-

De verborgen kansen van TikTok voor adverteerders

TikTok wordt allang niet meer gezien als een dance app voor Gen-Z. Andere generaties en content zijn er volop aanwezig. Adverteerders kunnen daardoor het speelse platform nu doelgericht inzetten met TikTok advertising.

De propositie van TikTok is anders dan die van andere sociale kanalen, zoals Instagram of Facebook. Er is geen normale tijdlijn, maar een speciale ‘Voor jou’ pagina, die met een ijzersterk algoritme na een paar video’s al goed kan bepalen waar je interesse ligt. Je gaat naar TikTok om vermaakt te worden of iets te leren met korte video’s. De toon is opmerkelijk positiever dan op andere social media; enerzijds door de nadruk op muziek, het is een sound on platform, en anderzijds door het community gevoel. Tiktokkers spreken hun publiek persoonlijk aan waardoor de interactie veel authentieker en intiemer wordt.

Voor adverteerders is TikTok op dit moment interessant vanwege de hoge engagement die behaald kan worden. Gebruikers communiceren graag met zowel betaalde als organische content op het platform. Dat gebruikers door het platform geïnspireerd raken om producten aan te schaffen is wel duidelijk. Video’s met de hashtag #TikTokMadeMeBuyIt zijn ruim 11,6 miljard keer bekeken.

TikTok is uitgegroeid naar een volwassen advertentieplatform

Als merk of bedrijf adverteer je op TikTok via het advertentieplatform dat momenteel in hoog tempo wordt doorontwikkeld. Waar het in eerste instantie alleen mogelijk was om via een TikTok account manager advertentieplaatsen in te kopen, is sinds afgelopen jaar het self-service platform TikTok Ad Manager open gezet voor adverteerders.

Net als via de Meta Ads Manager is het mogelijk om campagnes met verschillende doelstellingen in te kopen. TikTok campagnes kunnen met de volgende doelstellingen worden ingekocht: bereik, verkeer, app installaties, videoweergaven, lead generatie, community interactie, conversies en verkopen uit catalogus. Om conversies goed door te meten is de TikTok pixel in het leven geroepen. De TikTok pixel werkt sinds maart met zowel first- als third party cookies. Sinds de toevoeging van first-party cookies zien we onze retargeting doelgroepen groeien, kunnen we de campagnes beter later optimaliseren op events en meten we de verschillende events in het aankoopproces beter door.

Kwalitatieve content scoort

Speels, creatief en bovenal vermakelijk. TikTok legt de lat hoog. Dat merk je bijvoorbeeld aan de grote hoeveelheid TikTok-video’s die je terugvindt op een Facebook of Instagram; niet andersom. Als platform waar het geluid altijd aan staat kunnen gebruikers de muziek uit advertenties en TikToks herkennen en daardoor een sterkere connectie met het merk krijgen. Daarnaast biedt TikTok de mogelijkheid om samen te werken met creators, artiesten en influencers. De Creator Marketplace is ontstaan uit één van de eerste adverteermogelijkheden van TikTok waarbij merken alleen met influencers konden samenwerken om hun product of merk te promoten. TikTok creators weten hoe ze content op een creatieve en passende manier laten aansluiten bij hun volgers.

Zo gebruikte ASOS de kracht van populaire content creators om hun merkaanwezigheid te vergroten in de VS en het VK. Met een op maat gemaakte muziek track en een interactief ‘merkeffect’ slaagde het merk er met Dept in om 1,2 miljard views te behalen in de TikTok campagne en hun merkbekendheid aanzienlijk te verhogen.

Waarom je niet meer om TikTok heen kan

Met alle interessante advertentiemogelijkheden en de optie om contentcreatie uit te besteden, is het de vraag waarom marketeers nog twijfelen. Ik heb de meest voorkomende misvattingen voor je op een rijtje gezet.

 1. “TikTok is alleen maar interessant als upper funnel kanaal. Wij willen vooral conversies behalen.”
  Net als op Facebook en Instagram kun je op TikTok op verschillende doelstellingen in de gehele funnel adverteren, dus ook op conversie, interactie op de website en omzet. Onderzoek van Adweek laat zien dat 49% van de TikTok-gebruikers een product heeft aangeschaft na het op TikTok te hebben gezien.
 2. “TikTok is alleen voor generatie Z. Onze doelgroep is niet te vinden op TikTok.”
  Volgens het jaarlijkse social media onderzoek van Newcom is de grootste doelgroep 15-19 jaar met 640.000 gebruikers, vorig jaar waren dit er 180.000. Dat betekent dat 42% van deze doelgroep op het platform te vinden is. De doelgroep 20-24 jaar groeide echter van 110.000 naar 695.000 gebruikers, een verdriedubbeling. Ook het aantal gebruikers tussen 25-29 verdubbelde tussen 2020 en 2021 van 100.000 naar 465.000. Kortom: net als bij andere social media verschuift de gemiddelde leeftijd verder op. Omdat het algoritme per doelgroep en interesses andere content laat zien, kunnen verschillende leeftijdsgroepen prima naast elkaar op het platform actief zijn.
 3. “We weten niet hoe we de content moeten maken.”
  Merken die liever geen fulltime TikTok creator  aannemen hebben de optie om in te zetten op influencer marketing. Via de Creator Marketplace kun je de samenwerking opzoeken met creators die al een eigen publiek hebben opgebouwd en die openstaan voor opdrachten. Je kunt ook een opdracht uitzetten waarop creators zich kunnen inschrijven. Zo creëerde Dept voor Polaroid een succesvolle TikTok campagne, om de Polaroid Go camera onder de aandacht te krijgen bij jongeren. TikTok influencers kregen de vrijheid om korte video’s te maken waarin de Polaroid Go werd getoond. Het vertrouwen in de creativiteit van creators zorgde voor een sterke performance en gigantisch bereik van de campagne.
 4. “Er zijn grote budgetten nodig om te starten met adverteren.”
  Met een eigen filmpje kun je al met 50 euro per dag starten. Het advertentieplatform van TikTok werkt bijna hetzelfde als de MetaBusiness Manager. Je zet campagnes en advertenties op, en je kunt alle video’s en interacties gemakkelijk inzien.
 5. “Het organisch profiel moet helemaal perfect staan voordat we kunnen starten met adverteren.”
  Wanneer de doelstelling van de campagne verkeer naar de website is gaan de klikken op de advertentie direct naar de link die erachter zit, niet naar het organisch TikTok profiel. En ook zonder organisch profiel kun je starten: de gebruikersnaam en profielfoto worden dan uit de advertentie gehaald. Het profiel is dus allesbehalve een verplichting om te kunnen beginnen. Het is echter wel verstandig om je bedrijf te laten verifiëren voor de betrouwbaarheid.
Wacht niet langer af

TikTok is de afgelopen jaren uitgegroeid naar een platform met brede adverteermogelijkheden voor merken die op zoek zijn naar een persoonlijke verbinding met hun consumenten. Het geheim van succesvolle merken op TikTok? Er is geen perfect moment om te starten. TikTok verwelkomt nieuwe merken op het platform; 75% van gebruikers geeft aan dat zij dankzij TikTok nieuwe merken en artiesten hebben ontdekt. Wordt dit komend jaar jouw merk? Het social team bij DEPT® helpt je graag verder.

Over de auteur: Laura van Velden is Digital Marketing Consultant bij Dept.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan

Hoe zit het met de datadeling naar China?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond