Google wordt de zoekmachine (nog) beter in het herkennen van de intentie van je zoekopdracht. Hierdoor sluit het zoekresultaat in de toekomst nog beter aan op je zoekopdracht, met naar verwachting ook een toename van het aantal zero-click searches.”

Hoe val je in 2020 organisch nog op?

Volgens Annemarie ten Brinke zal het verder steeds lastiger worden om organisch op te vallen: “De mogelijkheden in Google Ads worden uitgebreid met o.a. afbeeldingen. Zo wordt organisch dus nog verder naar beneden gedrukt. De kunst wordt niet meer zo zeer om op #1 te komen, maar om daar ook daadwerkelijk gezien te worden!”

“De kunst wordt niet meer zozeer om op #1 te komen, maar om daar ook daadwerkelijk gezien te worden!”
Annemarie ten Brinke

De tijd van tien blauwe linkjes is voorbij

Ook Nils van der Knaap ziet dat de tijd dat Google slechts tien blauwe linkjes als zoekresultaat gaf echt voorbij is: “De zoekresultaten worden steeds drukker, met onder andere Featured Snippets, een Local Pack, Google Shopping, Knowledge Panel, Top Stories, Instant Answers, People Also Ask, Google Images, Video (YouTube), Reviews en zelfs Tweets. Slechts 2% van de zoekresultaten heeft geen speciale features.”

Volgens Nils van der Knaap val je meer op door verschillende vormen van content aan te bieden, zoals een definitie-achtige omschrijving, video’s, afbeeldingen en reviews. Jorg van de Ven ziet vooral video als opkomend fenomeen in de SEO-community: “Met video, afbeeldingen en andere multimedia word je niet alleen zichtbaar in een zoekmachine, maar ook op andere platformen, zoals YouTube.

Leestip: Wat zijn Google Rich Answers? En wat betekenen ze voor je SEO?

Trend #5: Domeinautoriteit 2.0, E-A-T

Over de afkorting E-A-T is het afgelopen jaar veel geschreven in de SEO- en contentmarketingwereld. Voor mensen voor wie deze afkorting nog onbekend is:

  • E staat voor expertise.
  • A voor autoriteit.
  • T voor trust (vertrouwen).

Het komt erop neer dat — vooral voor termen waarbij er veel op het spel staat — bijvoorbeeld de gezondheid of financiën van de zoeker, Google het liefst alleen sites toont die hoog op expertise, autoriteit en vertrouwen scoren.

Voor zoekwoorden rondom voeding, toont Google bijvoorbeeld graag een partij als Voedingscentrum. De reden? Deze scoort hoog op bovenstaande drie punten. Maar ja, niet iedereen is qua expertise, autoriteit en vertrouwen een Voedingscentrum. Hoe kun je als mkb’er of contentspecialist hier dan toch aan werken?

Romano Groenewoud licht toe: “Wat betreft expertise is het zaak dat degene die de teksten voor de website schrijft, diepgaande kennis heeft van het betreffende vakgebied of product. Heeft die persoon niet echt talent voor het geschreven woord? Laat deze persoon dan in ieder geval de tekst proofreaden voordat op de site wordt gezet.

De ‘A’ van autoriteit gaat vooral om het linkprofiel van de website en volgt vaak vanzelf. Want als een website diepgaande inhoud publiceert, dan refereren andere autoriteiten er vaak naar. Zo bouw je autoriteit op.

Vertrouwen is waarschijnlijk het meest complexe onderdeel van E-A-T, want Google wil geen websites die bezoekers misleiden hoog in de zoekresultaten. Een website die dit soort informatie deelt, kan levensgevaarlijke gevolgen hebben voor de zoeker. Dat wil Google ten koste van alles voorkomen.”

Tips om de betrouwbaarheid te vergroten

Nils van der Knaap heeft nog een aantal tips: “Google wil resultaten van betrouwbare bronnen tonen. Zet daarom bij de informatie wie het geschreven heeft en wat de relevante achtergrond van deze persoon is. Andere zaken die helpen zijn een goede ‘over ons’-pagina, een eenvoudig te bereiken contactpagina en een pagina met het privacybeleid en de algemene voorwaarden.

Google kijkt ook of de website aanbevolen wordt door andere websites met autoriteit, door middel van vermeldingen en links.”

Trend #6: Korte laadsnelheid en technische optimalisatie

Bron: Unsplash

Joep Franssen is er duidelijk over: page speed first! “Laadsnelheid wordt naar mijn verwachting in 2020 een nog grotere rankingsfactor. Dit is een ontwikkeling die nu al duidelijk zichtbaar en aangekondigd is, doordat browsers zoals Chrome een waarschuwing vermelden bij traag ladende websites. In diezelfde lijn zie je dat Google haar rankings steeds meer baseert op gebruikerservaring.

Kortom, niet alleen de laadsnelheid, maar de hele technische optimalisatie van een website wat betreft de gebruikerservaring wordt belangrijker.”

Kies in 2020 voor WebP-afbeeldingen

Wat betreft technische optimalisatie in 2020 heeft Romano Groenewoud nog een goede tip: “Let ook op bestandsformaten: Stap over op het nieuwe WebP-afbeeldingenformaat. WebP is ontwikkeld door Google zelf en veel kleiner in grootte dan oudere JPG, PNG en GIF. WebP is superieur, het is kleiner en betere kwaliteit.”

Trend #7: Research content in combinatie met backlinks

“Niet natuurlijk verkregen linkprofielen die sommige websites nog onterecht omhoog in de zoekresultaten stuwen, laten het in 2020 afweten tegen on-page geoptimaliseerde websites met sterke inhoud. Data zoals bounce rates, average time on page en demografische data zijn daarin leidend.”, aldus Joep.

Backlinks in 2020

Annemarie ten Brinke ziet dat voor het verkrijgen van een stevige domeinwaarde backlinks ook in 2020 onmisbaar blijven. “Hoe graag Google ook wil, ze kunnen er niet omheen. Het is niet echt een trend, maar je moet zeker niet de berichten van paniekzaaiers over stoppen met links te verkrijgen opvolgen. Backlinks/verwijzende domeinen zijn nog altijd een belangrijke ranking factor die in 2020 nog belangrijker wordt!”

De waarde van links kan zelfs toenemen

Annemarie ten Brinke vervolgt: “Vanaf maart 2020 verandert ook het gebruik van nofollow-links. Nu kun je alleen nofollow aangeven. Dit is door Google bedacht om content spamming tegen te gaan, maar vanaf maart kun je een link ook markeren als gesponsord (rel=“sponsored”), user generated content (rel=“ugc”). Handig voor fora of reacties bij blogs! Uiteraard blijft de normale nofollow ook bestaan (rel=“nofollow”). Backlinks krijgen hiermee een andere waarde. Hierbij gaat het nog altijd om kwaliteit en niet kwantiteit.”

Door deze verfijningen in de nofollow-aanduiding denkt Romano Groenewoud dat nofollow-links in 2020 juist in waarde kunnen toenemen: “Ik vermoed dat ‘reguliere’ nofollow-links waardevoller worden. Veel grote sites zoals bijvoorbeeld CNN in Amerika gebruiken (ten onrechte) voor alle uitgaande links de nofollow tag. Als het gaat om een aanbeveling zouden deze links eigenlijk wel waarde moeten doorgeven. Ik denk dat Google daarom met deze nieuwe tags is gekomen.

User generated content en betaalde links zouden nooit, en dan ook echt nooit, ranking-voordeel moeten geven. Maar links die ten onrechte nofollow zijn gemaakt, zouden in sommige gevallen wel linkwaarde door moeten kunnen geven.”

Research content

Maar, vragen we ons af, hoe kom je in 2020 op een natuurlijke manier aan backlinks en aandacht? Annemarie ten Brinke weet het: “Een goede manier is het maken van zogenoemde ‘research content’ Dat is content waarmee je aantoont dat jij dé expert bent. Iedereen is dol op data en statistieken. Hoe vaak gebruik je zelf een argument dat ingaat op percentages en anderen die het ook zo doen of ook zo gebruiken? Door content te maken, passend bij je business en dienstverlening of producten, word je erkend als expert en komen de backlinks vanzelf.”

Is dat niet heel veel werk? “Ja, het is een karwei, dat weet ik zelf maar al te goed. Maar gekoppeld aan socialmediamarketing kun je je vervolgens etaleren met een content item dat amuseert en informeert. Dat zorgt bij een goede verspreiding van je artikel automatisch voor aandacht en backlinks. Als je het goed doet, betaalt de extra inspanning zich volledig terug in Google.”

Heeft ‘linkbuilden’ in 2020 nog wel zin?

Bron: Pixabay

Hoewel alle experts een goed linkprofiel belangrijk vinden, heeft Romano Groenewoud hier een uitgesproken mening over: “Ik noem dit bewust linkprofielontwikkeling. Voor mij is er in de SEO-industrie op het moment van schrijven geen irritanter woord dan ‘linkbuilding’.

Leestip: Linkbuilding: 8 veilige manieren om betere links naar je site te krijgen.

Het lijkt misschien een semantische kwestie, maar linkbuilding duidt voor mij echt op kunstmatige linkcreatie om zoekmachineresultaten te manipuleren. Bijvoorbeeld het zelf maken van websites of artikelen, met als enige doel en bestaansrecht om andere websites in Google vooruit te helpen. Google is volgens mij in 2019 perfect in staat om verwijzingen van dat soort websites totaal te negeren. In 2020 en komende jaren is dit wat mij betreft dus ook een activiteit zonder enkele toegevoegde waarde.”

Ook over linkmetrics heeft Romano Groenewoud een uitgesproken mening: “Ik merk dat veel SEO-partijen en andere webmasters nog veel waarde hechten aan specifieke metrics zoals Moz DA en PA. Naar mijn bescheiden mening is dit niet behulpzaam. Sowieso vind ik Moz haar linkdatabase een lachertje, vooral voor het Nederlandse gedeelte van het web.

Zeker wanneer je dit vergelijkt met een SEO-toolaanbieder zoals Ahrefs. Die metrics zijn makkelijk te manipuleren, kunstmatig te verhogen. Ik besteed er dan ook bijna geen aandacht meer aan bij de overweging of ik een verwijzing van een bepaalde website verlang.”

“Verschillende webmasters hangen verschillende metrics aan, bijna als een geloof. Er zijn webmasters die zweren bij Majestic Trust Flow. Weer anderen Ahrefs DR, of dus de mijns inziens slechtste van alle, Moz DA. Sowieso heeft Google geen abonnement op Majestic, SEMrush of Moz. Deze metrics gebruikt Google niet. Zij hebben hun eigen metrics, die ze niet blootgeven aan de buitenwereld.”

“Ik ben dus van mening dat webmasters in 2020 moeten beginnen af te vallen van het geloof in dit soort metrics. Natuurlijk is het fijn om een kwantificeerbare metric te hebben om op terug te vallen. En de metrics kan je best gebruiken als second opinion of extra achtergrondinformatie, maar moet zeker niet je voornaamste beweegreden zijn om wel of geen samenwerking aan te gaan met een derde partij.”

“Google heeft geen abonnement op Majestic, SEMrush of Moz. Google heeft hun eigen metrics, die ze niet blootgeven aan de buitenwereld.”
Romano Groenewoud

Waar dan wel op letten bij verwijzingen in 2020?

Romano Groenewoud ziet daarentegen wel heil in meer subjectieve zaken: “Komt de website waar je een verwijzing van wilt ontvangen legitiem, betrouwbaar en levendig over? En als er dan tóch metrics in het spel moeten komen om dit te kwantificeren, kijk dan vooral naar hoeveel organisch verkeer die website ontvangt uit de Google.nl-zoekresultaten. Dit zou primair moeten wegen.

Nog specifieker kun je kijken naar waar de website zelf voor rankt. Zijn er kopposities voor zoekwoorden met veel zoekvolume en competitie? Dan is dit zeer waarschijnlijk een website die in goede aarde valt bij Google, een site die Google vertrouwt. Van dat soort websites zou ik een verwijzing willen ontvangen.”

Kort je title-tags in

Romano Groenewoud beveelt aan om bij het formuleren van title tags in ieder geval onder de 60 karakters te blijven: “De title tag limiet is dit jaar ingekort. Konden title tags eerder nog uit ongeveer 70 karakters bestaan, nu en in 2020 nog maar rond de 55 tot 60 karakters (spaties inbegrepen). Google kijkt overigens naar pixels, niet karakters. Maar karakters zijn natuurlijk makkelijker voor ons webmasters om mee te werken. Voor mijn gevoel is dit onderdeel van een trend die al een tijdje aan de gang is: Google wil steeds meer toegewijde pagina’s zien op maat voor specifieke onderwerpen. Daar horen kortere title tags bij.”

Schrijf blogs op maat van de zoeker

Romano Groenewoud ziet Google in 2020 steeds meer een antwoordmachine worden, waarvoor zoekwoordenonderzoek nuttig kan zijn: “Tools zoals SEMrush en Ahrefs hebben een functie om zoekwoorden met specifiek een vragende intentie bloot te leggen. Kan je je tools als SEMrush of Ahrefs niet veroorloven? Gebruik dan de Ubersuggest tool van Neil Patel. Het is mijn ervaring dat dit soort keywords redelijke zoekvolumes kennen, maar nog niet zo competitief zijn als de voor de hand liggende steekwoorden. Het loont om blogberichten te schrijven puur en alleen om de vraag van de zoeker te beantwoorden.”

In het begin van dit artikel hadden we het al kort over het stijgende marktaandeel van DuckDuckGo als mogelijke bedreiging. Wat vind je daarvan?

Romano Groenewoud: “DuckDuckGo is in mijn ogen een serieuze bedreiging. Ook in 2020 blijft privacy een belangrijk onderwerp, waarop bij Google veel aan te merken valt. DuckDuckGo zal ongetwijfeld meer marktaandeel van Google afsnoepen. Op dit moment zit DuckDuckGo rond de 0.4% wereldwijd marktaandeel. Ik voorspel dat dit in 2020 gestaag zal groeien naar om en nabij de 1%. Bing zal min of meer hetzelfde blijven of afnemen.”

Verdwijnende reviewsterretjes

Daarnaast merkt Romano Groenewoud op dat veel sites de organische gele beoordelingssterretjes hebben verloren. “Google wil niet langer ‘self serving’ review rich results tonen. Dit houdt in dat als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een derde klantenbeoordelingspartij zoals een Kiyoh of Trustpilot, je deze niet langer kunt inzetten om ‘gele sterretjes’ te bemachtigen in organische zoekresultaten. Jammer!

Google gaf zelfs in een blogbericht aan dat webmasters het aan Google kunnen melden wanneer een site ten onrechte toch nog gele sterretjes heeft. Kortom, het lijkt dus dat Google definitief af wil van bedrijven die reviews over zichzelf markeren als structured data en zodoende gele sterretjes bemachtigen. Het is dus geen goed idee om hier in 2020 nog meer tijd en energie in te steken, want je kunt dus ‘verklikt’ worden door concurrenten. Dan verlies je alsnog je gele sterretjes.”

Trend #8: Opvallen in Google wordt steeds lastiger

Annemarie ten Brinke ziet dat het in 2020 steeds lastiger wordt om op te vallen: “Google maar eens naar ‘hardloopschoenen’. In mijn geval zie ik eerst Google Shopping-resultaten. Daaronder zie ik een aantal advertenties in Google Ads, met de geruststellende boodschap dat als de maat niet goed is de hardloopschoenen gratis retour mag sturen. Daaronder zie ik Google Maps, zodat ik direct naar de winkel kan lopen (hardlopen?) en de hardloopschoenen kan passen. Leuk, dit bovenstaande stukje, maar wat ik ermee wil zeggen is: zie jij ergens de organische resultaten?

Om bij de organische resultaten te komen, moet ik letterlijk al twee keer scrollen. Je concurreert dus niet alleen met anderen om bovenaan in Google te staan, je moet er ten eerste al voor zorgen dat iemand je resultaten ziet. Dat heeft ook zeker invloed op wat je aan SEO moet doen in 2020. Houd trouwens niet alleen vast aan 2020, want 2021 en verder komt ook nog!

Maar hoe zorg je er dan voor dat je informatie gezien en geklikt wordt? “Bedenk wat voor soort zoekopdrachten dit zijn. Dat zijn over het algemeen mensen die op zoek zijn naar bijvoorbeeld een adres en telefoonnummer. Of mensen die op zoek zijn naar een antwoord op een snelle en eenvoudige vraag. Die specifieke kliks leiden waarschijnlijk toch niet tot een aankoop of aanvraag. Door hier slim op in te zetten en vragen daadwerkelijk in kaart te brengen én te beantwoorden op je website, profileer jij jezelf nog meer op de resultatenpagina.”

Trend #9: Verdere opkomst van Visual Search en structured data

Annemarie ten Brinke voorspelt ook dat het belang van Visual Search in 2020 toeneemt: “Google Lens is ondertussen meer dan één miljard keer gebruikt. Pinterest heeft maandelijks meer dan 600 miljoen visuele zoekopdrachten. De technologie wordt steeds beter. Mede door Google Lens, dat ondertussen ruim een miljard objecten kan herkennen.”

Bedenk vooral dat ‘gemak’ een steeds belangrijkere rol speelt. Waarom zou je via Google gaan zoeken met ‘een vage beschrijving van een plant’ (of een kledingstuk)? Als je ook gewoon een foto kunt maken en Google je binnen twee seconden de juiste plant laat zien? Met daarbij trouwens meteen de plekken om deze aan te schaffen.

Image SEO wordt daarom steeds belangrijker. Gebruik de juiste alt-teksten en beschrijvingen, voeg een goede bestandsnaam toe en gebruik visuals van hoge kwaliteit (die uiteraard van je zijn of rechtenvrij, kijk maar eens op Unsplash of Pixabay). Verder speelt autoriteit een rol, bekijkt Google of de afbeelding recent is geplaatst en wordt er gekeken naar de positie op de pagina.”

Structured data

Annemarie ten Brinke vervolgt: “De manier waarop afbeeldingen onderdeel gaan uitmaken van de zoekmachine, hangt samen met de uitrol van structured data. Structured data is bijvoorbeeld een zoekresultaat waarin een FAQ-blok is opgenomen. Het is hopelijk duidelijk dat SEO in 2020 veel verder gaat dan links en je website optimaliseren. Google legt een loep op elke website om te kijken welke website het beste bij de zoekopdracht aansluit.”

“In 2020 gaat SEO veel verder dan linkbuilding en je website optimaliseren. Google legt een loep op elke website en kijkt welke site het beste bij een zoekopdracht aansluit.”
Annemarie ten Brinke

Trend #10: Het belang van de user experience neemt toe

Steven van Vessum voorziet dat de rol die de user experience (UX) binnen SEO speelt in 2020 flink toeneemt: “Google wil dat wij ons op het grotere plaatje richten; een website creëren die de zoekvraag van de gebruiker snel en efficiënt beantwoordt en een goede gebruikerservaring biedt. Daarbij hoort het creëren van goede content die écht de zoekvraag van gebruikers beantwoordt.

Niels Tukker denkt dat SEO ook in 2020 enorm belangrijk blijft voor indexatie van de zoekmachines. “Het is belangrijk dat je meebeweegt met de wensen die daaraan gesteld worden. Wel denk ik dat UX en customer journeys het belang van SEO bedreigen. Gemak van de menselijke interactie is een steeds belangrijkere factor.”

“De user experience en customer journeys bedreigen het belang van SEO. Gemak van de menselijke interactie is een steeds belangrijkere factor.”
Niels Tukker

Trend #11: Meer focus op data-driven SEO

Steven van Vessum ziet daarnaast dat er meer en meer tools op de markt komen die SEO-specialisten veel data verschaffen over:

  • het concurrentielandschap;
  • de search intent achter query’s;
  • welke query’s featured snippets hebben, enzovoorts.

“SEO zal meer datagedreven worden. Het doen van een zoekwoordenonderzoek is tegenwoordig veel meer dan alleen maar kijken hoeveel zoekvolume en concurrentie er op een query zit. Kijk goed naar de vraag achter de vraag. Hoe is de zoekresultaatpagina is opgebouwd? Maak je daar kans om te scoren?”

Conclusie SEO-trends in 2020

Wat er ook gebeurt, Google probeert in de zoekresultaten altijd het beste antwoord op de vraag van de gebruiker te geven. Vraag je daarom bij alles wat je doet af of het van toegevoegde waarde voor de bezoeker van je website is.

Jorg van de Ven sluit af en merkt daarbij op dat SEO meer een branding-kanaal dan een “ranking”-kanaal lijkt te worden. Google probeert de behoefte van een zoeker te voldoen door het juiste resultaat te tonen bij de intentie van de zoekopdracht, maar houdt ook rekening met zoekhistorie, locatie en het moment van zoeken.

Wat betreft locatie geeft Annemarie ten Brinke aan dat je niet moet vergeten dat je bedrijf het verdient om zichtbaar te zijn in de zoekmachine: “Daarbij is lokale SEO onmisbaar. Zoekopdrachten worden nu al sterk gebaseerd op je locatie en dit blijft toenemen. Zorg ervoor dat jij je locaties op de website communiceert, maar ook dat je dit binnen ‘Google mijn bedrijf’ op orde hebt.”

De basisprincipes van SEO blijven ook in 2020 relevant. Zorg ervoor dat je website technisch goed in elkaar zit en kwalitatieve content bevat. Zo help je de bezoeker vooruit en bouw je vrijwel automatisch autoriteit en betrouwbaarheid op. Zorg natuurlijk ook voor een prettig en snel werkende site – op alle devices.

Over de auteur: Eric van Hall begon z’n carrière als copywriter en filmregisseur/-producent. In 1994 raakte hij gefascineerd door het destijds prille ‘world wide web’. In 1995 richtte hij internetbureau Mediaweb op. In 2015 verkocht hij Mediaweb en startte CopyRobin. Met CopyRobin helpt Eric organisaties aan unieke, professionele teksten voor hun website, blog, nieuwsbrief, social media en andere publicaties.

Deel dit bericht

1 Reactie

Anne - anne

Ben jij al klaar voor de affiliate marketing revolutie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond