AI in de praktijk: Vesper brengt de grondstoffenmarkten real-time in kaart
De ontwikkelingen in AI gaan snel en het potentieel is enorm. Maar hoe wordt AI precies toegepast in de praktijk? Startup Vesper voorziet zijn klanten van voorspellende, door AI gedreven, inzichten om hun handelsstrategieën te versterken.
Als grondstofhandelaar voor zuivelproducten opereert Alexander Sterk in een weinig innoverende markt met onvoldoende (real-time) informatie en verouderde systemen. Dit geeft hem weinig ruimte om snel en efficiënt beslissingen te nemen.
Data is het nieuwe goud, dus gaat Alexander in 2019 zelf aan de slag met het bouwen van een informatiedashboard voor het verhandelen van grondstoffen waarbij hij openbare informatie combineert met data uit betaalde abonnementen; Commodity intelligence platform Vesper is geboren. In eerste instantie gericht op zuivelproducten zoals boter en melkpoeder, want die markt kent hij, maar al snel verbreedt het aanbod naar plantaardige oliën en vetten, en sinds kort suiker.
Wat zijn de voordelen voor jullie klanten?
“Wij zijn nu drie jaar bezig en hebben grote merken aan ons gebonden, waaronder Nestlé, Fonterra, Cargill, Unilever, Lactalis en Danone. Vesper laat hen beter beslissingen nemen op prijs en omstandigheden waarmee ze risico’s verkleinen.
Dit doen we allereerst door onafhankelijke informatie op een plek te brengen. Traditioneel is informatie versnipperd en gaat veel verloren waardoor in- en verkopers minder goed geïnformeerd zijn bij onderhandelingen. En wij bieden informatie op een manier aan die prijs-efficiënt is, wij bundelen betaalde abonnementen waarvoor normaal gesproken vele versies nodig zijn binnen grote bedrijven.”
Jullie gebruiken AI in je oplossingen. Hoe werkt dat?
“AI wordt gebruikt voor het voorspellen van bijvoorbeeld prijzen- en productieniveaus tot 12 maanden vooruit. Door de grote hoeveelheid data die wij bezitten kunnen wij hier vaak meer accurate modellen voor bouwen dan waar de klant zelf toe in staat is. Ook wordt AI toegepast in het nieuwsaanbod: zo kunnen klanten bijvoorbeeld ‘slim’ filteren.”
Dit is typisch een markt waarbij men wordt ingehaald door de realiteit, merken jullie dat ook?
“Jazeker, bijvoorbeeld met COVID-19 zagen we een tekort aan transporteurs waardoor de transportkosten voor producten omhoog schoten, dat vertaalt zich meteen door in de prijzen. Maar ook de oorlog in Oekraïne heeft grote invloed op de gehele markt, niet alleen op de graanprijzen. Vesper brengt de invloed op prijs van externe factoren (ook) in kaart.”
Is het eindresultaat niet dat alle bedrijven Vesper inzetten, waardoor niemand meer concurrentievoordeel behaalt?
“Concurrentievoordeel is wat een-dimensionaal. Het gaat ook over tijd die men nu kwijt is in dingen uitzoeken, onderhandelen en op de hoogte blijven van het laatste nieuws. In- en verkopers die de markt niet begrijpen geeft stagnatie aan de gehele wereldhandel. De voordelen die wij dus bieden gaan verder dan concurrentie, en worden alleen maar sterker als alle partijen Vesper gebruiken.”
Waar liggen jullie kansen?
“Om op te schalen zijn we op zoek gegaan naar investeerders. Een eerste investering is gedaan van €5 miljoen in 2021, onder leiding van venture studio Slimmer AI. In deze ronde waren een aantal Angel investors betrokken, waaronder Adriaan Mol (medeoprichter van betalingsbedrijf Mollie en MessageBird). Groeigeld laat Vesper groeien binnen de centra van de grondstoffenhandel, Singapore en Dubai. Onze kansen liggen voornamelijk in het veroveren van markten buiten Europa.
Tevens kan de portfolio van Vesper uitbreiden met nieuwe grondstoffen, zoals recentelijk suiker. Maar ook het verkrijgen van een positie in grondstofmarkten van plant-based producten, want de vraag naar duurzame producten blijft exponentieel toenemen. De vraag naar gegevens voor het verhandelen van producten als soja, melkvervangers en haversoorten neemt enorm toe.”
Hoe zal Vesper verder technologisch ontwikkelen?
“Research & Development speelt een essentiële rol binnen Vesper. Door goed op de hoogte te zijn van zowel de benodigdheden van onze klanten als de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI, kunnen wij hier altijd snel op anticiperen. Op deze manier blijven wij leidend op het gebied van AI toepassingen voor commodity intelligence.”
Over de auteur: Femmie Geradts is directeur bij Startup Village. Voor Emerce belicht ze start-ups die AI toepassen in de praktijk.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond